Puutarha

Hunajamarja on todellinen hitti – täysin uusi tuttavuus myytiin heti loppuun

Hunajamarja on aiheuttanut hurjasti kiinnostusta niin kotipuutarhureiden kuin ammattiviljelijöidenkin keskuudessa. Poikkeuksellinen marja tuli markkinoille vajaa kaksi vuotta sitten.

Hunajamarja (Lonicera caerulea var. kamtschatica) on sinikuusaman sukulainen, josta on jalostettu syötävämarjainen pensas.

Lue myös: Tyrnin istutus: Yksi pensas ei vielä riitä – nappaa niksit, joiden avulla saat runsaan sadon!

Eurooppaan hunajamarja tuli 2018 lopulla, kun EU hyväksyi taimien myynnin ja viljelyn elintarvikkeena. Venäjällä, Japanissa ja Yhdysvalloissa kasvi on tunnettu jo pitkään.

”Japanissa kasvia on viljelty marjana jo tuhansia vuosia sen erinomaisten terveysvaikutusten takia. Se tunnetaan siellä etenkin lääkekasvina. Eurooppaan marja tuli vasta pari vuotta sitten, ja sen jälkeen se on saavuttanut hurjan suosion”, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton (HML) asiantuntija Tomi Pousi kertoo.

Hunajamarja tunnetaan myös nimillä zhimolost, haskap ja honeysuckle berry tai honeyberry.

Hunajamarja on aiheuttanut poikkeuksellista kiinnostusta

Hunajamarja on saanut puutarhaihmiset liikkeelle keväällä 2020. Taimet ovat myyty loppuun monesta puutarhamyymälästä.

Pousin mukaan myös Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puhelimet ovat pirisseet, ja kyselyjä on tullut niin kotiviljelijöiltä kuin ammattipuutarhureiltakin.

Kasvi on herättänyt poikkeuksellista kiinnostusta.

”Meille on tullut valtavasti kyselyjä hunajamarjasta. Koko kevät on vastailtu kyselyihin kotipuutarhureilta kuin ammattiviljelijöitäkin. Kiinnostus on ollut todella poikkeuksellista. Yritin itsekin löytää hunajamarjan taimia puutarhakaupoista, mutta se on myyty loppuun joka paikasta”, Pousi nauraa.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Ylistetty maku ja terveysvaikutukset mustikan veroiset – satoa jo alkukesästä

Hunajamarja kasvaa pensaassa, kuten pensasmustikkakin. Sen marjat ovat pitkulaisia ja väriltään hyvin metsämustikan värisiä.

Marjan hunajainen ja herkullinen maku on poikkeuksellinen, ja sen ravintoainesisältö on mustikan veroinen.

”Hunajamarjan makua sanotaan todella poikkeuksellisen uniikiksi. Siinä on mustikan ja vadelman herkullisuutta, mutta myös mustaherukan aromaattisuutta. Lisäksi marjalla on huikeat vitamiinipitoisuudet A-, B- ja C-vitamiinia, ja korkeat antosyaniidi- ja flavonoidipitoisuudet”, Pousi kertoo marjan ainutlaatuisuudesta.

Hunajamarja on satoisa, ja sen marjat ovat täynnä vitamiineja. 
Hunajamarja on satoisa, ja sen marjat ovat täynnä vitamiineja.  Kuva: iStockphoto

Marjalla on muitakin hyviä puolia. Se on viljelyteknisiltä ominaisuuksiltaan erinomainen, ja satoa se antaa kotipuutarhurille mansikan tapaan ajoissa.

”Hunajamarjapensaat ovat hyvin säänkestäviä ja kestävät hyvin myös pakkastalvia. Se kukkii aikaisessa vaiheessa jo toukokuun alussa, satoakin se antaa lähestulkoon samaan aikaan kuin mansikka.”

Kaupallista satoa joudumme odottelemaan. Kauppoihin marjaa tuskin saadaan suurissa määrin kovinkaan pian.

”Pensasmustikkaakin on viljelty kaupallisesti jo kymmenisen vuotta, mutta ennen kuin se saavutti sellaisen suosion kuin sillä on nyt, sitä on jouduttu odottelemaan. Se vie oman aikansa, että joku uutuus tulee kaiken kansan saataville kaupallisesti. Toki hunajamarjan puutarhaviljelyn suosio kertoo jo jotain”, Pousi jatkaa.

Marja maistuu suoraan pensaasta syötynä sellaisenaan, sitä voi pakastaa tai sillä voi koristella leivonnaisia. Terveyssmoothien raaka-aineeksi se sopii loistavasti.

Jalostuksen asioista uudet lajikkeet ovat satoisia ja täysi-ikäisestä pensaasta voi saada jopa 5–10 litraa marjoja, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuilla kerrotaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hunajamarja on todellinen hitti – täysin uusi tuttavuus myytiin heti loppuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.