Lasitetun parvekkeen kasvit

Lasitetun parvekkeen voi muuttaa kukoistavaksi viherhuoneeksi. Siellä viihtyy moni hyöty- ja koristekasvi.

Parvekekasvit

Basilika (Ocimum basilicum) viihtyy lasitetulla parvekkeella. Kastele ja suihkuta ahkerasti, ettei herkkä kasvi nuudu. Muista myös muut lehtevät yrtit, kuten sitruunamelissa, timjami ja persilja.

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum) sopii ruukkupuutarhaan. Kokeile myös tillin, salaatin ja valkosipulin versojen kasvattamista ruukuissa.

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) kaipaa parvekkeella enemmän kastelua kuin puutarhassa. Rosmariini saattaa talvehtia viileässä ja valoisassa tilassa.

Parvekekasvit

Tomaatti (Solanum lycopersicum) nauttii lasituksen lämmöstä. Sadon turvaamiseksi ravista taimia kevyesti päivittäin, jotta siitepöly irtoaa ja kukat hedelmöityvät.

Mustaherukka (Ribes nigrum) on monivuotisista puu- ja pensaslajeista ruukkuihin sopivimpia. Kestävä laji talvehtii jopa ilman talvisuojausta ruukuissa parvekkeella tai patiolla.

7 kestävää koristekasvia

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on yksivuotisena kasvatettava kelta- tai oranssikukkainen rehevä köynnös. Se viihtyy auringossa, mutta kovin paahteisella parvekkeella se kannattaa istuttaa kaiteen tai seinän varjoon.

Miljoonakello (Petunia pendula ’Million Bells’) on pieni mutta runsaskukkainen amppelipetunia. Se viihtyy aurinkoisilla ja puolivarjoisilla parvekkeilla. Miljoonakelloa ei tarvitse nyppiä yhtä paljon kuin isokukkaisia petunioita.

Marketta (Argyranthemum frutescens) rakastaa aurinkoa. Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta kasvi kukkisi läpi kesän. Karsi välillä versojakin. Rungollisia markettoja kannattaa koettaa talvettaa valoisassa viileässä varastossa.

Hopeavitja (Dichondra argentea ’Silver Falls’) sopii aurinkoon ja puolivarjoon, joten se viihtyy myös toisten kasvien alustoilla. Hopeavitjan koristeellisuus perustuu hopeiseen lehdistöön. Laji kestää syyskylmiä.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Parvekekasvit

Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta) on iloinen väriläiskä kesäkukkien joukossa. Kesäpäivänhattu viihtyy aurinkoisessa paikassa ja ravinteikkaassa mullassa. Jämäkät kukat eivät nuudu herkästi.

Muratti (Hedera helix) menestyy parhaiten puolivarjossa, kuten muiden istutusten aluskasvina. Muratti saattaa talvehtiakin.

Kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’) tuo ympärivuotista vihreyttä parvekkeelle. Talvehtiakseen monivuotinen laji kaipaa kuitenkin melko suuren ruukun. Älä laiminlyö varjostusta kevättalvella!

Keskustelu

Hei!
Olen vuosia viljellyt aurinkoisella parvekkeellani monenlaisia kasveja, nyt pää-asiassa mehikasveja. Ne talvehtivat isoissa parvekelaatikoissa ja samoin talvehtivat tummanharmaat kirvat. Olen laittanut myrkkypuikkoja, suihkutellut mäntysuovalla monta kertaa, mutta kirvat vaan lisääntyvät. Mullanvaihtokaan ei hävitä kirvoja.Olisiko uusia niksejä?

Terv. Kristiina

Kommentoi juttua: Lasitetun parvekkeen kasvit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X