jättipalsami

Haitallinen jättipalsami on helppo hävittää – näillä ohjeilla onnistut!

Jättipalsami on Euroopan viheliäisimpiä vieraslajieja. Moneen muuhun haitalliseen vieraslajiin verrattuna jättipalsamin hävittäminen on kuitenkin varsin helppoa.

Jättipalsami (Impatiens glandulifera) on yksi Euroopan haitallisimmista vieraslajeista, ja sen kasvatus, myynti, maahantuonti ja luontoon päästäminen on lailla kielletty EU-alueella. Kasvi on päässyt Suomessa leviämään pihoilta tehokkaasti ympäristöön. Sitä kasvaa erityisen paljon jokien ja purojen varsilla, tunkioilla, rantakosteikoissa ja ruovikoissa.

Kasvi on haitallinen, sillä se muodostaa laajoja kasvustoja syrjäyttäen muut alueen kasvit. Jokivarsilla kasvi aiheuttaa myös eroosiota, mikä puolestaan voi olla uhka taimenten kutusorakoille ja kalanpoikasille.

Monia haitallisia vieraslajikasveja torjutaan luonnossa esimerkiksi talkoovoimin. Jotta työ ei olisi turhaa, kotipuutarhurin on hyvä tiedostaa, miten hän voi estää jättipalsamia karkaamasta pihamaalta luonnonhelmaan. Näillä vinkeillä onnistut hävittämään jättipalsamin ja estämään sen leviämisen!

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Jättipalsamin tunnistaminen

  • Yksivuotinen jättipalsami voi kasvaa jopa kolmimetriseksi. Keskimäärin se kasvaa 1,5 metrin mittaisiksi.
  • Kasvilla on tyypillisesti vaaleanpunaiset, terttumaiset kukat. Kukat voivat olla myös punervtavan vaaleita, melkein valkoisia, tai tummanpunaisia. Jättipalsamia ei pidä sekoittaa lehtopalsamiin, jolla on keltaiset kukat.
  • Lehdet ovat suikeat ja tiheästi hammaslaitaiset.
  • Jättipalsami voi aiheuttaa iho-oireita allergikolle, mutta useimmiten kasvista ei ole vaaraa.

jättipalsami, vieraslajien torjuminen, vieraslaji, näin torjut jättipalsamin

Jättipalsamin hävittäminen on helppoa

  • Jättipalsami pitää kitkeä pihalta heti, kun sen huomaa. Koska jättipalsami leviää tehokkaasti siementen avulla, pyri kitkemään kasvi viimeistään kukinta-aikaan ennen kuin siemenet pääsevät kypsymään. Jos siementen leviämisen pystyy estämään, jättipalsami voi hävitä alueelta nopeasti.
  • Jos jättipalsami on ehtinyt tehdä siemenet, ole varovainen poistaessasi kasvia. Pienikin kosketus saa siemenkodat aukeamaan ja kasvi levittää siemet monien metrien säteelle. Jättipalsami, jonka siemenet ovat ehtineet kypsyä, irrotetaan maasta ja laitetaan latva edellä pussiin. Kun siemenet ovat pussissa, eivätkä pääse leviämään, varren voi katkaista.
  • Pienen kasvuston voi kitkeä kasvi kerrallaan, iso kasvusto kannattaa niittää. Myös pienet jättipalsamin versot pitää poistaa, koska nekin tuottavat siemeniä. Kasvukauden ajan on hyvä seurata, nouseeko maasta uusia versoja.
  • Jättipalsamin hävityksessä on onnistuttu, kun kolmantena kesänä kasvin hävittämisestä alueelta ei löydy enää uusia taimia.
  • Erityisiä suojavarusteita jättipalsamin kitkemiseen ei tarvita.

Lue myös: Ota puutarhasanasto haltuun! Nämä termit jokainen kotipuutarhuri haluaa tietää

Hävitä jättipalsami oikein

Puutarhajätettä ei saa jätelain mukaan kuljettaa luontoon, koska kottikärryissä pihalta voi kulkea maatuvan aineksen mukana myös haitallisten vieraslajien siemeniä, osia ja juuria. Jättipalsami on levinnyt Suomen luontoon juurikin kotipuutarhureiden pihoilta.

Kitkettykin jättipalsami kasvattaa hanakasti uusia versoja ja voi maasta revittynäkin alkaa elää uutta elämää. Älä siis jätä kitkettyjä kasveja maahan tai heitä niitä kompostiin.

Kitketyt kasvit pitää sulkea muovipussiin ja mädättää ennen kompostoimista, tai viedä jätesäkissä kierrätyskeskukseen hävitettäväksi. Pienet erät jättipalsamijätettä voi hävittää myös kotona sekajätteen mukanaa.

Lähteet: vieraslajit.fi, Maa- ja metsätalousministeriö, Kiertokaupula, Allergia.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Haitallinen jättipalsami on helppo hävittää – näillä ohjeilla onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X