kassivljelmä

Kassiviljely onnistuu missä tahansa! Superhelppo kasvimaa syntyy istuttamalla kasvit kestokasseihin ja astioihin

Kassiviljely onnistuu kestokassissa. Se antaa satoa parvekkeella, pihalla tai terassilla. Astioissa viljeleminen on helppoa, hauskaa ja satoisaa. Kokeile ohjeillamme!

Kassiviljely on ratkaisu perunoiden, kurpitsojen, tomaattien, yrttien ja avomaankurkkujen viljelyyn pienelläkin pihalla, parvekkeella tai terassilla. Et tarvitse erillistä kasvimaata, vaan kasvatusastiaksi käyvät piharuukut, vanhat puulaatikot ja kukkakorit tai kestokassit.

Jos astiaviljelmä tai kassiviljely perustetaan taivasalle, valitse viljelyyn astia, jossa on pohjareikä tai useampia. Leikkaa kestokassin pohjasta kulmat, jotta liika sadevesi pääsee valumaan pois juuristosta.

Katetussa tilassa pohjareikiä ei tarvita, kun kastelet tarkalla kädellä veden kulutuksen mukaan.

Lue myös: Permakulttuuri tavoittelee hallittua kaaosta – tästä villiä luontoa imitoivassa viljelytavassa on kyse

Kukkasipulien myyntilaatikko  vuorattiin sanomalehdellä ja täytettiin mullalla, jolloin siitä tuli pieni viljelylaatikko.

Vanha kukkasipulien myyntilaatikko vuorattiin sanomalehdellä ja täytettiin mullalla, jolloin siitä tuli pieni viljelylaatikko.

Kassiviljely, näin pääset alkuun

Kassiviljelystä saa satoa! Kukkivana istutettu kesäkurpitsa alkoi tuottaa satoa pian kassiin istuttamisen jälkeen.

Kukkivana istutettu kesäkurpitsa alkoi tuottaa satoa pian kassiin istuttamisen jälkeen.

Kassiviljely: satoa kesäkurpitsasta tai avomaankurkusta

  • Lataa kestokassin pohjalle noin 30 sentin kerros multaa, ja sekoita varastolannoitteeksi joukkoon 1–2 kourallista kanankakkarareita.
  • Istuta vain yksi kurkun tai kurpitsan taimi kassiinsa, sillä ne kasvavat kesän mittaan suurilehtisiksi ja pitkäversoisiksi.
  • Kukinnasta ensisatoon aikaa kuluu vain pari viikkoa, ja myöhemmin uusia kukkia ja sitä myöten satoa muodostuu sitä mukaa kuin hedelmiä korjataan.
  • Kassiin perustettu kasvimaa on helppo napata auton peräkonttiin, kun lähdet mökkireissulle. Kassipuutarhan voit perustaa lomalla mökille ja ottaa sen mukaasi, kun palaat kaupunkiin.
  • Kestokassit voi käyttää moneen kertaan. Myös mullan, mutta syksyllä se kannattaa kierrättää  puutarhan istutuksille ja istuttaa kasvit keväällä uuteen multaan.

Kassiviljele porkkanoita, perunoita ja tomaatteja

  • Kylvä porkkanan siemenet mullalla täytetyn sangon pintamultaan ja peittele kylvös hiekalla.
  • Harvenna orastuneet taimet muutaman sentin välein.
  • Korjaa satoa syyskuusta alkaen. Loppukesällä myös pikkuruiset harvennusporkkanat ovat syöntikelpoisia.
  • Istuta 3-5 itänyttä perunaa 30–40 sentin multakerrokseen. Lisää multaa perunoiden versomisen tahtiin etenkin, jos perunat uhkaavat tulla näkyviin ja vihertyä syömäkelvottomiksi. Korjaa sato noin 2 kk kuluttua istutuksesta. Uusia istutuksia voi tehdä läpi kesän.

Lue myös: Näin viljelet luonnonmukaisesti kotipuutarhassa – 5 tärkeää vinkkiä luomuviljelyyn

Kassiviljely sopii hyvin perunalle!

Perunanviljely on helppoa kasseissa ja sangoissa.

Kassiviljely sopii mökkiläiselle, joka voi napata sen koska tahansa mukaan, siirtää sopivampaan valoon tai suojaan sateelta.

Kassiviljely sopii myös mökkiläiselle, joka voi napata sen koska tahansa mukaan, siirtää sopivampaan valoon tai suojaan sateelta.

  • Istuta kukintansa aloittanut tomaatintaimi ruukkuun. Multaa tarvitaan vähintään 8 litraa tainta kohti, mieluummin enemmänkin. Kastele ja lannoita läpi kesän, varista kukkivaa tainta pölytyksen varmistamiseksi. Satoa alkaa syntyä keskikesältä alkaen.
Tomaatit kasvavat vanhoissa altakasteluruukuissa, jotta kasvualusta ei pääse kuivamaan.

Tomaatit kasvavat vanhoissa altakasteluruukuissa, jotta kasvualusta ei pääse kuivamaan.

Kreikantuliaisina tuotu fetapurkki on passeli tomaatinkasvatukseen.

Kreikantuliaisina tuotu fetapurkki on passeli tomaatinkasvatukseen.

Lue myös: Pavun kasvatus onnistuu jopa ruukussa – näin kasvatat oman papusadon

Avainsanat

Keskustelu

Vesiviljelystä toki olen kuullut, mutta löytyykö sieltä ”kassista myös hassista”??

Taitaa olla kuitenkin niin , että se todellinen haitallinen laji katsoo meitä peilistä. Linnut menettävät tässä verrattoman ruoka- aarteen!

Kommentoi juttua: Kassiviljely onnistuu missä tahansa! Superhelppo kasvimaa syntyy istuttamalla kasvit kestokasseihin ja astioihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X