Puutarha

Kukkasipulien istutus – näin saat sipulikukkamaton, joka kukkii varmasti koko kevään

Istuta ensi kevääksi kukkiva matto perennojen väleihin tai pensaiden alustoille. Poista palanen nurmikkoa ja istuta aukkoon pikkusipulikukat.

Keväisen sipulikukkamaton valmistelutyöt tehdään syksyllä. Syksyllä istutetut kukkasipulit ehtivät juurtua ennen kuin maa jäätyy. Kun puiden ja pensaiden lehdet alkavat kellastua ja halla panee perennojen versot, on paras aika hoitaa kukkasipulien istutus.

Lue myös: Vinkit syyskylvöön – vältä nämä kaksi virhettä, jos haluat aikaisemman sadon

Kukkasipulimatosta tulee monivuotinen, kun valitset lajit, jotka leviävät puutarhassa itsestään. Hanki sipulit kuitenkin, kun valikoimat kaupoissa ovat parhaimmillaan.

kukkasipulien istututus
Krookuksen isosta mukulasta on lupa odottaa komeaa kukintaa.

Kukkasipuleiden ostajan opas

kukkasipulien istutus
Istuta kukkasipuleita vapaaseen multatilaan perennapenkissä.

Kukkamatto kotipihaan

Pikkusipulikukiksi kutsutaan lajeja, joiden sipulit ja mukulat ovat pieniä. Myös kukat ovat pienet, mutta niitä on paljon! Monet lajit leviävät sivusipuleista ja -mukuloista tai siemenistä.

Pikkusipulikukista saa ajan oloon pikkuhiljaa laajenevan kukkamaton pensaiden alustoille tai harvenneen nurmikon reunamille. Edellytys jatkolle on, että keväällä kukittuaan niiden kukat ja lehdet saavat kuihtua omaan tahtiinsa.

kukkasipulien istutus
Laukkojen isot sipulit voi istuttaa yksitellen muiden kasvien joukkoon.

Kukkasipulien istutus

Istuta eri lajeja ja lajikkeita samaan paikkaan, niin kukintaa riittää pitkään. Mitä pienempi sipuli, sitä aikaisemmin se kannattaa istuttaa. Hyvin myöhäisten istutusten onnistuminen on epävarmaa, ja edes jollain lailla onnistunut kukinta saattaa jäädä yhteen kevääseen.

Kaiva maahan laaja kuoppa, pehmitä alusta ja varistele sipulit siihen. Katso, ettei sipulien alle jää ilmataskua, vaan niiden pohja on kiinni kasvualustassa. Varmista, että sipulinkannat ovat maata vasten.

Peittele siten, että sipuleiden päälle tulee 2–3 kertaa niiden oman korkeuden verran multaa. Jos onnistuu kaivamaan tulppaanit tai narsissit hyvin syvälle, ensimmäisenä keväänä ne saattavat nousta pintaan vaivalloisesti. Seuraavina vuosina ne kukkivat sitäkin paremmin.

Hyvin myöhään istutetut sipulit voi peitellä puiden lehdillä.

Kastele istutus, jos maa on kuivaa tai sadevesi ei ulotu istutuspaikkaan. Myöhemmin syyssateet kostuttavat maata, ja sipulit juurtuvat syksyn kuluessa.

Istutuspaikan multaan voi sekoittaa kompostia ennen istutusta, muuta lannoitusta istutus ei tarvitse.

Katso videolta, miten pallerolaukkojen ja tulppaanien sipulit laitetaan maahan:

Kukkia koko kevääksi

Kukinta-aika vaihtelee kevään etenemisen mukaan. Kylmänä keväällä kukat nousevat myöhään, mutta kukinta kestää pitkään. Lämpöjakso nostaa kukat nopeasti pintaan, mutta paahde kuihduttaakin ne nopeasti.

Siksi puolivarjoisa kasvupaikka on monille paras, koska lehdettömät puut ja pensaat varjostavat keväällä sopivasti. Maa säilyy kosteana ja kesän kuluessa niihin puhkeavat lehdet peittelevät armeliaasti alleen kuihtuvat kukat ja lehdet.

Valitse varjoon narsisseja, sinililjoja, helmililjoja ja balkaninvuokkoja ja aurinkoon tulppaaneja, krookuksia ja posliinihyasintteja.

kukkasipulien istutus

Juttua muokattu 4.9.2020: Juttua täydennetty.

Juttua muokattu 15.10.2021: Juttuun lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkasipulien istutus – näin saat sipulikukkamaton, joka kukkii varmasti koko kevään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.