Puutarha

Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!

Kurtturuusu on saanut lähtöpassit Suomen luonnosta. Näin tunnistat myös kurttulehtiruusun nimellä kulkevan haitallisen vieraslajin ja hävität sen oikeaoppisesti.

Kurtturuusu on säädetty vuonna 2019 kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, minkä vuoksi kurtturuusun (Rosa rugosa) ja sen valkokukkaisen muodon (Rosa rugosa f. alba) maahantuonti, myynti ja ostaminen on kiellettyä. Kurtturuusun ja sen valkokukkaisen muodon tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty.

Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämän jälkeen kasvia ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa, vaan esiintymät on poistettava. Myös kasvin passiivinen sietäminen omalla pihalla tulkitaan kasvattamiseksi.

Kieltojen noudattamista Suomessa valvovat ELY-keskukset. Kurtturuusun haittojen vähentämiseen pyritään ensi sijassa viestinnällä ja neuvonnalla ilman viranomaisten pakkokeinoja.

Kurtturuusun haitat

Kurtturuusu tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu. Se on suosittu koristekasvi ja samalla haitallinen vieraslaji, joka erityisesti hiekkarannoille päästessään muodostaa laajoja, läpitunkemattoman tiheitä kasvustoja, joiden hävittäminen on vaikeaa.

Laji on merkittävä uhka hiekkarantojen ja dyynien eliölajiston monimuotoisuudelle, sillä kurtturuusu syrjäyttää kaikki muut kasvit.

Laajat kurtturuusupensasesiintymät haittaavat myös rantojen virkistyskäyttöä. Kasvustot voivat olla pahimmillaan jopa hehtaarien laajuisia.

Uusille kasvupaikoille kurtturuusu leviää pääasiassa lintujen mukana.

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Tunnista kurtturuusu

kurtturuusu, vieraslajien hävittäminen, näin hävität kurtturuusun, hävittäminen, vieraslaji, haitallinen, vieraslajin hävittäminen

Älä sekoita muihin ruusuihin

Kurtturuusua ei pidä sekoittaa orjanruusuun (Rosa dumalis), joka on saaristossa kasvava kotoperäinen laji.

Orjanruusun piikit ovat käyremmät kuin kurtturuusulla, kukat tyypillisesti vaaleanpunaiset, ja kasvi ei muodosta samanlaisia tiheitä kasvustoja kuin kurtturuusu.

Lue myös: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi

Kurtturuusun hävittäminen

Lähteet: Vieraslajit.fi, Puutarha.com, Luke.fi, Mmm.fi

Juttua muokattu 30.5.2022: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!

ruusujen sota

Taitaa olla kuitenkin niin , että se todellinen haitallinen laji katsoo meitä peilistä. Linnut menettävät tässä verrattoman ruoka- aarteen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.