Krysanteemit viihtyvät ruukuissa ja maljakoissa – katso erilaisten krysanteemien hoito-ohjeet

Värikkäät ja runsaskukkaiset krysanteemit ilahduttavat etenkin syksyisin. Kukkaloistosta voi nauttia kuitenkin jo varhain keväällä.

Krysanteemit (Chrysanthemum) ovat ruukku- ja leikkokukkia, joita on saatavilla kukkakaupoista ja puutarhoilta lähes läpi kasvukauden. Krysanteemien kukkien värikirjo on laaja, ja kukat kestävät hyvin sekä maljakossa että istutuksissa – etenkin puolivarjossa, eivät helteessä.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

Ruukkukrysanteemi

Krysanteemeja myydään Suomessa ruukkukukaksi melkein läpi vuoden, varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Krysanteemin kukat voivat olla kerrannaiset tai yksinkertaiset. Värivalikoima vaihtelee: tarjolla on sesongin mukaan erisävyisiä punaisia, keltaisia ja valkoisia lajikkeita.

Kukat voivat olla muutamien senttien kokoisia tai jopa yli 10-senttisiä halkasijaltaan. Niitä voi olla yksilössä yhdestä kymmeniin, jopa satoja.

Ruukkukrysanteemin hoito

 • Jätä ruukkukrysanteemi muoviseen kasvatusruukkuunsa, ja aseta se aluslautaselle tai sujauta se pohjareiättömään koristeruukkuun.
 • Krysanteemi pärjää sekä sisällä että ulkona, katetuissa ja kattamattomissa tiloissa.
 • Annostele – kasvupaikan lämmöstä ja valosta riippuen – kasteluvesi 2–3 kertaa viikossa ruukun pohjalle tai aluslautaselle, ja kaada tunnin kuluttua pois jäljelle jäänyt liika vesi.
 • Leikkaa pois kuihtuneet kukat sitä mukaa kuin niitä ilmestyy, niin kasvi pysyy siistinä loppuun saakka.
 • Krysanteemi on vain lyhyen ajan pidettävä ns. kausikasvi, joten sitä ei tarvitse lannoittaa. Kasvin voi multineen hävittää kompostissa kukinnan päätyttyä.
krysanteemi

Syyskrysanteemi astiassa. © Vessi Hämäläinen

Krysanteemi enteilee syksyä

Syksyä enteilevät ja syksyn väreihin sopivat ruukkukrysanteemit tulevat myyntiin jo keskikesän jälkeen. Monelle pienemmät ruukkukrysanteemit ja etenkin pallokrysanteemit ovat ennen kaikkea syysistutusten kohokohtia. Pienempiä ruukkukrysanteemeja hoidetaan ulkona samaan tapaan kuin pallokrysanteemeja.

Pallokrysanteemin hoito ulkona

 • Pallokrystanteemit viihtyvät ulkona valoisassa paikassa mutta puolivarjossa kaikkein parhaiten.
 • Taimen voi asettaa puutarhassa avoimelle paikalle tai terassille.
 • Kastele krysanteemiruukku 2–3 kertaa viikossa siten, että multa on varmasti kosteaa. Jos kasvi on pohjareiättömässä koristeruukussa, kaada pois sateella keräytyvä liika vesi.
 • Leikkaa kukat pois kuihtumisen jälkeen, jotta uudet nuput jaksavat avautua ja kasvi pysyy siistinä.
 • Kausikasvi ei tarvitse lannoitusta, vaan se heitetään kukinnan jälkeen kompostiin.
 • Jos haluat kokeilla monivuotisuutta, talvehtimispaikan tulee olla viherhuoneen kaltainen valoisa tila, jossa lämpötila on laskettu alle huoneenlämmön.
Krysanteemit maljakossa

Krysanteemit maljakossa. © Mirva Kakko

Leikkokrysanteemi

Leikkokrysanteemit ovat hyvin kestäviä leikkokukkia. Niiden kukat ovat yksinkertaisia tai kerrannaisia. Kukkavarressa voi olla yhdestä kymmeniin kukkiin.

Leikkokrysanteemin hoito

 • Leikkaa kotona kukkavarsien tyveen uusi viisto imupunta terävällä, puhtaalla veitsellä.
 • Sekoita kädenlämpöiseen maljakkoveteen kukkien mukana tullut leikkovirkistepussi, ja aseta kukat veteen. Virkiste ei ole välttämätön, vaihda ilman virkistettä oleva vesi ainakin parin päivän välein. Vaikka käyttäisit virkistettä, vaihda maljakkovesi 1–2 kertaa viikossa.
 • Leikkaa kimpuista kukkia pois sitä mukaa kuin niitä kuihtuu.
 • Kukkien kestävyys vaihtelee rippuen siitä, kuinka tuoreita ne olivat ostettaessa, kuinka vesi saadaan pysymään puhtaana ja kuinka lämmin paikka on. Parhaimmillaan krysanteemit kestävät maljakossa parikin viikkoa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Krysanteemit viihtyvät ruukuissa ja maljakoissa – katso erilaisten krysanteemien hoito-ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X