Puutarha

Juuresten kasvatus vaatii kuohkean kasvimaan – kotipuutarhuri Jaana Juutila hyödyntää viljelemiensä juuresten naatit ja lehdet

Juuresten kasvatus Suomen valoisassa ja viileässä kesässä tekee niistä supermaukkaita. Jaana Juutila sekaviljelee kasvimaallaan porkkanoiden, musta- ja kaurajuurien lisäksi monia muita juureksia, kasviksia, yrttejä ja kukkia.

Juuresten viljely ja oikeastaan kaikenlaisen syötävän kasvattaminen on valkealaisen Jaana Juutilan kasvimaalla iloista kokeilua. Tavallisten orans­sien porkkanoiden lisäksi hän on kokeillut myös muita Suomen suosituimman juureksen muotoja – valkoisia, keltaisia, punaisia ja violetteja lajikkeita, nopeasti satoa tuottavia kesäporkkanoita sekä kookkaiksi paisuvia talviporkkanoita, jotka nostetaan ­mullasta myöhään syksyllä vasta juuri ennen maan jäätymistä.

”Makuerot ovat melkoiset. Violettikuorinen ’Purple Haze’ -lajike ei ole minusta kovin kummoinen, mutta kaikki keltaiset lajikkeet ovat yleensä makeita ja muutenkin hyviä. Valkoisten porkkanoiden maku on miedoin. Ne täytyy muistaa mullata monta kertaa kesässä, jotta porkkanoiden päät eivät saisi aurinkoa. Muuten ne värjäytyvät vihreiksi ja muuttuvat kitkerän makuisiksi”, Jaana vinkkaa.

Jaana harjoittaa kasvimaalla sekaviljelyä, jossa vihannekset, yrtit ja kukat kasvavat toistensa lomassa. Kasvis viihtyvät parhaiten toistensa seurassa. Tuoksuvat yrtit ja värikkäät kukat harhauttavat tuholaisia vihannessadon kimpusta.

Lue myös: Palasesta kaupan bataattia voi kasvattaa näppärästi uusia bataatteja – näillä ohjeilla onnistut!

Juuresten kasvatus on kotipuutarhurille mieleistä kesäpuuhaa. Saksanpaimenkoira Veera seuraa uskollisesti Jaanan mukana kaikissa puutarhatöissä.
Saksanpaimenkoira Veera seuraa uskollisesti Jaanan mukana kaikissa puutarhatöissä.
Juuresten kasvatus tarjoaa satoa myöhään syksyyn saakka. Lehtikaalit sekä mullan alla olevat juurekset kestävät hyvin kylmää.
Juuresten kasvatus tarjoaa satoa myöhään syksyyn saakka. Lehtikaalit sekä mullan alla olevat juurekset kestävät hyvin kylmää.

Juuresten kasvatus tuottaa aromikkaita naatteja

Jaana Juutila käyttää juurekset naatteja myöten. Suuri osa naateista päätyy perheen kanalauman nokkiin, ­loput lehdet Jaana kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi, jota hän lisää talven aikana lähes kaikkiin ruokiin.

Palsternakan lehtijauhe on hänestä erityisen aromikasta. Se sopii sellaisenaan myös liemimausteeksi palsternakan palojen sijasta.

Kuivaa naateista viherjau­hetta kasvikuivurissa tai huoneenlämmössä levittämällä lehdet väljästi esimerkiksi leivinpaperin päälle. Kun ainekset ovat rapisevan kuivat, murustele ne käsin pieniksi tai jauha hienoksi pulveriksi.

Juuresten kasvatus – kuohkea ja ilmava kasvimaa on tärkeä

Monien muiden vihannesten tavoin juurekset viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa maassa. Koska niistä käytetään syötäväksi maan alla ­kasvavat osat, taimien juurista halutaan kasvavan mahdollisimman muhkeita ja hyvänmuotoisia. Se onnistuu parhaiten kuohkeassa, ilmavassa maassa, ­johon juuret pääsevät vaivatta tunkeutumaan.

Pehmeä maa helpottaa myös juuresten sadonkorjuuta, sillä juurekset nousevat siitä parhaimmillaan jopa pelkällä kevyellä nykäisyllä. Pitkäjuurisimpien lajikkeiden nostoa kannattaa kuitenkin avittaa talikolla, jotta mureat juuret eivät vahingossa katkea kärjestä. Vahingoittuneet juurekset kestävät varastointia tavallista huonommin.

Porkkanoiden, palsternakkojen ja punajuurikkaiden lehdetkin sopivat syötäviksi.
Porkkanoiden, palsternakkojen ja punajuurikkaiden lehdetkin sopivat syötäviksi.

Pehmeä maa helpottaa juuresten sadonkorjuuta, sillä juurekset nousevat siitä pelkällä kevyellä nykäisyllä.

Nosta kaurajuuret (vasemmalla), palsternakat (keskellä) ja musta­juuret (oikealla) aina talikolla, sillä niiden pitkät juuret katkeilevat muuten helposti.
Nosta kaurajuuret (vasemmalla), palsternakat (keskellä) ja musta­juuret (oikealla) aina talikolla, sillä niiden pitkät juuret katkeilevat muuten helposti.

Kuohkeuta kasvimaata

Suuri osa Suomen maaperästä on luonnostaan savista, mutta sen rakennetta voi onneksi petrata monin keinoin.

”Olen parantanut savimaata sinnikkäästi lisäämällä siihen vuosi toisensa perään erilaisia eloperäisiä aineksia, kuten hevosenlantaa, kanankakkaa, bokashia ja syksyn lehtiä. Uusi kokeilu on mullan joukkoon lisättävä biohiili, joka kohentaa myös maan vedenpidätyskykyä”, Jaana Juutila kertoo.

Yhden kesän kokemuksella se kasvattaa Jaanan mielestä merkittävästi myös vihannessadon kokoa.

Lue myös: Milloin maanparannus on tarpeen ja miten se tehdään? Näin teet kasviksille ja kukille otollisen kasvualustan

Kaikki violetit porkkanat eivät ole Jaanan mielestä makoisia, mutta 'Black Spanish' on. Sen vieressä on makea oranssi 'Sugarsnack'.  Porkkanat ja juurikkaat säilyvät paremmin, kun kierrät niiden naatit irti heti sadonkorjuun jälkeen. Parhaiten säilyvät kookkaat ja paksukuoriset talvilajikkeet.
Kaikki violetit porkkanat eivät ole Jaanan mielestä makoisia, mutta ’Black Spanish’ on. Sen vieressä on makea oranssi ’Sugarsnack’. Porkkanat ja juurikkaat säilyvät paremmin, kun kierrät niiden naatit irti heti sadonkorjuun jälkeen. Parhaiten säilyvät kookkaat ja paksukuoriset talvilajikkeet.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 18/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juuresten kasvatus vaatii kuohkean kasvimaan – kotipuutarhuri Jaana Juutila hyödyntää viljelemiensä juuresten naatit ja lehdet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.