Itujen kasvatus kotona ei vaadi kuin lasipurkin ja harsokangasta – katso ohjeet ja nauti tuoreita versoja jo 5 päivän päästä

Idättäminen tarjoaa tuoretta ravintoa talvisin, sillä versot kasvavat ilman auringonvaloa. Tutustu helppoihin idättämisohjeisiin!

Idättäminen eli itujen kasvatus on mainio tapa rikastuttaa ruokavaliota talven pimeinä kuukausina. Mikä parasta, idätykseen tarvitaan vain suuri lasipurkki ja harsokangasta sekä siemeniä tai papuja. Lasipurkki ei tarvitse edes kantta, sillä purkin suulle pingotetaan pala harsokankaasta.

Multaa tai lannoitetta ei myöskään tarvita, sillä siemenet sisältävät sen verran ravinteita, että ne voivat luoda itselleen idun ja pari sirkkalehteä ilman, että ne saavat ravinteita ulkopuolelta.

Idätykseen soveltuvat muun muassa mungopavut, soijapavut, linssit, herneet ja kikherneet. Lisäksi auringonkukansiemenet, sarviapila ja sinimailanen sopivat mainiosti idätystarkoitukseen. Erilaiset viljat kasvattavat myös versoja ilman auringonvaloa, joten vehnän, rukiin, tattarin ja hirssin versot ilahduttavat tuoreudellaan talven pakkassäillä.

Katso alta, miltä erilaiset idut ja versot näyttävät.

Lue myös: Versokasvatus tuottaa lempikasvistesi kipakoita miniversioita – katso videolta, kuinka sato valmistuu alle viikossa!

Mungopavun ituja Kuva: Kristiina Kurronen

Mungopavun ituja Kuva: Kristiina Kurronen

Sinimailasen eli alfalfan ituja Kuva: Kristiina Kurronen

Sinimailasen eli alfalfan ituja Kuva: Kristiina Kurronen

Itujen kasvatus

Auringonkukanversoja Kuva: Seppo Saarentola

Itujen kasvatus

Herneenversoja Kuva: Suvi Laine

Itujen kasvatus kotona

  1. Huuhtele siemenet huolella ennen idättämisen aloittamista ja kaada lopuksi päälle yli 60-asteista vettä.
  2. Liota siemeniä runsaassa vedessä noin 4–5 tuntia. Papujen liotusaika on pidempi eli 6–12 tuntia.
  3. Huuhtele siemenet ennen lasipurkkiin siirtämistä.
  4. Pingota purkin suulle kuminauhan avulla ohut harsokangas ja nosta lasipurkki ylösalaisin 45 asteen kulmaan astiankuivauskaappiin.
  5. Huuhtele siemeniä 2–4 kertaa päivässä. Siirrä siemenet jokaisen huuhtelukerran jälkeen takaisin lasipurkkiin, jotta siemenet pääsevät itämään astiankuivauskaapin pimeydessä.
  6. Nauti idätyksen tuotoksista 2–5 päivän kuluttua lajikkeesta riippuen.

Lue myös: Hyödynnä itse kasvatetut idut salaateissa, keitoissa ja burgereissa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Itujen kasvatus kotona ei vaadi kuin lasipurkin ja harsokangasta – katso ohjeet ja nauti tuoreita versoja jo 5 päivän päästä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X