
Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!
Kurtturuusu on saanut lähtöpassit Suomen luonnosta. Näin tunnistat myös kurttulehtiruusun nimellä kulkevan haitallisen vieraslajin ja hävität sen oikeaoppisesti.
Kurtturuusu on säädetty vuonna 2019 kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, minkä vuoksi kurtturuusun (Rosa rugosa) ja sen valkokukkaisen muodon (Rosa rugosa f. alba) maahantuonti, myynti ja ostaminen on kiellettyä. Kurtturuusun ja sen valkokukkaisen muodon tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty.
Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämän jälkeen kasvia ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa, vaan esiintymät on poistettava. Myös kasvin passiivinen sietäminen omalla pihalla tulkitaan kasvattamiseksi.
Kieltojen noudattamista Suomessa valvovat ELY-keskukset. Kurtturuusun haittojen vähentämiseen pyritään ensi sijassa viestinnällä ja neuvonnalla ilman viranomaisten pakkokeinoja.
Kurtturuusun haitat
Kurtturuusu tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu. Se on suosittu koristekasvi ja samalla haitallinen vieraslaji, joka erityisesti hiekkarannoille päästessään muodostaa laajoja, läpitunkemattoman tiheitä kasvustoja, joiden hävittäminen on vaikeaa.
Laji on merkittävä uhka hiekkarantojen ja dyynien eliölajiston monimuotoisuudelle, sillä kurtturuusu syrjäyttää kaikki muut kasvit.
Laajat kurtturuusupensasesiintymät haittaavat myös rantojen virkistyskäyttöä. Kasvustot voivat olla pahimmillaan jopa hehtaarien laajuisia.
Uusille kasvupaikoille kurtturuusu leviää pääasiassa lintujen mukana.
Tunnista kurtturuusu
- kurtturuusulla on yksinkertaiset, joko punaiset tai valkoiset kukat
- teriö on iso ja terälehdet isoja, kukat ovat yksittäin
- kurttulehtiruusun kiulukat ovat naurismaisia
- varsi on tiheäkarvainen, piikkinen, piikit ovat suoria ja erikokoisia
- lehdet ovat paksuja ja pinnaltaan uurteisia, alta kurttupintaisia ja tiheäkarvaisia
Älä sekoita muihin ruusuihin
Kurtturuusua ei pidä sekoittaa orjanruusuun (Rosa dumalis), joka on saaristossa kasvava kotoperäinen laji.
Orjanruusun piikit ovat käyremmät kuin kurtturuusulla, kukat tyypillisesti vaaleanpunaiset, ja kasvi ei muodosta samanlaisia tiheitä kasvustoja kuin kurtturuusu.
Lue myös: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi
Kurtturuusun hävittäminen
- Pienet ruusupuskataimet voi repiä käsin irti juurineen. Isommat puskat voi leikata ensin oksasaksilla tai raivaussahalla, minkä jälkeen juurakko kaivetaan ylös maasta kokonaan.
- Tarkkaile aluetta, jolta puskat on poistettu. Usein maan sisälle jää kappaleita juurakosta, jolloin pensaat alkavat kasvaa uudelleen. Poista uudetkin taimet huolellisesti.
- Mikäli kurtturuusu kasvaa kivikkoisessa maastossa, jossa juurakon kaivaminen maasta on vaikeampaa, voit kokeilla näännytysmenetelmää. Katkaise kaikki uudet, vihreät versot pois noin 3 kertaa kasvukauden aikana. Toista sama seuraavien vuosien aikana. Muutamassa vuodessa kasvi näivettyy kuoliaaksi. Lopulta myös juurakot kuolevat, ja pensaat voidaan leikata alas tai vaikka polttaa.
- Kurtturuusun leviämisen pihasta uusille alueille voi estää keräämällä ruusunmarjat syksyllä talteen.
Lähteet: Vieraslajit.fi, Puutarha.com, Luke.fi, Mmm.fi
Juttua muokattu 30.5.2022: Juttua täydennetty.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kurtturuusu: Näin tunnistat ja hävität haitallisen vieraslajin – älä sekoita vahingossa muihin ruusuihin!
Taitaa olla kuitenkin niin , että se todellinen haitallinen laji katsoo meitä peilistä. Linnut menettävät tässä verrattoman ruoka- aarteen!