Hunajamarjan istutus ja hoito on helppoa – näillä ohjeilla saat hittipensaan kukoistamaan

Hunajamarja on trendikäs marjapensas, jota pystyy helposti viljelemään omassa kotipihassa. Pensas ei vaadi paljoa hoitoa, ja täysikasvuisena se antaa runsaasti marjoja. 

Upean makuinen hunajamarja (tunnetaan myös nimillä haskap ja marjasinikuusama) saapuu nyt ryminällä kotipihoille. Pensaat on myyty tänä keväänä kokonaan loppuun monesta puutarhaliikkeestä.

Lue myös: Hunajamarja on todellinen hitti – täysin uusi tuttavuus myytiin heti loppuun

Ammattimaisesti hunajamarjaa viljellään Suomessa vasta vähän. Kiinnostus on kuitenkin kasvussa, ja kotipuutarhoissa hunajamarja on kevään trendilaji. Puhelin on käynyt kuumana, kun kotipuutarhurit ovat kyselleet viljelyohjeita, kertoo asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Pousi auttoi kokoamaan yhteen tärkeimmät vinkit hunajamarjan kasvatukseen. Millaisessa paikassa hunajamarja viihtyy kotipihassa, ja miten pensaita hoidetaan? Näillä ohjeilla onnistut kotipuutarhassa!

Millaiseen paikkaan hunajamarjan istutus kannattaa?

”Hunajamarja on kasvina aika vaatimaton, eikä se ole kasvupaikan suhteen kovin kranttu. Pensaat eivät vaadi kovinkaan paljon”, Tomi Pousi toteaa.

Hunajamarja pärjääkin monenlaisissa olosuhteissa. Paras paikka kasvattaa hunajamarjaa on valoisa, puolivarjoisa paikka, jossa maa on kohtalaisen tuoretta, ei hiekkaista mutta ei myöskään savista.

Optimaalinen maan pH-arvo on 6–6,5, mutta hunajamarja pärjää myös silloin, kun maan pH on 5–8.

Milloin hunajamarjan istutus kannattaa tehdä?

Kevät on paras ja selkein aika istuttaa hunajamarjapensaat.

”Taimet, joita Suomessa saa, ovat pääasiassa astiataimia. Niiden kanssa ei ole niin tarkkaa, istutetaanko ne keväällä, kesällä vai syksyllä. Kevät on kuitenkin optimaalisin aika, koska hunajamarja ehtii kerätä voimia fotosynteesin kautta ja juurtua hyvin ennen tulevaa talvea.”

Hunajamarjaa kannattaa istuttaa samalle paikalle useampia eri lajikkeita, sillä hunajamarja hyötyy ristipölytyksestä. Suositus on, että 2–3 eri lajiketta kasvatettaisiin samalla alueella. Hunajamarja tuottaa satoa myös hyönteispölytteisesti, mutta ristipölytys parantaa sadon määrää ja laatua.

Jos hunajamarjapensaita istuttaa useita riviin, niiden välille kannattaa jättää metrin taimiväli.

Lue myös Anna.fi: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Hunajamarjan istutus kannattaa tehdä nyt, jotta satoa saa 4–5 vuoden kuluttua.

Hunajamarjapensaan marjat ovat pitkulaisia. Marjat sisältävät paljon vitamiineja.  Kuva: iStockphoto

Miten pensaita hoidetaan?

Istutuksen jälkeen hunajamarjaa pitää kastella runsaasti. Muutaman ensimmäisen vuoden ajan on hyvä huolehtia, että kosteutta on paljon pensaan juuristossa.

”Sen jälkeen hunajamarjan annetaan vain kasvaa. Tarvittaessa voi antaa vuotuislannotuksia erilaisilla ravinnevalmisteilla. Ensimmäisinä vuosina vuotuislannoituksetkaan eivät ole niin tarpeellisia, sillä hunajamarja alkaa käyttää ravinnetta enemmän vasta sitten, kun se alkaa tuottaa satoa.”

Pensas on täysikasvuinen 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta.

Kun pensas on täysikasvuinen, se vaatii leikkaamista, jotta se pysyy elinvoimaisena. Kuivuneet ja kuihtuneet oksat voi leikata keväällä ennen kasvukautta pois. Oksia leikataan maksimissaan viidesosa kerrallaan.

Uhkaavatko tuholaiset hunajamarjaa?

Hunajamarjalla ei ole oikeastaan tunnettuja tauteja tai hyönteistuholaisia. Hunajamarja maistuu kuitenkin erityisen hyvin rastaille, joten satoa tuottavat pensaat kannattaa suojata lintuverkolla marjojen sinertyessä.

”Yksi hunajamarjan kiinnostavimmista ominaisuuksista on, että sen kukinnot kestävät jopa 7–8 asteen pakkasta ja pensaskin kestää alle 40 asteen pakkasta.”

Hunajamarja on alunperin Japanista ja Siperiasta alueilta, joilla on kylmät ja arktiset olosuhteet. Tässä voi piillä syy siihen, että myös Suomessa on innostuttu kasvista, joka kestää hyvin viileämpiäkin olosuhteita ja kylmiä talvia.

Hunajamarja pärjää kasvuvyöhykkeillä I-VI eli pensaita voi kasvattaa jopa Oulun korkeudella.

Milloin pensaista saa marjoja?

Satoa hunajamarja alkaa tehdä vasta useamman vuoden päästä istutuksesta. Pensas on täysikasvuinen 4–5 vuoden jälkeen istuttamisesta.

Hunajamarja kypsyy mansikan tapaan aikaisin. Se kukkii touko–kesäkuussa ja marjoja ruvetaan saamaan heinäkuussa. Lajikkeiden välillä voi olla eroja.

”Osa lajikkeista on venäläisiä, osa kanadalaisia. Niissä voi olla pieniä eroja marjojen koossa ja siinä, minkä kokoisiksi pensaat kasvavat. Sadon suuruudessa ei ole kovin merkittäviä eroja lajien välillä”, Pousi toteaa.

Kasvi on melko satovarma, ja yhdestä täysi-ikäisestä pensaasta voi saada marjoja 5–10 litraa. Marjat ovat parhaimman makuisia täysin kypsinä. Täysin kypsä marja on värittynyt kokonaan siniseksi myös sisältä.

Avainsanat

Keskustelu

Rusakko nakersi kaksi pensasta lumen tultua. Eivät keväällä enää jaksaneet uudistaa varsia. Surullista. Eli nämä pitää verkolla suojata jäniseläimiltä.

Itselläni taitaa olla tällainen puska. Makeasinikuusaman nimellä sen muutama vuosi sitten ostin.
Luontaisista vihollisista mainitsen ehdottomasti kirvat. Joka kesä latvalehdet ovat käpristyneet ja murkut hääränneet paikalla. Kirvat ovat olleet parin muunkin kuusamapensaani (ruso- ja kauno-) kimpussa. Mahdollisesti kasvupaikka on liian aurinkoinen, jopa kuuma. Nokkosvedellä tai versojen katkomisella on ongelma ratkaistu.
Marjoja on tullut, vaikka pensas seisoo yksin.

Kommentoi juttua: Hunajamarjan istutus ja hoito on helppoa – näillä ohjeilla saat hittipensaan kukoistamaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X