Puutarha

Kevätkukat ilahduttavat

Keväällä on kevätkukkien tähtihetki. Ensimmäisinä puutarhassa kukkivat pikkusipulikukat, sitten tulppaanit ja narsissit.

Alppikellot

Alppikellot

Alppikellot (Soldanella) ovat matalia, siemenistä kerkeästi leviäviä monivuotisia kasveja, jotka viihtyvät melko varjoisissa paikoissa puiden ja pensaiden alustoilla. Lehtituppaan keskeltä nousevat keväällä tai alkukesällä liilat, ripsureunaiset kukat. Metsäalppikello talvehtii lehtikerroksen ja lumipeitteen alla ainakin Etelä-Suomessa.

Narsissilajeja

Narsissilajit

Narsissilajeja (Narcissus) ja lajikkeita on valtavasti yksinkertaisina ja kerrottuina. Myös terälehtien ja lisäteriön, torven, väri ja muoto vaihtelevat. Narsissit viihtyvät valoi-sissa tai puolivarjoisissa puutarhoissa ja luonnonniityillä. Maa saa olla kosteahko, kukinta kituu liian kuivassa. Narsissit vievät penkeissä paljon tilaa.

Tulppaanit

Tulppaanit

Tulppaanit (Tulipa) ovat yksivuotisia, mutta tulppaanipenkki voi silti kukkia peräkkäisinä vuosina. Kukinnan jälkeen emosipuli muodostaa tytärsipuleita, joista osa kukkii jo seuraa-vana vuonna. Tarhatulppaanit viihtyvät valoisassa paikassa, jossa maa kuivahtaa kesällä lepokauden ajaksi. Sipulit voi nostaa kesällä ylös, kuivata ja istuttaa syksyllä uudelleen.

Tarhakoiranhampaat

Tarhakoiranhampaat

Tarhakoiranhampaat (Erythronium Tuolumnense-Ryhmä) ovat noin 25-40-senttisiä. Ne kukkivat toukokuussa ja viihtyvät kosteahkossa, syvämultaisessa penkissä. Ensimmäisenä vuonna kukkia saattaa muodostua vähän, mutta kukinta paranee ajan myötä. Tarhakoiranhampaalla on sivusipuleita, joita voi jakaa. Emokasvin kukinta ei siitä kärsi.

Keltapikarililja

Keltareunapikarililja

Keltareunapikarililja(Fritillaria michailovskyi) on sukua kirjopikarililjalle ja se viihtyy melko samankaltaisissa oloissa. Molemmat ovat kiitollisia kosteiden luonnonpuutarhojen, niittyjen ja ojanpientareiden kasveja, jotka leviävät herkästi siemenistä. Keltareunapikarililjan kukat ovat erikoiset. Pikarililjat kukkivat touko-kesäkuussa.

Kuvat: Tommi Tuomi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätkukat ilahduttavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.