Puutarha

Kasvitarha keittiöön

Innokas puutarhuri perustaa puutarhan vaikka keittiöön. Tilanpuute ei haittaa, kun osa kasveista nostetaan pöydän ylle rakennettuun telineeseen.

Valo on ratkaiseva tekijä siinä, onnistuuko kasvien kasvatus muualla kuin ikkunalaudalla. Valoa on huoneen sisällä vähemmän kuin ikkunan lähellä, mutta pimeintä on ikkunan vieressä. Vaaleassa tilassa on valoisampaa kuin tummilla väreillä sisustetussa.

Telineellä lämpimämpää

Tässä yrttitarhurin keittiöpuutarhassa valoa tulvii eteläikkunasta. Jopa niin paljon, että kevätauringon voimistuessa sen määrää rajoitetaan laskosverholla avulla. Ikkunalaudan kasvit siirretään sisälle huoneeseen.

Vanhan talon ikkunalauta on usein kylmä ja vetoisa, eivätkä kasvit siitä pidä. Vaikka kasvi viihtyisikin viileässä, kylmään ikkunaruutuun koskeviin lehtiin tulee vioituksia. Ylhäällä telineessä lämpötila on ikkunalautaa korkeampi.

Riippuvaan telineeseen sijoitetut kasvit istutettiin altakasteluruukkuihin kastelun helpottamiseksi. Muoviruukut ovat keveytensä vuoksi järkevä valinta, sillä hiekansekaisella kestomullalla täytettyinä istutuksille tulee kilokaupalla painoa. Rakenteen tulee kestää koko riippuvan puutarhan paino.

Yrttejä voi keväällä kasvattaa siemenestä, mutta hyviä taimia saa vihannestiskeiltäkin. Jatkokasvatusta varten yrttien tulee olla tuoreita, jolloin ne säilyvät pitkään ruukkuihin istutettuina.

Katso riippuvan kukkatelineen ohje.

Kuva: Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvitarha keittiöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.