Puutarha

Kuukalenteri apuun puutarhan hoidossa: 10 vinkkiä, joiden avulla viljelet kuun vaiheiden mukaan

Ennen puutarhatöihin tarttumista vanha kansa tarkkaili kuun asentoa taivaalla, mutta auttaako kuun asentojen tunteminen saamaan paremman sadon? Kysyimme aiheesta kansanperinnettä tutkineelta Anne Pöyhöseltä.

Kuun ja luonnon tarkkaileminen on tuttua lähes kaikissa maailman kulttuureissa. Puutarhan hoidossa kannattaakin ottaa avuksi kuukalenteri. Kuukalenteri seuraa kuun vaiheita ja hyödyntää niitä puutarhanhoidon ajoittamisessa parhaimman lopputuloksen saamiseksi.

Lue lisää:  Rikkaruohot eivät aina ole pahoja – kitke pahikset, säästä villivihannekset

Puutarhurin kannattaa hyödyntää helpot niksit, joiden avulla saa suuremman sadon ja pääsee puutarhanhoidossa helpommalla.

Kuukalenteri avuksi puutarhan hoidossa

Kuunvaiheiden seuraaminen on yllättävän yksinkertaista.

Kun kuu kasvaa (= yläkuu, nouseva kuu, uudenkuun aika), on aika kylvää ja istuttaa satoa ylöspäin tekevät kasvit. Täydenkuun jälkeen on vähenevän kuun aika (= alakuu, laskeva kuu, vanhan kuun aika), jolloin kylvetään ja istutetaan satoa maan alle tai tyveen tekevät kasvit.

Kun kuu on täysi, ei tarvitse tehdä mitään. Silloin kasvuvoima vaihtaa suuntaa. Vanha kansa sanookin, että ”kuu kääntyy”. Suunnan muutos tapahtuu myös uudenkuun aikaan. Vähenevän kuun lopulla kasvuvoima ei enää juuri nouse ylöspäin, joten silloin kannattaa perata rikkaruohoja.

Lue myös: Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2020 täysikuut listalta!

Kylvä siemenistä

Perunalla on helppo kokeilla ja tarkastella kasvuajan eroja. Kokeile istuttaa perunoita kasvavan ja vähenevän kuun alussa, ja kasvavan ja vähenevän puolikuun aikana. Ensimmäinen tekee pitkää naattia ylöspäin, mutta uusista perunoista tulee pieniä ja siemenperuna jää kovaksi. Jälkimmäinen tekee lyhyen naatin, paljon isoja mukuloita ja siemenperuna mätänee.

Ihanteellisin kylvö- ja istutusaika muille kuin juurikasveille on keväällä, jolloin auringon korkeus kasvaa. Kun työn tekee lämpimällä ja kostealla säällä aamupäivällä, antaa vuorokaudenkierrossa auringon kasvava voima parhaat olosuhteet kasvulle.

Näin hoidat puutarhaa kuukalenterin mukaan

Luonnon kanssa ei pidä tavoitella maksimaalista hyötyä, vaan noin 80 prosenttista onnistumista. Luonnossa vaihtelevat sää, kasvitaudit, hyönteiset, jänikset, myyrät ja muut satoa luvatta napostelevat. Joskus pitää hävittää tuholaisia vähenevän kuun aikaan, joskus riittää että lisää lannoitetta. Puutarhurin pitää olla tarkka havainnoimaan, miten luonto toimii.

Kuukalenteri on yksi hyvä apuväline puutarhan hoidossa. Keräsimme yhteen käytännön vinkkejä, joiden avulla kasveja on helppo helliä!

Lue lisää Anna.fi:stä: Myötätuntoinen lootus, vahva unikko… kukkahoroskooppi kertoo, mikä kukka kuvastaa sinua ja persoonaasi

1. Kylvä siemenet kuun kasvaessa

Paras kylvöaika on kuun kasvaessa, jolloin siemenet itävät nopeammin. Sopiva ajankohta on aamupäivä, jolloin vielä etelä- tai lounaistuulet puhaltelevat. Olosuhteet vain paranevat, jos ilma on lämmin tai kylvön ajoittaa poutahetkeen, jonka jälkeen alkaa sataa. Vanha kansa kutsui kuunkierron viimeistä neljännestä ”kurjaksi viikoksi”. Silloin siemen meni hukkaan, eikä istutettu taimi juurtunut ja kasvanut kunnolla.

2. Kasvata sipuli vähenevällä kuulla

Nousevan kuun aikaan kannattaa kylvää hyötykasveista kaikki muut paitsi kerivät salaatit, kaalit ja juurikasvit sekä tyveen sadon tekevät lajikkeet.

Kun kasvattaa kevätsipulia, josta käytetään vihreä verso, kannattaa se istuttaa nousevan kuun aikaan. Silloin sipuli kasvattaa runsaasti vihreää naattia, mutta maan sisällä sen sipuliosa ei paisu. Kun haluaa sipuliosan tai purjon varren paisuvan suureksi syksyyn mennessä, pitää lajike istuttaa vähenevällä kuulla. Vähenevän kuun vaikuttaessa paras aika on seitsemän täydenkuun jälkeistä päivää.

Lämmin sää, kostea maa tai kylvön jälkeinen sade vaikuttavat suotuisasti kasvuunlähtöön. Oma merkityksensä on lannoituksella ja maaperän sekä istukassipuleiden laadulla.

Pelargonien istutus

3. Siirrä ruukkutaimet avomaalle kasvavan kuun aikaan

Yrtit, kukkivat kasvit ja hedelmäkasvit on hyvä siirtää, kun sää on riittävän lämmin ja on kasvavan kuun aika. Puutarhatöissäkin luonto pitää aina huomioida kokonaisuutena. Usein hallaa esiintyy päivä tai pari ennen täydenkuun aikaa tai uudenkuun päivää. Erityisesti näinä päivinä kannattaa tarkkailla sääennusteita ja lämpömittaria ennen kasvien siirtämistä avomaalle.

Pistokkaiden juurtumiselle paras on nousevan eli yläkuun aika.

4. Perkaa rikkaruohot laskevan kuun aikana

Rikkaruohot perataan vähenevällä alakuulla eli laskevalla kuulla. Kitkeä voi koko vähenevän kuun ajan, mutta parhaat päivät ovat jakson lopulla. Paras ajankohta on iltapäivä, ilta tai yö. Suotuisa sääolosuhde kitkemiselle on pohjoistuulinen.

Ennen kuin perkaa monivuotisia rikkakasveja, pitää odottaa, että ne tekevät lehdet täysikokoiseksi eikä juurissa ole enää vararavinteita.

Paras ajankohta perusteellisemmalle perkaukselle on vasta heinä-elokuussa alakuun aikaan, mutta toki voi perata jo keväälläkin vähenevän kuun aikaan. Jos kitkee kasvavalla kuulla, rikkaruohot nousevat villiin kasvuun. Oikea ajankohta kannattaa suunnitella etukäteen vähenevän kuun ajan illoista.

5. Kastele ”vesimerkin päivinä”, neuvoo kuukalenteri

Vettä annetaan vain ensipäivinä, kun maa on kuivaa kylvettäessä ja istuttaessa. Katteen käyttö vähentää maanpinnan kuivumista ja haihtumista, näin kasvi kasvattaa itse juuret kosteaan kerrokseen asti. Jatkuva kastelu ei ole tarpeen, ellei ole poikkeuksellinen hellejakso. Silloinkin kunnon katekerros auttaa tehokkaasti. On hyvä kastella täysikuulla sekä Wanhan ajan Kuukalenterin ”vesimerkin päivinä”. Silloin kasvi käyttää veden tehokkaimmin hyödykseen.

Vähenevällä kuulla lannoite imeytyy maahan eikä lähde niin helposti sadeveden mukaan. Toki imeytyminen riippuu lannoitetyypistäkin. Lehtilannoitetta voi antaa myös kasvavalla kuulla.

Luonnonkukat sopivat kauniiseen kimppuun!

6. Leikkaa leikkokukat aamuyöllä

Kukat kannattaa leikata aamuyöllä, tämän tiesivät myös entisajan torikauppiaat. Jos ei satu olemaan aamuvirkku, leikata voi myös aamupäivällä.

Kasvavalla kuulla leikatut kukat kestävät pitkään maljakossa. Vähenevän kuun lopulla leikatut kukat kuihtuvat nopeammin.

7. Merkitse kuukalenteri täyteen istutuksia

Kalenteriin kannattaa merkitä kylvöt, istutukset, ja perkaukset – päivän säätä unohtamatta. Luontoa tarkkailemalla oppii hiljalleen vilejlyn aikataulun, mutta työ helpottuu, kun tiedot ovat kirjoitettu paperille.

Juttua on muokattu 24.2.2020

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuukalenteri apuun puutarhan hoidossa: 10 vinkkiä, joiden avulla viljelet kuun vaiheiden mukaan

Maire

Mielenkiintoista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.