Puutarha

Haluatko amppelin, joka kukoistaa läpi kesän? Nappaa vinkit amppelin hoitoon ja amppelipuutarhan perustamiseen

Amppeli sopii mainiosti pienen tilan piristäjäksi. Kokoinainen amppelipuutarha tuo avaruutta ja tunnelmaa pihan oleskelutilaan.

Amppeli tuo lisätilaa pihalle, patiolle tai parvekkeelle. Kun kasvit keinuvat yläilmoissa, ne eivät vie tilaa lattialta. Niin kodin viherkasvit kuin puutarhan kesäkukatkin ripustetaan nyt trendikkäästi amppeleihin. Maailmalla luodaan jopa kokonaisia amppelipuutarhoja.

Lue myös: Tee kukka-amppeli kakkuvuoasta

Amppeleilla pihan oleskelupaikasta saa luotua viihtyisän viherkeitaan. Amppeli-istutukset toimivat viherseinämänä ja tuovat suojaa katseilta ja tuulelta.

amppelit
Luo pihan oleskelutilasta suojaisa keidas. Saat lisää istutustilaa eri tasoissa roikkuvista amppeleista.

Yhdistämällä amppeleiden seuraksi muitakin ruukkuistutuksia luot runsaan ja rehevän ruukkupuutarhan. Korkeat, maassa seisovat ja tasoille nostetut ruukut täydentävät amppelipuutarhaa.

1. Mieti sopiva paikka, mihin amppeli tai amppelit ripustat

Kun suunnittelet vehreää oleskelu-aluetta pihallesi tai parvekkeellesi, mieti minne ja miten voit ripustaa amppelit.

Mullalla täytettyinä astioista ja laatikoista tulee painavia. Kasteleminen vielä lisää painoa.

Pergolakatokseen ripustaminen käy helposti. Amppeli-istutukset saa hyvin paikoilleen s-koukkujen avulla, ja niitä on helppo siirtää tarvittaessa.

amppeli
Yhdistele istutuksissa värikäslehtisiä perennoja ja koristeheiniä, vaikka tekisit istutukset sesongiksi. Lehtien erilaiset muodot ja värit tuovat istutukseen vaihtelua – aina ei tarvita kukintaa.

2. Ruukuta astiat huolellisesti

Istutukseen sopivat monenlaiset astiat kierrätyspurkeista alkaen. Valitse kullekin kasville sopiva astia.

Mehikasvit menestyvät niukassa mullassa ja ahtaassa astiassa, kun taas perennat tarvitsevat runsasmultaisen kasvualustan.

Laatikoissa ja suurissa koreissa perennoille ja kesäkukille riittää ravinteita ja mullassa kosteutta.

Salaojita amppelit ja ruukut huolellisesti ruukkusoralla, rikkoutuneilla ruukunpalasilla tai kivillä. Käytä istutukseen kullekin kasville sopivaa multaa.Halutessasi voit lisätä mullan joukkoon kosteutta sitovia kastelukiteitä.

Isoihin astioihin istutettujen kasvien kastelua helpottaa putkenpätkä, jonka toinen pää on mullan yläpuolella kasvien suojissa ja toinen pää upotettuna multaan.

Putkeen kaadettu kasteluvesi kulkeutuu suoraan kasvin juurille eikä valu pintaa myöten ja ruukun reunojen ylitse maahan.

amppelipuutarha
Mehikasviamppelit viihtyvät auringossa. Kun kokoat monta pientä amppelia yhteen, kokonaisuus on näyttävä. Voit istuttaa kaktuksia, mehitähtiä, mehiruusukkeita ja maksaruohoja pieniin lasipurkkeihin. Käsistään kätevä tekee amppelit itse rautalangan ja narun avulla. Kiristä rautalanka purkin suuosan kohdalla niin tiukalle, ettei lanka pääse liukumaan kierteiden yli.

3. Sijoita amppeli sopivaan valoon

Valitse kasvit olosuhteiden mukaan. Ne voivat vaihdella samallakin oleskelualueella.

Pergolan suojissa lempeässä varjossa ja hajavalossa viihtyvät kesäkukat, kuten lumihiutale. Puolivarjoon sopivat myös miljoonakellot, riippaverenpisarat ja lobeliat.

Monivuotisista kasveista varjopaikan ruukkuihin voi istuttaa saniaisia, kuunliljoja tai japaninsaraa. Keijunkukat menestyvät niin niukassa kuin runsaassakin valossa.

Auringon hellimissä kohdissa viihtyvät kesäkukat pelargonista daaliaan. Jos kuitenkin kaipaat enemmän lehtien tuomia värejä, kokeile loistosalviaa, keijunkukkia tai komeamaksaruohoa.

Muratit ja monet vihreälehtiset riippakasvit viihtyvät syvässäkin varjossa.

amppeli
Ryhmittele amppeleita sekä pöydällä ja maassa olevia ruukkuja kokonaisuudeksi, jotta saat aikaan runsaan vaikutelman. Yhdistä amppeleihin ja ruukkuihin sopivasti alaspäin laskeutuvia, keskikorkeita ja ylöspäin rehevyyttä tuovia kasveja.

Monet yrtit, esimerkiksi laventeli, timjami, rosmariini, salvia ja oliiviyrtti, vehreyttävät kauniisti aurinkoisen paikan istutuksia, eikä paahdekaan haittaa niitä.

Mehikasvitkin ovat otollisia aurinkoiselle paikalle. Jos kaipaat rehevyyttä ja reilumman kokoista asetelmaa, yhdistä samaan ruukkuun erikorkuisia ja erivärisiä mehitähtiä, mehiruusukkeita ja maksaruohoja.

Myös viherkasveina viihtyvät aloet, agavet ja paunikot sopivat kesän ajaksi mehikasviamppeleihin. Syksyllä nämä talvenarat kasvit voi siirtää sisään koristamaan kotia.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Vinkki!

Yhdistele astiaan useita lajeja, jotta kukintaa riittää läpi kesän. Monilajiset amppelit kannattaa koota siten, että kasvit viihtyvät yhdessä. Tärkeintä on huomioida eri lajien valon- ja kasteluntarve sekä kasvin rehevöityminen. Kasveja voi myös vaihtaa kesällä, jos jonkun voimat loppuvat.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko amppelin, joka kukoistaa läpi kesän? Nappaa vinkit amppelin hoitoon ja amppelipuutarhan perustamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.