Japanintatar

Japanintatar on kotipihan viheliäinen vieras – näin onnistut lajin hävittämisessä

Japanintatar lukeutuu maailman haitallisimpien vieraslajien joukkoon. Näin pääset eroon pihan kutsumattomasta vieraasta!

Japanintatar (Reynoutria japonica) on monivuotinen, nopeakasvuinen ruoho, joka muodostaa tiheitä kasvustoja. Se on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji. Sitä ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen muista EU-maista tai niiden ulkopuolelta. Kasvia ei myöskään saa pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa tai luovuttaa eteenpäin.

Japanintatar on haitallinen, sillä voimakkaana kasvina se varastaa elintilaa muilta lajeilta. Muiden suurten tattarien tapaan se leviää tehokkaasti ja kilpailee kulttuurikasvillisuuden kanssa asutuksen läheisyydessä. Esimerkiksi puuvartisten kasvien siemenet eivät pysty itämään tiheissä tatarkasvustoissa. Alueen luontainen kasvillisuuden kehitys hidastuu ja muuttuu täysin.

Japanintattaren leviämistä tulee estää, ja sen aiheuttamia haittavaikutuksia rajoittaa. Hävittäminen on hankalaa ja vaatii useamman vuoden ahkeraa työtä, mutta näillä vinkeillä voit onnistua pääsemään vieraslajista eroon.

Lue myös: Komealupiinin kasvattaminen kotipihassa on kiellettyä – näin onnistut ikävän vieraslajin hävittämisessä

Japanintatar

Japanintattaren kukinnot ovat pystyjä terttumaisia viuhkostoja, joiden terälehdet ovat valkoisia tai vaaleanpunaisia.

Näin tunnistat japanintattaren

  • Varret ovat lähes haarattomat, ontot, ”bambumaiset” ja hieman puumaiset. Ne ovat väriltään vaaleanvihreät.
  • Kasvi voi kasvaa kolmemetriseksi.
  • Lehdet ovat noin 10–15 cm pitkät. Ne ovat kolmion muotoiset, tylppätyviset ja pitkä- ja kapeakärkiset.
  • Kukkii Suomen oloissa syys-lokakuussa. Kukinnot ovat pystyjä terttumaisia viuhkostoja, joiden terälehdet ovat valkoisia tai vaaleanpunaisia.
Vieraslaji

Japanintatar on yksi maailman haitallisimmista vieraslajeista.

Hävitä japanintatar näiden ohjeiden avulla

  • Helpointa tattaren hävittäminen on kasvin ollessa vielä pieni, jolloin pienimmät taimet voi kiskoa juurineen irti käsin. Pienialaisten kasvustojen hävittäminen voi onnistua kasvuston varsien katkaisulla ja peittämisellä vahvalla muovilla tai pressulla 3–4 vuoden ajaksi.
  • Kasvin hävittämiseksi sen kaikki juuret ja juuren osat on poistettava maasta, sillä pienikin juurakon palanen mahdollistaa uuden kasvuston kasvamisen. Maan kaivaminen ja kuljettaminen edesauttaa leviämistä.
  • Tehokkain hävittämismenetelmä on varsien katkaiseminen ja torjunta-aineen ruiskuttaminen onttoihin varsiin. Menetelmä tulee toistaa muutaman kerran vuodessa niin kauan, kunnes kasvusto on hävinnyt.

Lue myös: Haitallinen jättipalsami on helppo hävittää – näillä ohjeilla onnistut!

Ole tarkkana, kun hävität kasvijätettä

Kasvijätettä hävittäessä on varmistettava, että japanintattaren juuret ja varret ovat kuolleita. Elävät osat voivat levitä kompostin tai maamassojen mukana uusille kasvupaikoille. Lehdistä kasvi ei leviä, joten ne voi jättää paikoilleen maatumaan.

Poistetut varret ja juuret tulee kuivata tai polttaa, sillä kompostissa ne tuhoutuvat varmasti vain hyvin korkeissa lämpötiloissa.

Juurakonkappaleita sisältävän maan siirtelyä kannattaa välttää, sillä kasvi leviää niiden välityksellä. Tattarien siirtämistä vesistöjen äärelle tai sellaisiin paikkoihin, josta ne pääsevät leviämään valvomatta luontoon, tulee välttää.

Kasvustojen leviämistä voi estää juurimaton avulla.

Lähteet: Vieraslajit.fi, Allergia.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Japanintatar on kotipihan viheliäinen vieras – näin onnistut lajin hävittämisessä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X