Pinja ja puutarhan kummitukset

Kanaverkko taipuu Pinjan, 16, käsissä kiehtoviksi kummituksiksi: ”Katsoin kuvasta mallia ja tein sitten itse perässä”

Uskaltaisitko astua kummitusten kansoittamaan puutarhaan? Pinja taiteilee kanaverkosta näyttäviä taideteoksia niin perheensä pihalle kuin tilaajillekin. 

Sini Virkajärven puutarhassa vallitsee seesteinen tunnelma. Pihaa vartioivat utuisen läpikuultavat, mekkoihin pukeutuneet aaveet.

Satumaista tunnelmaa pihaan luovat kummitukset ovat Sinin tyttären, 16-vuotiaan Pinja Ylä-Sankilan käsialaa. Taideteokset syntyvät leikkaamalla ja taivuttelemalla kanaverkkoa.

”Hankin verkkoa sieltä, mistä sitä sattuu milloinkin saamaan. Tällä hetkellä verkkoa on hieman huonosti saatavilla, joten olemme joutuneet tilaamaan sitä äitini kanssa. Yhdestä rullasta saa tehtyä useamman kummituksen riippuen rullan koosta.”

Lue myös: Sanna taikoi uuden ilmeen kirppikseltä ostamaansa koriin – epätasainen pinta talttui kalkkimaalispraylla

16-vuotias Pinja Yläsankila taiteilee näyttäviä kummituksia kanaverkkoa leikkaamalla ja vääntämällä.

16-vuotias Pinja Yläsankila taiteilee näyttäviä kummituksia kanaverkkoa leikkaamalla ja vääntämällä.

Mallia Pinja ei kanaverkkotaideteoksia tehdessään käytä, sillä vastaavia kummituksia pienemmässä koossa on tullut tehtyä ajan saatossa paljon. Tekeminen on siirtynyt rautalankataiteilijaäidin kautta tyttärelle. Varsinaista opettamista Pinja ei ole kuitenkaan tarvinnut.

”Katsoin ensin kuvasta mallia ja tein sitten itse perässä.”

Kummituksia myös tilauksesta

Kaikki teokset eivät päädy pelkästään koristamaan perheen pihaa, vaan kummituksia voi ostaa Pinjalta myös tilaustöinä. Yhdelle kappaleelle hintaa tulee noin 100 euroa, mutta hintapyyntö vaihtelee teoksen koosta riippuen. Tilauskummitukset ovat tehneet kauppansa hyvin.

”Olen tehnyt kummituksia tilaustyönä useampana vuonna. Menekkiä on ollut ja olen pystynyt tekemään tätä kesätyön korvikkeena.”

Kummitusten malli on tyypillisesti pitkähelmainen. Lyhythelmaiset eivät voi Pinjan mukaan leijua ilmassa samaan tapaan, kuin pidemmällä helmalla varustetut.

”Erimallisia olkaimia olen kyllä tehnyt, ja sellaisenkin, jossa taisi olla rusetti takana. Teen sellaisia töitä, mitä tilaaja vain sattuu haluamaan.”

Lue myös: Olympiavoittaja Tom Daley paljastui käsityöihmiseksi! Neuloi söpön säilytyspussin tuoreelle kultamitalilleen

Pinja on aina ollut innostunut käsillä tekemisestä. Kuvassa päällään olevan mekkonsa hän on tehnyt itse.

Pinja on aina ollut innostunut käsillä tekemisestä. Kuvassa päällään olevan mekkonsa hän on tehnyt itse.

Käsitöiden tekemisestä Pinja on ollut innostunut jo kauan ennen kanaverkosta taiteilemisen aloittamista. Piirtäminen on kiinnostanut jo pienestä pitäen, kuten myös muut taidemuodot.

”Äiti on tehnyt vuosia sitten betonista patsaita, ja olen ollut mukana. Kotona on aina ollut tapana tehdä taidetta.”

Avainsanat

Keskustelu

Ihania kanaverkkopukuja. Ihmettelin vain, missä ne kummitukset ovat, kun niillä yleensä on pää tai huppu. Mutta kyllä nuo ovat kauniimpia. Jos tekisi tuollaisen ison enkelinä ja veisi hautausmaalle suojaamaan kukkia oravilta, jäniksiltä, kauriilta, peuroilta yms., niin sillä olisi käyttötarkoituskin. Taitaisi vain voro viedä….

Kommentoi juttua: Kanaverkko taipuu Pinjan, 16, käsissä kiehtoviksi kummituksiksi: ”Katsoin kuvasta mallia ja tein sitten itse perässä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X