Istuta tomatillo nyt

Trendikäs hyötytarhuri tarttuu nyt tomatilloon, joka piiloutuu kauniin vihreään verhiöön. Kasvata tomatillo reheväksi kasvihuoneessa tai hellekesänä piharuukussa.

tomatillo

Ulkomaalaisia keittokirjoja ja ruokaohjeita selatessa jää usein kaipaamaan paikallisia kasviksia, joita Suomesta löytää vain erikoiskaupoista, jos niistäkään.

Tomatillo on meksikolaisen ja latinalaisen keittiön lempikasvis, joka on sikäläisen ruokavalion perusruoan, salsa verden eli vihreän salsan, oleellinen raaka-aine.

Tomatillo on monivuotinen koisokasvi, joka on sukua tomaatille ja munakoisolle. Tomatillon siemeniä myy esimerkiksi Hyötykasviyhdistys Helsingissä. Kasvattamiseen voi käyttää myös hedelmän sisältä löytyviä siemeniä.

Kylvä tomatillon siemenet maalis-huhtikuussa esikasvatusruukkuihin. Jo parin viikon sisällä ruukussa alkaa näkyä kasvua. Kun säät lämpenevät taimet voi istuttaa ruukkuihin tai jopa avomaalle hyvin aurinkoiseen paikkaan.

salsa

Heinäkuulla kasviin ilmaantuu keltaisia kukkia, joista kehittyy lyhtymäisiä, kauniin vaaleanvihreän ja limetin väreihin sävyttyviä verhiöitä. Niiden sisällä kasvavat hedelmät. Verhiöt avautuvat hedelmän kypsyessä.

Tomatillon hedelmä kasvaa noin puolimetrisiksi venyvissä varsissa kauniin vihreiden verholehtien muodostaman lyhdyn suojassa.

Mehevä, täyteläinen tomatillo on ohutkuorinen ja sisältää paljon siemeniä. Tomatillosta käytetään myös nimeä vihreä tomaatti.

Tomatillo säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Sato kannattaa tehdä salsaksi ja pakastaa. Tarjoa salsaa lisukekastikkeena tai esimerkiksi papu- ja lihapadoissa tai tortillan täytteenä.

Lisää ideoita puutarhaan:
Tomaatin kasvatus vaatii lämpöä
Viljellään chilejä
Kasvata kasviksia astiassa
Hyötyviljely onnistuu parvekkeellakin

Kuvat: Tommi Tuomi/OM-arkisto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Istuta tomatillo nyt

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X