Puutarha

Humala on suomalaisten pihapiirien vanha tuttu – näin kasvatat uutta nousua tekevän kasvin

Suomessa humalaa on viljelty keskiajalta asti. Sitä on käytetty muun muassa oluen maustamiseen ja lääkekasvina. Katso kasvin istutus- ja hoito-ohjeet!

Humala (Humulus lupulus) on ruohovartinen vehreäkasvuinen köynnös. Sitä kasvatetaan puutarhassa muun muassa säleiköissä seinustoilla ja pergoloissa nopeakasvuisena ja peittävänä köynnöksenä. Kasvi on melko yleinen suomalaisissa pihapiireissä, ja se kasvaa Suomen luonnossa myös villinä.

Lue myös: Kärhöt ovat kauniskukkaisia köynnöskasveja

humala-kasvi
© JArmo Wright

Humalan syvälle ulottuva juuristo on talvenkestävä lähes koko maassa Rovaniemeä myöten, ja kasvi on hyvin suosittu etenkin pohjoisen puutarhoissa.

Saatavilla on perinteisiä vihreälehtisiä yksilöitä ja keltalehtinen Aureum-lajike, joka on hillittykasvuisempi kuin vihreälehtiset yksilöt.

Istuta humala puolivarjoon

Istuta humala keväällä tai syksyllä, samaan tapaan kuin perennat.

Jos haluat nopeasti tiheän vihreän seinän, istuta humaloita puolen metrin välein. Yksikin taimi riittää ajan oloon viherryttämän 2–3 metrin seinustan.

Humala viihtyy multavassa, kosteutta pidättävässä ja ravinteikkaassa maassa puolivarjoisassa paikassa.

Paahteessa ja kuivassa kasvu on kituliaampaa, ja humala saa herkästi tuholaisia, kuten härmää, kirvoja ja punkkeja, joita voi yrittää torjua ekologisesti.

Humala on monivuotinen ruohomainen köynnös. Se versot kasvavat kesän aikana useita metrejä ja tarvitsevat tukinarut tai -säleikön. Hyvin viihtyessään humala on upea köynnös.

Kasville riittää kevätlannoitus, tärkeintä viihtymiselle on kosteutta pidättävä maa, joka löytyy varmimmin puolivarjosta.

Versot kuolevat talveksi, mutta perennojen tapaan maasta nousevat seuraavana keväänä uudet versot. Keväällä vanhat versot katkotaan ja silputaan puutarhaan katteeksi.

humala-kasvin kävyt
© Jarmo Wright © Jarmo Wright

Ennen vanhaan humalaa kasvatettiin yleisesti saloissa sen emitähkien eli ”käpyjen” vuoksi. Niillä maustettiin olutta. Belgialaiset käyttävät keväällä valkaistuja humalan ituja keitettynä parsan tapaan.

Lue myös Anna.fi: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Japaninhumala luokiteltiin haitalliseksi vieraslajiksi

Aiemmin meillä suosittu yksivuotinen kesäköynnös, japaninhumala (Humulus japonicus), on nykyisin EU:n luettelossa haitallinen vieraslaji.

Laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Humala on suomalaisten pihapiirien vanha tuttu – näin kasvatat uutta nousua tekevän kasvin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.