Terveiset multa­tehtaalta! Näillä vinkeillä pääset alkuun kompostoinnissa

Kierrätä ja kompostoi ruoan­tähteet ja puutarhasta ­syntynyt kasvijäte ­mullaksi. Samalla ­parannat maata luonnollisin keinoin.

Kompostointi on perinteinen keino kierrättää puutarhan ja talouden jätteitä. Kompostiin kelpaa eloperäinen, maatuva aines, kuten ruoantähteet, kahvinporot, naatit, ruohosilppu ja rikkaruohot. Puuvartisten kasvien paksumpia oksia kannattaa leikata pienemmiksi tai ajaa oksasilppurilla hienommiksi, jolloin ne maatuvat nopeammin. Kompostiin voi myös laittaa pieniä määriä huokoista paperia ja pahvia.

Lue myös: Mitä kaikkea kompostiin saa laittaa ja mitä ei? Katso kattava listaus

Lisää kompostiin kostean aineksen lisäksi kuivempaa seosainetta, kuten kompostikuiviketta, oksahaketta tai kuivia lehtiä. Seosaine tasapainottaa kosteutta, ilmavoittaa ja kuohkeuttaa massaa ja ehkäisee hajuhaittoja.

Kompostin kuivikkeena voi käyttää pieniä määriä pahvia, paperia, kananmunakennoja sekä kompostikuiviketta ja olkipellettejä. Kompostiherätteet ja kanankakkarakeet vauhdittavat toimintaa.

Kompostin kuivikkeena voi käyttää pieniä määriä pahvia, paperia, kananmunakennoja sekä kompostikuiviketta ja olkipellettejä. Kompostiherätteet ja kanankakkarakeet vauhdittavat toimintaa.

Kompostin rakentamisessa riittää, että siinä on sopivassa suhteessa ravintoa, kosteutta, lämpöä ja ilmaa.

Talousjätteelle suositellaan lämpökompostoreja, jotka estävät haittaeläinten pääsyn kompostiin, ja joissa palaminen on nopeaa. Puutarha- ja kasvijätteen kompostointiin sopii myös avokomposti.

Kompostori 

Kompostorin sisällä kompostijäte maatuu siististi. Talousjätteelle kannattaa varata lämpökompostori, jonka sisällä kompostoituminen on mahdollista talvellakin.

Komposti kasvijätteille

Yksinkertainen kasvijätekomposti syntyy laudoilla rajatusta kehikosta.

Kasvijätekomposti

Kasvijätekompostiin voi koota naatit ja kasvijätteet. Kerrosten väliin laitetaan kuivaa ainesta, jotta tuore kasvijäte ei pakkaudu liian tiiviiksi ja massa pysyy ilmavana.

Komposti sopii katteeksi ja kasvualustaksi

Toimivasta talousjätekompostorista voi ­saada jo parissa kolmessa kuukaudessa katekompostia, joka on puoliksi maatunutta kompostia. Se on rakenteeltaan karkeaa, mutta maata elävöittävää ainesta, joka houkuttelee keittiötarhan maahan maaperän omia pieneliöitä.

Katekomposti on oivallista maanparannus- ja kateainetta maan pinnalle. Sitä voi levittää noin 3–5 cm kerroksen pensaiden juurille tai keittiötarhan mullokselle. Kate kosteuttaa maata ja vilkastuttaa sen toimintaa.

Kasvualustaan käytettävän kompostin on hyvä olla kypsynyttä, tummaa ja koostumukseltaan tasaista. Kypsä komposti ei tuoksu, vaan on lähellä mullan olemusta, mutta siitä voi vielä erottaa karkeampaa ainesta, kuten oksanpätkiä tai munankuoren paloja. Kompostin lannoitusvaikutus riippuu sen raaka-aineista.

Maatunut komposti

Maatunut komposti muistuttaa multaa, on rakenteeltaan melko tasaista, kuohkeaa ja tummaa. Se tuoksuu muhevalle maalle.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Terveiset multa­tehtaalta! Näillä vinkeillä pääset alkuun kompostoinnissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X