Puutarha

Tee upea kimppu luonnonkukista! 5 vinkkiä, joiden avulla kukkaloisto kestää

Alku- ja keskikesä on kukkien ystävälle edullista aikaa, sillä kauniin kimpun saa kerättyä vaivattomasti luonnon antimista. Muutaman kikan avulla luonnonkukkakimppu säilyy hyvänä useita päiviä.

Näillä vinkeillä onnistut luonnonkukkakimpun keräämisessä. Tarvitset vain viitseliäisyyttä, vettä ja maljakon!

1. Poimi kukat heti aamusta

Kukat ovat tuoreimmillaan aamulla, kun niiden nestejännitys on viileän yön jäljiltä parhaimmillaan. Varaa mukaasi vesiämpäri, jotta kukat eivät pääse kuivahtamaan matkalla.

Luonnonkukat sopivat kauniiseen kimppuun!

Jos keräät kukkia päivällä, voit parantaa nestejännitystä upottamalla ne noin vartiksi kylmään veteen ennen maljakkoon laittamista.

2. Suunnittele kaunis sommitelma

Luonnonkukkakimppu syntyy niistä kukista, mitä sattuu olemaan saatavilla. Yleensä valinnanvaraa on kuitenkin sen verran, että voit kimpun toivottua muotoa ja valita kukkia sen mukaan.

Näyttävä kimppu syntyy eripituisten ja -kokoisten kukkien yhdistelmästä. Lisää mukaan myös korsia, lehtiä ja heiniä, jotka saavat kimpun näyttämään kiinnostavammalta. Vihreät lehdet kehystävät värikkäitä tai valkoisia kukkia kauniisti.

3. Valitse sopiva maljakko

Valitse maljakko kimpun mukaan tai toisinpäin. Kaikista tärkeintä on, että maljakko ei ole liian suuri, jotta kukat pääsevät oikeuksiinsa. Keskikesän juhlaa varten sopii erinomaisesti vaikkapa vanha maitotonkka tai kirkas lasipullo.

Ravistele kukista ylimääräiset roskat ja ötökät ennen kuin asettelet ne maljakkoon. Kimpun voi sitoa, jos tuntuu, että se rehottaa liikaa. Toisaalta rehottava luonnonkukkakimppu voi olla vallan hurmaava.

Luonnonkukat sopivat kauniiseen kimppuun!

Irrota kukista aina kaikki lehdet, jotka jäävät vedenpinnan alapuolelle. Lehdet lisäävät muuten veden epäpuhtauksia.

4. Leikkaa uusi imupinta ja vaihda vesi

Teet tämän aina, kun ostat kaupasta kimpun, mutta sama temppu täytyy tehdä myös luonnonkukille. Uusi imupinta kannattaa leikata parin päivän välein, jotta kukat pystyvät imeä vettä jatkuvasti mahdollisimman tehokkaasti.

Vesi kannattaa vaihtaa yhtä usein kuin leikkaat uuden imupinnan, eli vähintään parin päivän välein. Puhtaalla vedellä on väliä, sillä likainen vesi saa kukat lakastumaan ja homehtumaan nopeasti.

Pehmeävartisille kukille kannattaa valita kylmä ja puuvartisille lämmin vesi. Jos kimppusi koostuu molemmista, viileä vesi on varmin vaihtoehto.

5. Viilennä yöllä

Kukat kestävät paremmin, kun siirrät ne yöksi viileään. Kukkia voi myös suihkutella, jotta ne saavat kosteutta kuten luonnossa.

Lähteet: Kekkilä, Fortum

Lue myös:

Ohjeet: Kukkakimppu syntyy helposti Näin saat kukkakimpun kestämään Kärhöt kukkivat ruukuissa parvekkeella ja terassilla – jopa pihapuiden oksilla! Näin perustat luonnonmukaisen kasvimaan – lue puutarhuri Adrian Evansin neuvot 5 ohjetta: nappaa Sami Tallbergin vinkit villiyrttien käytön aloittamiseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee upea kimppu luonnonkukista! 5 vinkkiä, joiden avulla kukkaloisto kestää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.