Puutarha

Karhunlaukka: Näillä vinkeillä saat herkkusuiden himoitseman yrtin kukoistamaan omassa puutarhassasi

Valkokukkainen karhunlaukka tuoksuu ja maistuu miedosti valkosipulilta. Ahvenanmaalla luonnossa esiintyvää kasvia kasvatetaan nyt myös puutarhoissa.

Karhunlaukka (Allium ursinum) sopii niin hyötykasviksi kuin kukkapenkkiinkin. Kasvilla on leveät ja litteät kielonlehtiä muistuttavat vihreät lehdet. Keväisin ja alkukesästä karhunlaukka tekee valkoiset tähtimäiset kukat, jotka puhkeavat ryppäinä kasvin latvaan. Kasvi kasvaa 15–40 cm korkeaksi ja tuoksuu sipulilta.

Lue myös: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Kasvi kasvaa Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa on luonnonvaraisena. Ahvenanmaalla karhunlaukka on rauhoitettu. Ruotsiksi kasvin nimi on ramlök.

Karhunlaukka tuoksuu sipulilta.
Karhunlaukka tuoksuu sipulilta.

Karhunlaukan kasvatus

Luonnossa karhunlaukka viihtyy kosteassa ja varjoisassa lehtimetsässä. Hyvällä kasvupaikalla se leviää mattomaisena kasvustona. Kasvatusta voi kokeilla kotipuutarhassakin. Kasvi on monivuotinen, ja se kasvaa kasvuvyöhykkeillä I-IIII.

Kasvatus on mahdollista niin siemenestä, sipulista kuin taimestakin. Sipulista tai taimesta kasvattaminen on helpompaa kuin siemenestä. Siemenet voi suorakylvää joko syksyllä tai varhain keväällä. Ne voi myös esikasvattaa.

Esikasvatus siemenistä

Karhunlaukka vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen. Kylvä siemenet tammi-maalikuussa kosteaan kylvömultaan harvakseltaan. Peitä kylvös ohuesti. Pidä kylvös kosteana ja huoneenlämmössä pari viikkoa ja siirrä sitten jääkaappiin noin kuukaudeksi. Kasvata viileässä ja valoisassa paikassa.

Istutus ja kasvupaikka

Karhunlaukka viihtyy puolivarjossa tai varjossa, viileässä ja kosteahkossa paikassa. Esimerkiksi varjoisa lehto tai seinusta tai pensaikon alusta on hyvä paikka. Ruukku tai lavalaatikko on usein liian lämmin kasvupaikka.

Istuta sipulit niin syvälle, että sipulin päälle jää 5–10 cm multaa. Jos sipulista kasvaa jo varsi, sen vaalea osa saa jäädä maanpinnan alle.

Maaperän tulisi olla hyvin läpäisevää, kalkkipitoista ja pH-arvon korkea. Karhunlaukoille voi antaa istutuksen yhteydessä ravinnetta. Kastele heti istutuksen jälkeen.

Taimien istutusväli on 15-20 cm ja rivien väli 20 cm.

Karhunlaukan käyttö

Varo sekoittamasta karhunlaukkaa samannäköiseen kielonlehteen, joka on myrkyllinen. Karkunlaukan lehdet ilmestyvät luonnossa samoihin aikoihin kielojen ja vuokkojen kanssa. Sen erottaa valkosipulin tuoksun perusteella kielonlehdestä. Lisäksi karhunlaukka kukkii tähtikukkapalloin. Kielon kukat ovat kellomaisia.

Karhunlaukkaa kannattaa nauttia joko tuoreena tai pakastettuna, kuivattuna tai kuumennettuna se menettää makuaan ja ravintoaineitaan. Lehdet ovat aromikkaimpia ennen kukintaa.

Lehdet ovat valkosipulin makuisia ja C-vitamiinipitoisia. Niillä voi maustaa keittoja, salaatteja, viherjuomia, kastikkeita ja siementahnoja sekä maustevoita.

Karhunlaukka kuihtuu loppukesästä ja käy talvilepoon muiden monivuotisten sipulikasvien tapaan.

Lue myös: Valkosipulin kasvatus: Istuta valkosipuli jo syksyllä – puutarhuri kertoo miksi

Lähteet: Luontoportti, Plantagen, Metsästys ja Kalastus -lehden nro 7/17, Puutarhatalo Sydänmaa, Maalla-lehti nro 1/2005.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karhunlaukka: Näillä vinkeillä saat herkkusuiden himoitseman yrtin kukoistamaan omassa puutarhassasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.