koristeheinä

Koristeheinän istutus ruukkuun – katso, miten istutat helppohoitoisen kasvin

Koristeheinät ovat ruukkupuutarhan helppohoitoisimpia kasveja. Hanki taimet puutarhamyymälästä tai tee löytöretki lähimaastoon.

Kokeile koristeheinien kasvattamista ruukkupuutarhassa. Koristeheinän istutus on helppoa. Taimet voit hankkia kätevimmin taimimyymälästä, mutta kasvutavaltaan kauniita luonnonheiniä saatat löytää myös puutarhasi joutoalueilta.

Lue myös: Koristeheinät ovat helppohoitoisia puutarhakasveja – katso 9 erilaista vaihtoehtoa!

koristeheinä ruukussa

Vihvilät (Juncus spp.) ovat monivuotisia, kostean paikan kasveja, mutta ne viihtyvät myös ruukuissa. Kauniita mättäitä kasvaa ojanpientareilla, mutta vihvilöitä saa myös taimimyymälöistä.

Anna nurmikon kasvaa ylipitkäksi tontin reunamilla, niin kasvatat nurmikon sijaan koristeheiniä. Kitkemätön kosteikko saattaa tarkemmin katsottuna olla oikea heinänkasvattajan aarreaitta.

Kotimaisia puutarhaankin sopivia luonnonheiniä ovat muun muassa siniheinä, nurmi- ja metsälauha, nuokkuhelmikkä ja lampaannata. Ojanpenkoilta tai vesistöjen ääreltä saatat löytää vihvilöitä tai rantavehnää.

Toisen maalta kasveja saa ottaa vain maanomistajan luvalla. Rauhoitetut ja paikkakunnalla harvinaiset lajit jätetään koskematta. Monia luonnonkasveja saa nykyisin myös taimimyymälöistä.

Rikkaruohoina pidetyt kasvit yllättävät ruukuissa kasvaessaan. Heinistä tulee upeita tuppaita ja piharatamosta saa komean koristekasvin. Kokeile myös voikukkaa ruukkupuutarhan ilonpilkkuna.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

Koristeheinän istutus ruukkuun

1. Nosta hyvänkokoinen ruohomätäs maasta siten, että juuripaakku on mahdollisimman iso. Helpoiten mätäs irtoaa kosteasta maasta, joten kastele tarvittaessa. Säilytä avojuurinen taimi varjossa ja kuivumiselta suojattuna istutukseen saakka.

koristeheinän istutus

2. Sekoita ruukutusmulta turpeesta, hiekasta ja savipitoisesta puutarhamullasta. Kasvualustan tulee pidättää yhtä aikaa kosteutta ja läpäistä liiat kastelu- ja sadevedet.

koristeheinän istutus

3. Istuta ruohomätäs pohjareiälliseen ruukkuun. Jos ruukku on kovin iso, laita pohjalle kerros kevytsoraa. Jos ruukku on pieni, kopistele multapaakkua varovasti, jotta ruukkuun mahtuu myös uutta multaa.

koristeheinän istutus

4. Peittele mullan pinta koristesoralla, -hakkeella tai muulla koristekatteella. Se huolittelee istutukset ja pidättää samalla kosteutta, ja vähentää kastelutarvetta. Kastele taimet kunnolla heti istutuksen jälkeen.

koristeheinän istutus

5. Syksyllä kasvit otetaan pois ruukuistaan ja kaivetaan maahan talvehtimaan.

Juttu julkaistu Kotiliedessä 11/2007. Juttua muokattu 30.4.2020: Juttua täydennetty.

Avainsanat

Keskustelu

Heinät ovat kauniita. Onneksi nykyisin arvostetaan heinäkasveja pihojen koristeena. Pihassani on viiruhelpiä omassa penkissä.

Ostin viime viikolla kirppikseltä kirjan KORISTEheinät, WSOY 2006, n. 96 sivua, tekijät S. Widlundh ja B. K. Johanson. Teos esittelee noin 70 eri koristeheinää komeista bambuista ja kaisloista siroihin vihvilöihin ja saroihin. Teoksessa on upeita kuvia. Miltä kuulostaisi esitellä vieraalle esim. elefanttiheinää, jänönhäntää, karhunnataa, kiiltolupikkaa tai hopeatoppoa?

Kommentoi juttua: Koristeheinän istutus ruukkuun – katso, miten istutat helppohoitoisen kasvin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X