komealupiini

Komealupiinin kasvattaminen kotipihassa on kiellettyä – näin onnistut ikävän vieraslajin hävittämisessä

Hus pois kotipihoilta, komealupiini! Haitallisen vieraslajin hävittäminen on monivuotinen urakka, mutta näillä ohjeilla lupiinikasvustoista pääsee eroon.

Komealupiini on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Se tarkoittaa, että lupiinin kasvattaminen kotipihassa ja sen myyminen ja luontoon päästäminen on lailla kiellettyä. Lupiinia ei myöskään saa tuoda Suomeen maan rajojen ulkopuolelta, kuljettaa tai luovuttaa esimerkiksi tuttavalle kasvatettavaksi.

Valtioneuvoston kesällä 2020 julkaiseman vieraslajien hallintasuunnitelman mukaan komealupiini pyritään torjumaan kiireisimmin luonnonsuojelualueilta ja uhanalaisten lajien esiintymispaikoilta. Myös arvokkailta niityiltä ja kedoilta, joilla on monipuolinen lajisto, haitallinen vieraslaji yritetään pitää poissa.

Jotta komealupiinin torjuntatyö ei olisi turhaa, kotipuutarhurin on hyvä tietää, miten hän voi estää kasvia karkaamasta pihamaalta luonnonhelmaan. Lupiinin hävittäminen on vaikea ja monta vuotta kestävä urakka, mutta näillä vinkeillä voit onnistua estämään sen leviämisen!

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Tunnista komealupiini

  • Monivuotinen komealupiini kasvaa 1–1,5 metriä korkeaksi.
  • Terttumainen kukinto voi olla violetti, sininen, valkoinen tai vaaleanpunainen. Siemenkodat ovat harmaakarvaisia.
  • Lehdet ovat sormilehdykkäiset ja pitkäruotoiset.
  • Lupiini juuristo haaroittuu voimakkaasti. Juuristossa on juurinystyröissä. Niissä elää bakteereita, jotka sitovat ilmasta typpeä ja rehevöittävät maaperää.
  • Kukkii kesä–heinäkuussa.

Lupiinit rehottavat tienpientareilla tukahduttaen kotoperäiset kasvit. Komealupiini on vaikea hävitettävä.

Komealupiini varastaa elintilaa muilta

Voi olla, että tehokkaasti ympäri Suomea levittäytynyttä lupiinia ei enää saada kokonaan hävitettyä. Komealupiinin leviäminen arvokkaille luontoalueille kuitenkin yritetään pysäyttää.

Lupiini on löytänyt kasvupaikan pihojen lisäksi tienpientareilta, ja sen pelätään leviävän niityille ja lehtoihin. Lupiini on viime aikoina levittäytynyt myös kuiville mäntykankaille. Tämä on uhka monille uhanalaisille kasveille, joilta lupiini varastaa elintilaa.

Lupiini vaikuttaa päiväperhospopulaatioiden kokoon, sillä kasvi ei kelpaa perhosille ruoaksi. Kopealupiini heikentää myös perinneympäristöjä, sillä se valtaa alaa vanhoilta koristekasveilta arvokkaissa kulttuuriympäristöissä.

Lue myös: Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!

Näin estät komealupiinia leviämästä

  • Lupiinin hävittäminen on vaikeaa, ja työ kestää monia vuosia, sillä maaperän siemenpankista kasvaa uusia taimia esiin jatkuvasti.
  • Kotipuutarhassa tärkeintä on kerätä kukat pois ennen kuin siemenet kypsyvät. Tämä estää kasvin levittäytymisen uusille alueille pihamaalta. Yksi lupiini voi tuottaa jopa sata siementä.
  • Yksittäiset kasvit voi hävittää kaivamalla kasvit juurineen maasta.
  • Mikäli kasvusto on suuri, kannattaa kokeilla niittämistä. Niittäminen pitää tehdä ennen siementen kypsymistä. Niittäminen ei hävitä kasvustoa, mutta voi hidastaa sen leviämistä tai estää leviämisen kokonaan.
  • Selvärajaisen kasvuston voi hävittää tehokkaasti peittämällä. Lupiinit peitetään valoa läpäisemättömällä muovilla. Muovin reunat ankkuroidaan siten, että kasvusto pysyy piilossa kaksi vuotta. Peittämiseen kelpaa esimerkiksi aumamuovi, mutta ei tavallinen vihreä pressu tai mansikkamuovi.

Käsittele vieraslajijäte oikein

Jos lupiinikasvuston niittää, niittämisestä syntynyt jäte on kuljetettava pois alueelta, jotta jäte ei rehevöitä aluetta ja anna uutta pontta lupiinien kasvulle.

Lupiineista syntyneen kasvijätteen voi kompostoida, jos lupiini ei ole vielä ehtinyt tehdä kypsiä siemeniä.

Lähteet: vieraslajit.fi: Lupiini, Maa- ja metsätalousministeriö, Allergia.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Komealupiinin kasvattaminen kotipihassa on kiellettyä – näin onnistut ikävän vieraslajin hävittämisessä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X