Puutarha

On aika laittaa piha kesäkuntoon! Pihasuunnittelija kertoo, kuinka pikafreesaat pihan – nämä trendit villitsevät nyt puutarhoissa

Näillä vinkeillä pääset pihan hoitamisessa vähällä vaivalla ja rahalla.

Kun piha kaivautuu taas esiin lumikinosten alta, iskee vimma sisustaa ja uudistaa pihaa kesäkuntoon. Puutarhasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki Muhevaisesta kertoo, kuinka piha pikafreesataan uuteen uskoon – ilman, että projekti keventää kohtuuttomasti kukkaroa.

1. Kaikki lähtee siivouksesta

Siisteys on puoli ruokaa pihan yleisilmeessä. Lannoite- ja multapussit tai muut puutarhatarvikkeet jäävät usein sijoilleen kiireisen arjen keskellä. Siivoa ylimääräinen tavara pois.

Jos pihalla on kivituhkakäytäviä tai kivetyksiä, ne voi haravoida siistin näköiseksi. Lehdet ja muut pihan roskat voi lakaista pensaiden alle piiloon maatumaan. Perennat kannattaa leikata alas, ja silputa kasvijäte katteeksi maan pinnalle.

Lue myös: Helppohoitoiset perennat palkitsevat hoitajansa ilman isoa vaivaa – 10 toinen toistaan kauniimpaa vaihtoehtoa

Asettele kukkaruukut pihan parhaille paikoille vähintään kolmen ruukun ryhmiin.
Asettele kukkaruukut pihan parhaille paikoille vähintään kolmen ruukun ryhmiin.

2. Ruukkuistutukset paraatipaikoille

Orvokit, narsissit ja helmililjat ovat täydellisiä loppukevään ruukkukasveja, sillä ne kestävät pientä pakkasta.

Ruukkujen sijoittelulla on iso merkitys yleisilmeeseen. Sen sijaan, että sijoittelet yhden ruukun sinne tänne, tee ruukuista ryhmiä. Kolmen ruukun ryhmä on minimi. Vielä parempi, jos ruukut ovat eri korkeustasolla.

Jos olet laiska pihakukkien kastelija, suosi lajeista esimerkiksi maksaruohoa, mehitähtiä tai murattia.

3. Tee markettiyrteistä istutukset

Kun mennään vielä enemmän kesää kohti, eikä viileistä öistä tarvitse enää huolehtia, pihalle kannattaa ehdottomasti istuttaa yrttejä ruukkuihin. Mikäs sen parempaa kuin napsia omista kasvatuksista yrttejä ruoanlaittoon ja somisteita tarjoiluihin. Hyvin hoidettua yrttitarhaa on myös kaunis katsella.

Jos yrttejä ei jaksa itse esikasvattaa ja istuttaa, helppo tapa oikaista on hankkia valmiit yrtit kaupasta. Suosi sellaisia yrttejä, jotka ovat valmiiksi isossa istutusruukussa. Niillä on paras mahdollisuus menestyä kotioloissa.

Lue myös: Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

Yrttejä voi mainiosti kasvattaa ilman omaa pihaakin, vaikka ikkunalla tai parvekkeella ruukuissa. 
Yrttejä voi mainiosti kasvattaa ilman omaa pihaakin, vaikka ikkunalla tai parvekkeella ruukuissa.  © Annabelle Antas

4. Istuta herneenversoja

Lasipurkissa olevat herneenversot ovat äärettömän helppo, mutta mitä somin kesäistutus. Tähän projektiin tarvitset vain lasipurkin, multaa ja herneitä. Herneet itävät nopeasti, joten vain kahdessa viikossa saat kuistille paitsi kauniin viherkoristeen, syötävää smoothieisiin ja salaatteihin.

Lue myös: Herneen kasvatus on helppoa: Näin napsit satoa omalta pihalta – katso vinkit!

5. Juhlat tulossa? Istuta kukat hyvissä ajoin

Jos olet istuttamassa kesäkukkia kevään juhlia varten, älä jätä projektia edelliseen iltaan. Kukat kannattaa istuttaa vähintään kahta viikkoa ennen, koska ne näin ne ehtivät tekeytyä huomattavasti hienomman näköiseksi. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: On aika laittaa piha kesäkuntoon! Pihasuunnittelija kertoo, kuinka pikafreesaat pihan – nämä trendit villitsevät nyt puutarhoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.