Koristeomenapuut kukkivat kauniisti

Tuoksuvat liilanpunaiset ja valkoiset kukat peittävät puiden oksia juuri nyt eteläisimmässä Suomessa.

Loppukesällä puita koristavat punaiset omenat. Ne ovat pieniä ja usein kirpeitä, mikä erottaa koristeomenapuut hedelmäpuista.

Purppuraomenapuiden punaisuus ulottuu kukista lehtiin ja nuoriin oksiin. Tummimmat punalehtiset lajikkeet erottuvat ympäristöstään koko kesän.

Tumman- ja vaaleanpunakukkaisia puita on tarjolla runsaasti Etelä-Suomen oloihin, mutta pohjoisempanakin menestyy useampi lajike, kuten ’Hopa’, ’Makamik’, ’Marjatta’ ja ’Roosa’. Muutamien lajikkeiden kukat ovat jopa osittain kerrannaiset.

Kestävät paratiisiomenapuut

Valkoteriöiset paratiisiomenapuut puhkeavat kukkaan varhain kevätkesällä, ja ne pölyttävät samalla tehokkaasti hedelmien vuoksi istutetut omenapuut. Paratiisiomenapuita istutetaan niiden erinomaisen kestävyyden, helppohoitoisuuden ja koristeellisten hedelmien vuoksi.

Kauniin punaisia hedelmiä kehittyy esimerkiksi seuraaville puille: ’Dolgo’, ’John Downie’ ja ’Ranetka Purpurovaja’. Muutamien puiden omenat ovat suorastaan herkullisia. Valkokukkaisiin koristepuihin luetaan myös yleisin riippaoksainen lajikkeemme rautatienomenapuu.

Paratiisiomenapuut ovat perineet ominaisuutensa paljolti siperian- ja marjaomenapuulta. Varhain kukkiva marjaomenapuu (Malus baccata) lienee maailman kestävin omenalaji, sillä se menestyy pensasmaisena vielä Rovaniemen korkeudella.

Vain 4–6 metriä korkeat koristeomenapuut suosivat läpäisevää, syvämultaista, hikevää ja runsasravinteista maata. Koska noin metrin syvyyteen ulottuva juuristo ei kestä märkyyttä, taimet istutetaan mieluiten loivaan kumpuun. Nuorten puiden rungot ja alimmat oksat suojataan jyrsijöiden varalta.

Lähde: Puutarhaliitto

Oletko sinä mieltynyt koristeomenapuihin? Löytyykö niitä sinun puutarhastasi?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Koristeomenapuut kukkivat kauniisti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X