Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä – katso ohjeet

Jos maa ehtii routaantua kesken istutusrupeaman, kokeile sipulikukkien hyötämista kotona piharuukuissa, jotka viedään talveksi viileään, pimeään tilaan.

Talventuloa enteilevät kylmenevät päivät, pakkasyöt ja lumisateet. Kun maa alkaa routaantua, ei hätä ole tämän näköinen, sillä kukkasipuleiden istutusaika jatkuu ruukkuistutuksissa. Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä ja alkutalvesta.

Lue myös: Kukkasipulien istutus – istuta nämä lajit, niin onnistut!

kukkasipulien istutus ruukkuun

Ensi keväänä on tiedossa iloinen yllätys, kun kukkasipulit istuttaa ruukkuun syksyllä. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Kukkasipulien istutus ruukkuun voi säästää rahaa

Kukkasipuleita voi saada edullisesti myöhään syksyllä, sillä kevätkukintaan hyödettäviä sipuleita voidaan myydä loppuunmyynneistä hyvinkin huokeaan hintaan.

Kaikki lajit käyvät ruukkuistutuksiin, mutta ainakin pulleasipuliset narsissit, tulppaanit ja hyasintit säilyvät hyvälaatuisina loppusyksyyn asti.

kukkasipulien istutus ruukkuun

Hyasinttien sipulinkärjet jätetään näkyviin ja istutus kastellaan vain sipuleiden ympäriltä. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Kukkasipulien istutus ruukkuun

  • Valitse istutusastiaksi kulho tai ruukku, jossa on mieluiten pohjareikä liian kasteluveden poistumiseksi.
  • Täytä astia kukkamullalla. Hiekan sekoittaminen multaan on hyväksi, jotta kasvualustasta tulee vettä läpäisevä.
  • Jätä hyasinteilla sipulien kärjet mieluiten näkyviin. Tulppaanin ja narsissin sipulit voit painaa myös mullan sisään – niitä voi istuttaa jopa kahteen kerrokseen.
  • Kastele istutus ja vie se pimeään paikkaan, jossa lämpötila ei talvella painu pakkaselle mutta pysyttelee alle +10 asteessa. Sopiva paikka voi löytyä kellarista, autotallista tai  varastosta.
  • Kastele kukkasipuliruukkua talvella muutamia kertoja.  Jos talvehtimispaikan lämpötila on hyvin alhainen, kasteluakin tarviaan harvakseltaan.
  • Nosta sipuliruukku valoon ja lämpöön keväällä, kun viileäjaksoa on jatkunut 3–4 kuukautta tai jopa pidempään. Jos sipulit versovat kellarissa, kokeile onko niissä jo kukkanuppu tunnusteltavissa.

Kokeile aumaamista

Jos kotoa ei löydy sopivan viileää talvetuspaikkaa, kokeile sipulikukka-astian hautaamista talveksi maahan ja peittelemistä lehdillä. Aumaaminen, maahan hautaaminen, on vanha tapa säilyttää juurekset kevääseen. Odota kuitenkin, kunnes maa on pinnasta roudassa.

Kukkasipulien istutus ruukkuun

Keltaiset torvinarsissit istutettiin piharuukkuun, joka haudataan osittain maahan ja peitellään paksulla lehtikerroksella. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Narsissit kukkivat varmimmin ruukussa

Narsissit ovat varmoja kukittaa piharuukuissakin. Istuta ruukkuun isokukkaisia torvinarsisseja tai pienikukkaisia tetenarsisseja. Varmin tapa on säilyttää ruukut kevääseen kellarissa, mutta kokeilla kannattaa myös muita tiloja, kuten autotallia. Peittele ruukut valoaläpäisemättömällä peitteellä, jos varastossa on ikkuna.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä – katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X