Herkulliset juurikkaat

Juuresten kasvatus vaatii kuohkean kasvimaan – innokas kotipuutarhuri Jaana Juutila hyödyntää viljelemiensä juuresten naatit ja lehdet

Juurekset kasvavat Suomen valoisassa ja viileässä kesässä supermaukkaiksi. Jaana Juutila sekaviljelee kasvimaallaan porkkanoiden, musta- ja kaurajuurien lisäksi monia muita juureksia, kasviksia, yrttejä ja kukkia. Juuresten kasvatus vaatii pehmeän kasvimaan.

Valkealainen Jaana Juutila viljelee kasvimaallaan lähes kaikkea mahdollista syötävää. Tavallisten orans­sien porkkanoiden lisäksi hän on kokeillut myös muita Suomen suosituimman juureksen muotoja – valkoisia, keltaisia, punaisia ja violetteja lajikkeita, nopeasti satoa tuottavia kesäporkkanoita sekä kookkaiksi paisuvia talviporkkanoita, jotka nostetaan ­mullasta myöhään syksyllä vasta juuri ennen maan jäätymistä.

”Makuerot ovat melkoiset. Violettikuorinen ’Purple Haze’ -lajike ei ole minusta kovin kummoinen, mutta kaikki keltaiset lajikkeet ovat yleensä makeita ja muutenkin hyviä. Valkoisten porkkanoiden maku on miedoin. Ne täytyy muistaa mullata monta kertaa kesässä, jotta porkkanoiden päät eivät saisi aurinkoa. Muuten ne värjäytyvät vihreiksi ja muuttuvat kitkerän makuisiksi”, Jaana vinkkaa.

Jaana harjoittaa kasvimaalla sekaviljelyä, jossa vihannekset, yrtit ja kukat kasvavat toistensa lomassa. Kasvis viihtyvät parhaiten toistensa seurassa. Tuoksuvat yrtit ja värikkäät kukat harhauttavat tuholaisia vihannessadon kimpusta.

Lue myös: Palasesta kaupan bataattia voi kasvattaa näppärästi uusia bataatteja – näillä ohjeilla onnistut!

Saksanpaimenkoira Veera seuraa uskollisesti Jaanan mukana kaikissa puutarhatöissä.

Saksanpaimenkoira Veera seuraa uskollisesti Jaanan mukana kaikissa puutarhatöissä.

Puutarha

Monipuolinen ja laaja kasvimaa Valkealan maaseudulla.

Puutarhan hoitaja

Jaana Juutila, apurina saksanpaimenkoira Veera.

Kotiliesi ihastui

Juuresten valloittavaan värikirjoon.

Erityistä

Jaana on parantanut savimaata kaikin mahdollisin keinoin. Uusin ihastus on biohiili.

Jaana kerää satoa myöhään syksyyn saakka. Lehtikaalit sekä mullan alla olevat juurekset kestävät hyvin kylmää.

Jaana kerää satoa myöhään syksyyn saakka. Lehtikaalit sekä mullan alla olevat juurekset kestävät hyvin kylmää.

Jaana neuvoo hyödyntämään myös naatit

Jaana Juutila käyttää juurekset naatteja myöten. Suuri osa naateista päätyy perheen kanalauman nokkiin, ­loput lehdet Jaana kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi, jota hän lisää talven aikana lähes kaikkiin ruokiin.

Palsternakan lehtijauhe on hänestä erityisen aromikasta. Se sopii sellaisenaan myös liemimausteeksi palsternakan palojen sijasta.

Kuivaa naateista viherjau­hetta kasvikuivurissa tai huoneenlämmössä levittämällä lehdet väljästi esimerkiksi leivinpaperin päälle. Kun ainekset ovat rapisevan kuivat, murustele ne käsin pieniksi tai jauha hienoksi pulveriksi.

Juuresten kasvatus – kuohkea ja ilmava kasvimaa on tärkeä

Monien muiden vihannesten tavoin juurekset viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa maassa. Koska niistä käytetään syötäväksi maan alla ­kasvavat osat, taimien juurista halutaan kasvavan mahdollisimman muhkeita ja hyvänmuotoisia. Se onnistuu parhaiten kuohkeassa, ilmavassa maassa, ­johon juuret pääsevät vaivatta tunkeutumaan.

Pehmeä maa helpottaa myös juuresten sadonkorjuuta, sillä juurekset nousevat siitä parhaimmillaan jopa pelkällä kevyellä nykäisyllä. Pitkäjuurisimpien lajikkeiden nostoa kannattaa kuitenkin avittaa talikolla, jotta mureat juuret eivät vahingossa katkea kärjestä. Vahingoittuneet juurekset kestävät varastointia tavallista huonommin.

Porkkanoiden, palsternakkojen ja punajuurikkaiden lehdetkin sopivat syötäviksi.

Porkkanoiden, palsternakkojen ja punajuurikkaiden lehdetkin sopivat syötäviksi.

Pehmeä maa helpottaa juuresten sadonkorjuuta, sillä juurekset nousevat siitä pelkällä kevyellä nykäisyllä.

Nosta kaurajuuret (vasemmalla), palsternakat (keskellä) ja musta­juuret (oikealla) aina talikolla, sillä niiden pitkät juuret katkeilevat muuten helposti.

Nosta kaurajuuret (vasemmalla), palsternakat (keskellä) ja musta­juuret (oikealla) aina talikolla, sillä niiden pitkät juuret katkeilevat muuten helposti.

Perunan edeltäjät ovat nyt nousussa

  • Palsternakka, mustajuuri ja kaurajuuri eivät välttämättä kuulu kasvimaan kaunottariin. Niiden parhaat puolet paljastuvatkin vasta maistettaessa. Palsternakan maku on miellyttävän makea ja mausteinen. Pakkasen puraisu tekee siitä vain entistä makoisamman, sillä kylmyys saa juuren sisältämän tärkkelyksen muuttumaan sokereiksi.
  • Mustajuuren maku on niin pehmeä ja hienostunut, että sitä kutsutaan ”talviparsaksi”. Pitkät ja kapoiset juuret voidaan myös nauttia parsan tapaan höyrytettynä. Kaurajuuri muistuttaa monella tapaa mustajuurta, mutta se on maultaan tätä miedompi.
  • Kaikki edellä mainitut ovat myös historiallisia juureksia, joiden suosio notkahti pahasti perunan viljelyn yleistyttyä. Koko kolmikko kyllä päihittää makuvertailussa kirkkaasti miedon perunan, mutta totuuden nimissä niiden viljely on jonkin verran perunaa konstikkaampaa. Ennen kaikkea se vaatii enemmän aikaa. Niin palsternakka kuin musta- ja kaurajuuretkin ovat hidaskasvuisia, joten niiden siemenet täytyy kylvää mahdollisimman aikaisin keväällä tai jo edeltävänä syksynä, jotta juuret ehtivät varttua täyteen mittaansa.

Juuresten kasvatus – kuohkeuta kasvimaata

Suuri osa Suomen maaperästä on luonnostaan savista, mutta sen rakennetta voi onneksi petrata monin keinoin.

”Olen parantanut savimaata sinnikkäästi lisäämällä siihen vuosi toisensa perään erilaisia eloperäisiä aineksia, kuten hevosenlantaa, kanankakkaa, bokashia ja syksyn lehtiä. Uusi kokeilu on mullan joukkoon lisättävä biohiili, joka kohentaa myös maan vedenpidätyskykyä”, Jaana Juutila kertoo.

Yhden kesän kokemuksella se kasvattaa Jaanan mielestä merkittävästi myös vihannessadon kokoa.

Lue myös: Milloin maanparannus on tarpeen ja miten se tehdään? Näin teet kasviksille ja kukille otollisen kasvualustan

Kaikki violetit porkkanat eivät ole Jaanan mielestä makoisia, mutta 'Black Spanish' on. Sen vieressä on makea oranssi 'Sugarsnack'. Porkkanat ja juurikkaat säilyvät paremmin, kun kierrät niiden naatit irti heti sadonkorjuun jälkeen. Parhaiten säilyvät kookkaat ja paksukuoriset talvilajikkeet.

Kaikki violetit porkkanat eivät ole Jaanan mielestä makoisia, mutta ’Black Spanish’ on. Sen vieressä on makea oranssi ’Sugarsnack’. Porkkanat ja juurikkaat säilyvät paremmin, kun kierrät niiden naatit irti heti sadonkorjuun jälkeen. Parhaiten säilyvät kookkaat ja paksukuoriset talvilajikkeet.

Porkkanat, palsternakat ­sekä musta- ja kaurajuuret voi kylvää myös myöhään syksyllä. Näin niiden siementen kasvu alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä, heti maan sulettua. Näin niistä kasvaa suurempia kuin keväällä ­kylvetyistä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2020.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juuresten kasvatus vaatii kuohkean kasvimaan – innokas kotipuutarhuri Jaana Juutila hyödyntää viljelemiensä juuresten naatit ja lehdet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X