Kurkkukasvit avomaalla – näillä ohjeilla onnistut hyötypuutarhassasi

Kurkkukasveja ei pitäisi kylvää tai istuttaa liian aikaisin, koska ne ovat lämpöä vaativia, hallanarkoja kasveja. Kurkkukasveille valitaan kasvimaan lämpimin paikka.

Tee kurkkukasveille harjupenkki tai kohopenkki

Kurkkukasveille valitaan kasvimaan lämpimin paikka. Avomaankurkun perinteinen penkki on 30 sentin korkuinen harju. Sitä varten kasataan multa metrin levyiseksi ja halutun pituiseksi harjuksi. Pari ämpärillistä kompostimultaa harjua kohden on eduksi kaikille kurkkukasveille. Penkin keskelle tehdään 4–5 senttiä syvä vako, jotta kasteluvesi ei valuisi pois.

Kurkkuja voidaan myös viljellä kohopenkeissä kuten kurpitsaa yleensä viljellään. Ensin kaivetaan oja ja sen pohjalle laitetaan palavaa hevosenlantaa. Sen päälle kasataan 30 senttiä puutarhamultaa. Hevosenlannan sijasta voi kasata myös olkia tai heiniä, jotka kastellaan nokkos- tai kananlantavedellä. Kohopenkki voi olla myös korkeampi, oikeaoppinen kohopenkki, jota voi käyttää useamman vuoden, kun päälle levitetään kompostia.

Alkukesästä kaikkia kurkkukasveja kannattaa lannoittaa nokkoskeitteellä tai kerätä niiden juurelle ruohonleikkausjätettä katteeksi. Joskus näkee katteena kurpitsapenkissä myös kutterilastua. Sen ansiosta maan pinta pysyy kuivana ja multa sen alla kosteana. Tästä on hyötyä varsinkin sadekesinä.

Kaikki kurkkukasvit vaativat säännöllistä kastelua. Taimet eivät saisi koskaan kuivua.

Malttia kylvöön ja istutukseen

Kurkkukasveja ei pitäisi kylvää tai istuttaa liian aikaisin, koska ne ovat lämpöä vaativia, hallanarkoja kasveja. Yleensä sopiva taimien istutushetki on kesäkuun 10. päivän tienoilla. Joskus halla voi vierailla kasvimaalla myöhemmin, jolloin kasvien suojaksi vedetään kasvuharsot.

Kun kurkku kylvetään avomaalle, lämpötilan pitäisi yöllä olla jo yli 5 astetta. Jos taimet eivät nouse maasta, siemenet on kylvetty liian kylmään maahan tai linnut ovat napanneet idut pois.

Sopiva lopullinen taimietäisyys avomaankurkulle on 20 senttiä, mutta siemenet kannattaa kylvää pareittain ja poistaa huonompi taimi. Penkkiin on viisasta kylvää myös varataimia, joista valitaan kasvuun parhaat yksilöt, elleivät kaikki siemenet idä.

Etelä-Suomea pohjoisempana avomaankurkun taimet on hyvä esikasvattaa sisällä. Ne kylvetään pareittain pieniin purkkeihin huhti-toukokuun vaihteessa.

Kylvä myös kurpitsojen taimet

Samaan aikaan ja samalla periaatteella kylvetään myös esikasvatettavat erilaisten kurpitsojen taimet sisälle itämään. Taimet karaistaan kantamalla ne viikon ajan päivällä ulos ennen istutusta.

Kurkkukasvien taimet istutetaan ulos vasta, kun yöt ovat lämmenneet, yleensä kesäkuun puolessa välissä. Taimet istutetaan 75 sentin välein ja niiden päälle vedetään kasvuharso, joka saa olla paikoillaan kukintaan asti.

Kurkkukasvien taimissa on sekä emikukkia että hedekukkia, jotka vaativat hyönteisiä kuljettamaan siitepölyä kukasta kukkaan. Tosin nykyisin on myös uusia itsestään pölyttyviä lajikkeita, joiden päällä harso voi olla kukinnankin aikana.

Teksti: Ulla Kervinen, Kotiliesi 8/2007.

Keskustelu

Minulla on avomaan kurkkuja kasvamassa ja kukkivat parasta aikaa,kurkut kasvavat hyvin ja kasvattavat paljon lehtiä.kukkien takana on vain 2 sentin mittaisia alkuja eiväkä näytä että kasvaisivat suuremmiksi,Käytin lannoitukseen lampaan lannoitetta.Sen vuoksi kysyn missä vika?

Voisko joku valaista mitä teen vähennänkö lehtiä jotta kurkut kasvaisivat?

Ittam

Nypi vähintään 1kurkunalku pois, mahdollisesti useampikin nIin sen pitäisi herättää toiset kasvun alkuun. Tällaista konstia olen käyttänyt hyvällä menesryksellä.

Kommentoi juttua: Kurkkukasvit avomaalla – näillä ohjeilla onnistut hyötypuutarhassasi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X