Puutarha

Kasvihuoneen pesu varmistaa puhtaan alun kasvulle: kokeile kuumennusta ötökkäongelmiin

Kasvihuone pestään varhain keväällä, jotta myös viljelemään päästään varhain. Jos epäilet vihannespunkkien talvehtineen huoneessasi, kokeile myös kasvihuoneen lämpökäsittelyä.

Kasvihuoneen pesu kannattaa tehdä keväällä, vaikka se olisi pesty jo kertaalleen syksyllä. Kevätsiivouksessa vähintäänkin huuhdotaan pois talven pölyt. Jos kesällä kasveissa on ollut vihannespunkkeja, kokeile myös kasvihuoneen keväistä lämpökäsittelyä.

Vinkki! Kasvihuoneen kevätsiivousta helpottaa, jos jo syksyllä viet kasvinjäänteet kompostiin, lakaiset lattiat, poistat tukinarut ja tyhjennän astiat, jotka voivat talvella mullan jäätyessä rikkoontua. Myös rakenteet kannattaa huuhtoa, sillä tuore lika lähtee helpommin kuin pinttynyt.

Miksi kasvihuone siivotaan keväällä?

Jos ikkunat ovat harmaat liasta tai kennolevyt vihertyneet, ne päästävät valoa huonommin lävitseen kuin kirkkaat. Jos epäilee, että kasvihuoneessa ovat talvehtineet vihannespunkit tai kirvat, siivouksella pyritään eroon niistä. Vaikka ei olisikaan mikään siivousintoilija, tavarat järjestyksessä puhtaassa kasvihuoneessa  on mukava aloittaa uusi kasvukausi.

Kasvihuoneen pesu kirkastaa lasit tai kennot, mikä parantaa kasvua.
Kasvihuoneen pesu kirkastaa lasit tai kennot, mikä parantaa kasvua. © OM-Arkisto

Kasvihuoneen pesu nopeutuu painepesurilla

Pese kasvihuone lauhana päivänä mieluiten jo kevättalvella. Tiiviissä kasvihuoneessa lämpötila nousee jo varhain, joten hyvissä ajoin pestyyn kasvihuoneeseen pääsee myös aloittamaan viljelyn varhain.

Jos tuhoeläinongelmia ei ole ollut, lasisen tai muovisen kasvihuoneen voi pestä lämpimällä vedellä ja harjalla hankaamalla. Pesutulosta parantaa tilkka saippuaa veden joukossa. Lasit voi pestä myös  suihkupulloon laimennetulla etikalla (1 dl etikkaa 9 dl vettä), joka pyyhittäessä kirkastaa lasit, mutta maalaamattomille alumiinipuitteille etikkaa ei tule levittää.  Suuntaa siis etikkavesisuihku vain ikkunoihin ja pyyhi liinalla pois.

Käytä pesuun aina ensisijaisesti puhdasta vettä. Valitse tarvittaessa ympäristöystävällinen pesuaine, ja käytä sitäkin vain säästeliäästi. Myynnissä on myös kasvihuoneille tarkoitettu pesu- ja desinfiointiaine, joka on biohajoava, mutta vesistöihin senkään ei tule antaa valua. Tietoa erilaisista ympäristömerkeistä ja niiden merkityksistä löydät muun muassa Kierrätyskeskuksesta.

Kasvihuoneen lattia harjataan keväällä puhtaaksi.
Kasvihuoneen lattia harjataan keväällä puhtaaksi. © Suvi Laine

Painepesuri helpottaa, nopeuttaa ja tehostaa työtä merkittävästi. Pesuainettakin kuluu vähemmän, kun veden paine tekee tehtävänsä. Kokeile painetta ensin varovasti, ettei veden paine riko huonetta. Lasikasvihuoneesta lika yleensä irtoaa helposti. Jos kennokasvihuone vihertää, kennot tulee irrottaa ja pestä ne liottamalla tai suihkuttamalla pesuvesi kennon sisään.

Jos vihannespunkkeja tai kirvoja on edellisenä kesänä ollut, pese huone erityisen hyvin ja käytä apuna harjaa. Kiinnitä erityistä huolta rakenteen kulmiin, ruuveihin jne.

Lue myös: Tomaatin kasvatus parvekkeella ja kasvihuoneessa – ota vinkit talteen ja kasvata itse tomaatit!

Kokeile kasvihuoneen kuumennusta vihannespunkkeihin

Kasvihuoneen saa puhtaaksi vihannespunkkien talvehtineista naaraista myös kuumentamalla sen ennen viljelyn aloittamista. Tiivis huone lämpenee kevätauringossa usein luonnostaankin, mutta tarvittaessa apuna voi käyttää myös lämmitintä.

Biologi Leena Luoto on testannut lämpökäsittelyn tehoa omassa kasvihuoneessaan. Apuna lämpötilojen seuraamisessa on ollut minimimaksimi-lämpömittari. Kokeilussa on ilmennyt, että vaikka kasvihuoneeseen edellisen kesän jäljiltä talvehtimaan jääneet vihannespunkkinaaraat kestävät jopa kymmeniä asteita pakkasta, korkeaa lämpötilaa ne eivät siedä.  Jo yli 40°C lämmössä niiden kuolleisuus on lisääntynyt huomattavasti.

Kasvihuoneen lämpökäsittelystä ei ole haittaa eikä sen kummemmin vaivaakaan, joten eikun kokeilemaan. Tuuletusluukut ja ovet kiinni, niin lämpö alkaa nousta sitä mukaa kuin kevät etenee. Luoto muistuttaa myös, että jos kasvihuone on maavarainen, tiiviissä kasvihuoneessa myös kasvualusta kuumenee ja mahdolliset taudinaiheuttajat heikkenevät.

Lue myös: Paprikan kasvatus on mahdollista niin parvekkeella, kasvihuoneessa kuin puutarhassakin – lue ohje ja onnistu!

Kasvihuoneen pesu varmistaa, että uusi kasvukausi pääsee alkamaan puhtaalta pohjalta.
Kasvihuoneen pesu varmistaa, että uusi kasvukausi pääsee alkamaan puhtaalta pohjalta. © Sampo Korhonen

Pitääkö kasvualusta vaihtaa uudelle kasvukaudelle?

Jos vaihdat kasvihuoneen kasvualustat kokonaan tai osittain, tee se ennen pesua, ettei puhdas kasvihuone likaannu multaa pöllytellessä. Kierrätä poistettu multa puutarhaan tai kompostiin.

Multa kannattaa vaihtaa, jos tomaateissa on esiintynyt perunaruttoa tai lehtihometta. Pintamullan vaihto riittää, jos kasvu on ollut tervettä mutta multa vanhojen juurten täyttämää. Mikäli multaa ei vaihdeta, lannoita se uutta kasvukautta varten. Lisää palanutta kompostia, jos sitä on käytettävissä.

Vinkki! Kasvualustan kuntoa on alettu parantaa myös biofumikaatiolla. Siinä hyödynnetään ristikukkaisten kasvien tuottamia glukosinaatteja, jotka torjuvat maassa eläviä sieni-itiöitä. Kasvihuonepetiin kylvetään keväällä sen ollessa tyhjillään öljyretikkaa. Myöhemmin kasvusto silputaan kasvualustaan ja suljetaan kasvihuone, jotta lämpötila kohoaa.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Kasvihuoneen keväthuolto kannattaa tehdä, vaikka syksyllä olisikin korjannut kasvukauden jäljet kertaalleen.
Kasvihuoneen keväthuolto kannattaa tehdä, vaikka syksyllä olisikin korjannut kasvukauden jäljet kertaalleen. © Paula Kukkonen

Lähteenä käytetty Kivikangas Oy, Leena ja Heikki Luoto, Puutarhan parhaaksi (Readme)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvihuoneen pesu varmistaa puhtaan alun kasvulle: kokeile kuumennusta ötökkäongelmiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.