Puutarha

Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä – katso ohjeet

Jos maa ehtii routaantua kesken istutusrupeaman, kokeile sipulikukkien hyötämista kotona piharuukuissa, jotka viedään talveksi viileään, pimeään tilaan.

Talventuloa enteilevät kylmenevät päivät, pakkasyöt ja lumisateet. Kun maa alkaa routaantua, ei hätä ole tämän näköinen, sillä kukkasipuleiden istutusaika jatkuu ruukkuistutuksissa. Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä ja alkutalvesta.

Lue myös: Kukkasipulien istutus – istuta nämä lajit, niin onnistut!

kukkasipulien istutus ruukkuun
Ensi keväänä on tiedossa iloinen yllätys, kun kukkasipulit istuttaa ruukkuun syksyllä. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Kukkasipulien istutus ruukkuun voi säästää rahaa

Kukkasipuleita voi saada edullisesti myöhään syksyllä, sillä kevätkukintaan hyödettäviä sipuleita voidaan myydä loppuunmyynneistä hyvinkin huokeaan hintaan.

Kaikki lajit käyvät ruukkuistutuksiin, mutta ainakin pulleasipuliset narsissit, tulppaanit ja hyasintit säilyvät hyvälaatuisina loppusyksyyn asti.

kukkasipulien istutus ruukkuun
Hyasinttien sipulinkärjet jätetään näkyviin ja istutus kastellaan vain sipuleiden ympäriltä. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Kukkasipulien istutus ruukkuun

Kokeile aumaamista

Jos kotoa ei löydy sopivan viileää talvetuspaikkaa, kokeile sipulikukka-astian hautaamista talveksi maahan ja peittelemistä lehdillä. Aumaaminen, maahan hautaaminen, on vanha tapa säilyttää juurekset kevääseen. Odota kuitenkin, kunnes maa on pinnasta roudassa.

Kukkasipulien istutus ruukkuun
Keltaiset torvinarsissit istutettiin piharuukkuun, joka haudataan osittain maahan ja peitellään paksulla lehtikerroksella. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Narsissit kukkivat varmimmin ruukussa

Narsissit ovat varmoja kukittaa piharuukuissakin. Istuta ruukkuun isokukkaisia torvinarsisseja tai pienikukkaisia tetenarsisseja. Varmin tapa on säilyttää ruukut kevääseen kellarissa, mutta kokeilla kannattaa myös muita tiloja, kuten autotallia. Peittele ruukut valoaläpäisemättömällä peitteellä, jos varastossa on ikkuna.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkasipulien istutus ruukkuun onnistuu vielä myöhään syksyllä – katso ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.