Puutarha

Kukkien kastelu kesällä: näin kastelet kesäkukkia oikein

Lomalle lähtiessä puutarha kannattaa valmistella tulevaan. Vaikka lomakastelija kävisi, helpota oikein toimin hänen työtään - myös sadejakson sattuessa!

Kukkien kastelu kesällä käy työstä. Aurinkoisina kesäpäivinä kesäkukkien ja viljelylaatikoiden kasteluun kuluu aikaa ja voimia.

Lue myös: Näin saat kesäkukat kestämään koko kesän – ota vinkit talteen!

Syvälle kasvupaikalleen juurtuneet pihakasvit selviävät kesästä kastelemattakin, mutta ruukkuihin ja astioihin istutetut taimet tarvitsevat pihanhoitajan apua jopa päivittäin.

kukkien kastelu kesän aikana
Ruukkuun istutettu lumihiutale sai lomakastelijan lasipullosta.

Kukkien kastelu kesällä: Keinoja kastelutarpeen vähentämiseen

Kesäkukkien kastelutarvetta vähentää kastelukiteitä tai biohiiltä sisältävän kasvualustan käyttö. Ne pidättävät astiaan annostetua vettä ja luovuttavat sitä pikkuhiljaa kasvien käyttöön.

Yksittäiset pikkuruukut ovat hyvin poudanarkoja, joten kasvien yhdistely kannattaa. Parhaiten kasvit viihtyvät isompina kokonaisuuksina piharuukuissa, joissa multaa on ainakin 10–20 litraa.

Auringossa kesäkukat kaipaavat kastelua jopa kahdesti päivässä. Puolivarjossa haihdunta ja sen myötä kastelutarve on vähäisempää. Suuret lehtevät kasvit haihduttavat enemmän kuin pikkutaimet.

kukkien kastelu kesän aikana, kannulla kastelu
Hyötykasvit tarvitsevat säännöllistä kastelua sadon vuoksi.

Hyödynnä katteet ja kattovedet

Viljelylaatikossa kasvit vaativat säännöllistä kastelua, jotta ne jaksavat tuottaa kunnon sadon. Kasteluveden joukkoon lisätään kesällä lannoitetta, sillä kasvit menettävät ravinteita pitkin kesää korjattavan sadon mukana.

Katteet mullan pinnalla vähentävät veden haihtumista ja säästävät vesivaroja. Vihannesmaalle ja viljelylaatikoihin sopivia eloperäisiä katteita ovat ruoho- ja olkisilppu. Kukkaruukuissa koristekivet somistavat mullan pintaa ja vähentävät kastelutarvetta ainakin hiukan.

Puhtaan juomaveden käyttö etenkin koristekasvien kastelemiseen askarruttaa monia. Luonnon vesivaroja säästyy, kun kukkien kastelu kesällä hoidetaan sadevedellä. Sadevedet ohjataan suoraan pihapenkkeihin tai vedenkeruuastioihin.

kukkien kastelu kesän aikana
Pelargoniruukut kastellaan pikkuisella kannulla.

Kasteluväline työn mukaan

Kastelukannu toimii aina, mutta suurten 10 l kannujen kantelu käy myös kuntoilusta. Kannuja kannattaakin hankkia useampaa kokoa. Kaada kasteluvesi viljelykasveille, vältä kastelemasta rivivälien rikkaruohoja.

Kastelupistooli letkun jatkeena sopii kiireiselle kastelijalle ja ison puutarhan hoitajalle. Parhaissa malleissa suihkun voimakkuutta voi säädellä kastelukohteen mukaan hennosta sumutuksesta veden valutukseen.

Tihkuletku sopii puutarhaan, jossa kastellaan myös vasta istutettuja monivuotisia taimia. Vesi pisaroi letkun pinnan läpi hitaasti: vesi ohjautuu oikeaan paikkaan ja kastelun voi pitää päällä jopa tunteja.

Sadetin kastelee kätevästi laajat kasvimaat ja nurmikon. Sitä voi käyttää myös vaikkapa mansikkamaan hallantorjuntaan. Hiljainen sadetus läpi hallayön estää taimia jäätymästä.

kukkien kastelu kesällä
Säästä juomavettä ja käytä kasteluun sadevettä.

Lomakastelija x 3 auttaa kukkia selviämään myös lomasi ajan

Lomakastelijan saa valmistettua näppärästi suulleen multaan pistetystä pullosta. Vesi valuu sitä mukaa kuin multa kuivuu.

Altakastelumatto imee kosteutta vesiastiasta, johon sen helmat ulottuvat. Puuvillakangas toimii myös altakastelumaton tavoin.

Tippukastelijan rakentaa pöydälle asetetusta vesiastiasta, josta vettä johdetaan alemmas tuolille sijoitettuun ruukkuun tiskirätillä.

Puolivarjoisa paikka lähellä vesipistettä on sopiva ruukkukasveille, kun hoitaja lomailee. Yhteen kootut taimet on helppo on vieraankin helppo löytää ja kätevä hoitaa.

Tuliko vettä liikaa tai liian vähän?

Jos kasvi kärsii liikamärkyydestä sateen tai kastelun vuoksi, nosta se pois aluslautaseltaan tai suojaruukusta. Kumoa se syrjälleen siten, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukusta.

Jos taimi on päässyt rutikuivaksi, upota juuripaakku imemään vettä vesisangosta. Kun multa on kostunut, siirrä kasvi puolivarjoon toipumaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkien kastelu kesällä: näin kastelet kesäkukkia oikein

Eiriitäloputtomiin

Tietenkin sadevesi talteen ja käytetään kasteluun.
Mutta loppuu sekin isommistakin saaveista ja helle vaan jatkuu, eikä sateesta tietoakaan!
Eli pakkohan se on hanavettä siinä tapauksessa käyttää!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.