Luonto

Haitallinen jättipalsami on helppo hävittää – näillä ohjeilla onnistut!

Jättipalsami on Euroopan viheliäisimpiä vieraslajieja. Moneen muuhun haitalliseen vieraslajiin verrattuna jättipalsamin hävittäminen on kuitenkin varsin helppoa.

Jättipalsami (Impatiens glandulifera) on yksi Euroopan haitallisimmista vieraslajeista, ja sen kasvatus, myynti, maahantuonti ja luontoon päästäminen on lailla kielletty EU-alueella. Kasvi on päässyt Suomessa leviämään pihoilta tehokkaasti ympäristöön. Sitä kasvaa erityisen paljon jokien ja purojen varsilla, tunkioilla, rantakosteikoissa ja ruovikoissa.

Kasvi on haitallinen, sillä se muodostaa laajoja kasvustoja syrjäyttäen muut alueen kasvit. Jokivarsilla kasvi aiheuttaa myös eroosiota, mikä puolestaan voi olla uhka taimenten kutusorakoille ja kalanpoikasille.

Monia haitallisia vieraslajikasveja torjutaan luonnossa esimerkiksi talkoovoimin. Jotta työ ei olisi turhaa, kotipuutarhurin on hyvä tiedostaa, miten hän voi estää jättipalsamia karkaamasta pihamaalta luonnonhelmaan. Näillä vinkeillä onnistut hävittämään jättipalsamin ja estämään sen leviämisen!

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Jättipalsamin tunnistaminen

jättipalsami, vieraslajien torjuminen, vieraslaji, näin torjut jättipalsamin

Jättipalsamin hävittäminen on helppoa

Lue myös: Ota puutarhasanasto haltuun! Nämä termit jokainen kotipuutarhuri haluaa tietää

Hävitä jättipalsami oikein

Puutarhajätettä ei saa jätelain mukaan kuljettaa luontoon, koska kottikärryissä pihalta voi kulkea maatuvan aineksen mukana myös haitallisten vieraslajien siemeniä, osia ja juuria. Jättipalsami on levinnyt Suomen luontoon juurikin kotipuutarhureiden pihoilta.

Kitkettykin jättipalsami kasvattaa hanakasti uusia versoja ja voi maasta revittynäkin alkaa elää uutta elämää. Älä siis jätä kitkettyjä kasveja maahan tai heitä niitä kompostiin.

Kitketyt kasvit pitää sulkea muovipussiin ja mädättää ennen kompostoimista, tai viedä jätesäkissä kierrätyskeskukseen hävitettäväksi. Pienet erät jättipalsamijätettä voi hävittää myös kotona sekajätteen mukanaa.

Lähteet: vieraslajit.fi, Maa- ja metsätalousministeriö, Kiertokaupula, Allergia.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haitallinen jättipalsami on helppo hävittää – näillä ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.