Puutarha

Kompostin teko: Katso helppoa 4 vaihetta

Kompostin teko ja kompostoiminen kannattaa aloittaa ennemmin kuin myöhemmin.

Pitkämielinen keittiöjätteen kierrättäjä palkitaan runsasravinteisella mullalla. Kompostin teko ja kompostoiminen on helppoa!

Lue myös: Mikä ihmeen bokashi-kompostointi? Tästä hittimenetelmässä on kyse – näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset

Kompostin tekoon tarvitset

Kompostin teko: 4 vaihetta

komposti

1. Laita kompostorin pohjalle ensin ilman kiertämistä varten risu- tai olkikerros.

kompostin teko

2. Tyhjää kompostiin biojäteastia, ja jatka kompostin täyttämistä. Jos komposti alkaa kuivua, kastele sitä.

kompostin teko

3. Jotta hajoamisprosessi nopeutuu ja typpipitoisuus kasvaa, lisää kompostiherätettä. Sitä saa kaupasta, mutta myös leikattu ruoho, virtsa ja eläinten lanta toimivat.

komposti

4. Kääntele kompostia viikoittain talikolla.

Vinkki!

Lisää kompostiin ajoittain vessapaperirullia, joiden ansiosta ilma kulkeutuu kompostiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kompostin teko: Katso helppoa 4 vaihetta

Kansi kompostoriin

Kiitos selkeästä ohjeesta kompostin hoitamiseen. Yksi seikka kiinnitti huomioni. Ainakin kaupunkialueella kannattaa kotitalousjätettä kompostoitaessa kompostissa olla kansi, jotta rotat ja muut haittaeläimet eivät pääse kompostiin.

maajaana

Kyllä, kansi kompostin päällä on aivan ehdottoman hyvä asia. Paitsi haittaeläimiä myös vesisade on hyvä pitää kompostista loitolla. Vesi näet huuhtoo kompostista arvokkaita ravinteita mukanaan. Keittiöjätteille on viisainta hankkia tai tehdä sellainen haittaeläimiltä suojattu komposti, myös haja-asutusalueella. Puutarhakompostina käy tuollainen jutun kuvissakin oleva.
Itse kompostoin aktiivisesti. Keittiöjätteille minulla on kaupallinen lämpöeristetty malli. Kun se täyttyy, siirrän siitä kypsemmän kompostin puutarhakompostiini jatkomaatumaan ja raa’empi kompostimassa jää sitten pesämunaksi, ikäänkuin taikinanjuureksi. Puutarhakomposteja minulla on kolme: yhtä täytän, toinen muhii ja kolmannen tyhjennän puutarhaani. Siinä on sellainen kolmen vuoden kierto: ensi vuonna tämän vuoden komposti on se, joka muhii ja vuotta vanhempi komposti se, jota tyhjennän. Minusta on tärkeää, että kaikilla omakotiasujilla olisi oma komposti vaikka sitten pikkuruinenkin. Biojätteen erilliskeräys tuottaa kuitenkin autoliikennettä, vaikka sekin on parempi vaihtoehto sille, että laittaa biojätteet siihen tavallisen jäteauton tyhjentämään roskikseen. Biojätteet sisältävät kuitenkin paljon kosteutta ja siten ne hidastavat palamisprosessia myös isossa polttolaitoksessa. Vuoden 2016 alusta biojätettä eikä muutakaan eloperäistä roskaa (kuten puuvillaa ja paperia) ei saa kumota kaatopaikan penkkaan, sanoo nykyinen jätelaki.
Joten tänä kesänä on oikein hyvä hetki aloittaa kompostointi!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.