Puutarha

No nyt on erilainen puutarha! Idan, 37, pihalla kasvaa vain mustia kukkia

Ida Kaukosen Espoossa sijaitsevan kodin puutarhassa on maaginen tunnelma. Tumma kasvillisuus muodostaa goottihenkisen kokonaisuuden.

Tällaista pihaa ei tule usein vastaan. Ida Kaukosen, 37, goottihenkisessä espoolaispuutarhassa pääosassa ovat mustat kasvit.

Idan hellässä hoivassa kasvaa muun muassa mustia liljoja, begonioita, orvokkeja, isokirjopeippejä, taaroja, ruiskukkia, ruusuja ja auringonkukkia.

Puutarhan lisäksi tummanpuhuvia kasveja kasvaa Idan kodin sisätiloissa. Kokoelmassa on arviolta yli 50–60 eri lajin edustajaa.

”Joku varmaan sanoisi, että näitä kukkia on liikaa, mutta itse sanoisin, että niitä on liian vähän”, Ida nauraa.

Idan puutarhaa voi ihastella Instagramissa blackgothicgarden-tililtä.

Mustan goottipuutarhan kasveja.
Ida kertoo, että luonnossa esiintyvät mustat kukat ovat harvinaisia. Mustia kasveja tuotetaan esimerkiksi geneettisen muuntelun ja valintajalostuksen keinoin. © Ida Kaukonen

Lue myös: Paulan, 63, kotona kasvaa 100 pelargonia – kasvien hoitovastuu ei ole perinteisin: Paula ohjeistaa ja puoliso tekee

Mustat kasvit lumosivat erityisyydellään

Ida hullaantui tummista kukista noin neljä vuotta sitten, kun hän lähti katselemaan kumppaninsa kanssa sopivia kasveja heidän vuokraamaansa omakotitalon puutarhaan.

Ennen ostosreissua Ida ei pitänyt itseään ollenkaan kukkaihmisenä.

”Kun näin puutarhamyymälässä mustalehtisen koristebataatin, mietin, että mustat kasvit olisivat juuri minun näköisiäni.”

Koristebataatti ja muutama muu tumma kasvi pääsi kassan kautta kotiin, ja Idan kasviharrastus lähti vähitellen etenemään.

Ida eli siinä ajatuksessa, että mustat kukat ovat harvinaisia. Tutkittuaan netistä ja kirjoista tarkemmin mustia kasveja Ida huomasi, että niitä onkin olemassa yllättävän paljon.

Ida kertoo, että monet mustat kasvit ovat väriltään esimerkiksi tumman violetteja, punaisia tai rusehtavia, mutta tietyssä valossa ne voivat näyttää mustilta.

Mustia tulppaaneja.
Ida kohtasi mustan kukan ensimmäisen kerran ollessaan lapsi, kun hän kävi ystävänsä perheen kotona katsomassa erikoisia mustia tulppaaneja. © Ida Kaukonen

Kasviharrastus on osa suurempaa elämänfilosofiaa

Ida pitää goottihenkisestä estetiikasta ja on pienestä asti ollut kiinnostunut maailman mystisemmästä puolesta ja salatieteistä.

Mustat kukat symboloivat Idan mielestä tätä kyseistä elämäntyyliä, jossa sekoittuvat eleganttius, mystiikka, magia ja pieni kapina.

”Yön ja pimeyden teema on mielestäni hieman väärinymmärretty. Ajattelen, että jos ihmiset tutkisivat omia varjopuoliaan, he oppisivat maailmasta, itsestään ja muista ihmisistä paljon.”

Ida Kaukonen goottipuutarhassaan.
Kukkien hoito saa Idan mielen rauhalliseksi, ja se on hänen mielestään myös parasta mahdollista lääkettä stressiin. © Ida Kaukonen

Harvinaisimmat kasvit ovat löytyneet ulkomailta

Mustien kukkien lisäksi myös harvinaiset kasvit ovat vähitellen imaisseet Idan mukaansa.

Osan kasveistaan Ida on ostanut isoista suomalaisista puutarhamyymälöistä, ja osan hän on tilannut ulkomailta, esimerkiksi Britanniasta ja Hollannista.

”Ulkomaisten nettisivustojen kanssa saa olla varovainen, sillä liikkeellä on paljon huijareita, ja esimerkiksi joitain kasvien kuvia saatetaan muokata radikaalisti.”

Etsinnässä olleen harvinaisen kasvin löytäminen ja hakeminen kotiin innostaa Idaa. Hän on jopa ajanut Espoosta Jyväskylään kasvien takia.

”Siitä tulee hyvä olo, kun on nähnyt itselle tärkeän asian eteen aikaa ja vaivaa.”

Mustan puutarhan kasveja.
Idaa viehättää tummien kasvien poikkeuksellisuus. © Ida Kaukonen

Kasvit saavat hellää ja rakkauden täyteistä hoitoa

Kesäaikaan kasvien hoito alkaa heti aamusta, jolloin Ida ottaa kahvikupin käteensä ja tekee puutarhassa tarkistuskierroksen.

Hän katsoo, ettei kasveissa ole tuhohyönteisiä, sienitauteja tai auringon valosta tulleita palamisen jälkiä.

Mustia kasveja kastellessa pitää varoa, ettei vettä jää lehtien pinnoille, sillä lehdet voivat herkästi palaa auringon säteiden heijastuessa niihin.

Hoitorutiineihin kuuluvat kastelu ja lannoitus kasvien tarpeiden mukaisesti ja joidenkin lajikkeiden kuivuneiden kukkien pois nyppiminen. Kesäisin Ida vaihtaa mullat kukkapenkkeihin.

Kasvien hoito vie paljon aikaa ja vaatii omistautumista, mutta se ei Idaa haittaa.

Hän kokee, että kasvien hoito on tässä kiireisessä yhteiskunnassa ainoa paikka, jolloin voi olla oman itsen ja ajatusten kanssa ja jolloin kaikki on hyvin ja mikään ei ahdista.

”Kun hoidan kasveja, kehoni ja mieleni rauhoittuvat. Voisin käyttää vieläkin enemmän aikaa kasvieni hoitoon.”

Mustia liljoja.
Yhdeksi kasvien hoidon haasteeksi ja vihollisekseen Ida mainitsee liljakukot, jotka ovat isokokoisia hyönteisiä. Niiden herkkua ovat erityisesti liljat. © Ida Kaukonen

Lue myös Anna.fi: Viherkasvit: Neljä kuolijaa, joita kukkakauppias ei hankkisi kotiinsa – nämä kasvit puolestaan kukoistavat vähällä vaivalla

Haaveissa satumainen goottilainen puutarha

Yksi Idan tärkeimmistä tämänhetkisistä projekteista on onnistua kasvattamaan Black Magic niminen taaro eli Colocasia esclulenta aikuiseksi kasviksi.

Hän on huomannut, että kyseiset kasvit ovat hyvin vaativia ja dramaattisia.

”Taarot ovat todella kylmänherkkiä trooppisia kasveja. Lämpiminä ja aurinkoisina aamuina vien kaikki 10 kasvia yksi kerrallaan ulos ja kääntelen niiden ruukkuja päivän mittaan auringon kierron mukaan, jotta kasvien lehdet ovat epäsuorassa auringonvalossa. Kun lämpötila laskee illalla alle 17 asteeseen, vien ruukut takaisin sisälle.”

Taarojen ensimmäiset lehdet ovat jo auenneet, josta Ida kokee suurta onnellisuuden ja onnistumisen tunnetta.

Idan suurimpana haaveena on muuttaa asumaan isompaan taloon, joka sijaitsee hieman syrjempänä, ja rakentaa talon pihalle näyttävä goottilainen puutarha suihkulähteineen ja erilaisine koristeineen.

Haaveiden talossa olisi lasitettu terassi, jossa Ida voisi olla mahdollisimman lähellä harrastustaan talvellakin.

Goottipuutarhan kasveja.
Jos mustan puutarhan perustaminen kiinnostaa, Ida vinkkaa miettimään tarkoin, miten aurinko liikkuu, ja mistä kulmasta sen valo paistaa pihalle. © Ida Kaukonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: No nyt on erilainen puutarha! Idan, 37, pihalla kasvaa vain mustia kukkia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.