Puutarha

Kanervan hoito: Näin saat kanervat kestämään – tutustu myös eri lajeihin

Sään viilentyessä kesäkukat vaihdetaan syysryhmäkasveihin. Kanervat ovat helppohoitoisia ja kestävät talven tuloon saakka.

Kun kesäkukka toisensa jälkeen asetelmissa uupuu, korvaa ne syysryhmäkasveilla. Nyt kaupoissa myydään etenkin kanervia, jotka ovat kylmänkestäviä. Kanervan hoito on helppoa: hoidoksi riittää, että kastelet kasveja säntillisesti talven tuloon saakka.

Lue myös: Äänestä syksyn kaunein kranssi ja ota ohjeet talteen

Kanervalajikkeet ja kanervan hoito

Kanervakasvit kasvavat luonnossa karuissa olosuhteissa, mutta ruukkuihin istutettuina ne kaipaavat säännöllistä hoitoa, etenkin kastelua. Jatka hoitoa, kunnes lämpötila laskee pakkaselle. Lämpiminä syksyinä kanervista on iloa jouluun saakka.

kanervat
Vasemmalla runsaskukkainen syyskellokanerva ja oikealla hentoversoisempi aitokanerva.

Syyskellokanerva (Erica gracilis) ja aitokanerva (Calluna vulgaris) kannattaa istuttaa parvekelaatikkoon tai piharuukkuun sateensuojaan. Isossa usean taimen ruukussa paksussa mullassa ne eivät kuivu yhtä herkästi kuin yksittäin. Jos pidät kasvit ostoruukuissaan, aseta ne yhteiselle alusastialle, jonka pohjalle voi kaataa vettä.

kanervan hoito
Marjakanervan kauneusarvo on kukkien sijaan helmimäisissä marjoissa.

Marjakanervien (Pernettya mucronata) helmenmuotoiset marjat voivat olla väriltään punaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Ainavihannat lehdet ja kiiltävät marjat säilyvät kasvissa pitkälle syksyyn. Muista kastella talven tuloon saakka.

kanerva
Vihreäversoinen irlanninnummikanerva elävöittää kanervaistutuksia.

Irlanninnummikanervat (Erica tetralix)  ovat pienikukkaisia ja hentokasvuisia verrattuna sukulaiseensa syyskellokanervaan. Siksi ne viehättävätkin: vihreillä versoillaan ja pienillä kukillaan ne tuovat vaihtelua. Kukat avautuvat vihreiden versojen latavaosissa.

kanervan hoito
Harmaakellokanervalla on vaaleanliilat tai valkoiset kukat.

Harmaakellokanervat (Erica cinerea) kukkivat runsaasti, mutta kukat ovat pienet ja harvemmassa kuin syyskellokanervalla. Vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat sopivat mainiosti  muiden kanervien joukkoon. Vaikka kasvin luonnonvaraiset kasvupaikat ovat karuja, ruukuissa taimet kaipaavat kastelua.

variksenmarja
Heleänvihreäversoinen variksenmarja kasvaa meillä luonnonvaraisena.

Variksenmarja (Empethum nigrum) kasvaa meillä luonnonvaraisena kuivissa kangasmetsissä. Lajin kauneusarvo on etenkin talvivihreässä kasvustossa, joka tuo heleyttä syysistutuksiin. Variksenmarjat sattavat maahan istutettuina talvehtia lumipeitteen alla.

kanerva
Kastele syysryhmäkasveja säännöllisesti. Jos kasvit ovat sateessa, poista ylimääräinen vesi alustalta.

Syyspuutarhaan väriä tuovat yhä myös kukkivat pallokrysanteemit ja syksyllä kukkivat perennat. Vehreyttä värikkäiden kausikukkien istutuksiin tuovat  muratit. Yhdistele eri lajeja toisiinsa, niin saat vaihtelevan ja pitkäikäisen istutuksen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanervan hoito: Näin saat kanervat kestämään – tutustu myös eri lajeihin

Mimosa

Hyvää. Ja tärkeää tietoa kanervan hoidosta. Meillä ensimmäistä kertaa kanervat talvehtineet katoksessa. Kun lämpötila on ollut plussan puolella, olen kastellut. Ovat kauniita katsella. Uutta kasvuakin näkyvillä. Suunnittelemme istutusta pihalle kesän ajaksi.

Paula Ritanen-Närhi

Kyllä, juuri noin. Pitää kastella, muuten kuivuvat pystyyn. Vantaalla myös vähän uutta kasvua, mutta taidan uusia, kun ei ole sopivaa paikkaa puutarhassa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.