
Latvominen moninkertaistaa kukinnan ja tuuheuttaa kasvua – mutta mistä kohtaa varsi kuuluu katkaista? Jokaisen viherpeukalon kannattaa opetella tämä lyömätön kikka
Latvominen kannattaa useammille kasveille, koska se tekee kasvista tuuheamman ja lisää kukintaa. Asiantuntija antaa vinkit oikeaoppiseen latvomiseen.
Jotta kasvista saa tuuheamman ja runsaammin kukkivan, se kannattaa latvoa. Latvominen tarkoittaa sitä, että kasvin latva poistetaan käsin, saksilla tai puutarhasaksilla.
”Me puutarhaharrastajat usein toivomme, että kasvi olisi tasapainoinen ja kaunis mieluummin kuin pitkä lonkero. Latvomalla kasvien versojen ja kukkien määrä moninkertaistuu. Samalla kasvin muoto pysyy tuuheana ja pyöreänä”, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.
Taulavuori kertoo, miten kasvit latvotaan oikeaoppisesti.
Lue myös: Taimien kouliminen antaa puhtia kasvulle – katso puutarhurin ohjeet vaihe vaiheelta
Miten latvominen tehdään?
Taimi on valmis latvottavaksi, kun siihen on muodostunut 2–3 lehtiparia eli neljä tai kuusi lehteä.
Huomaa kuitenkin, että siemenestä kasvatettu kasvi muodostaa ensin sirkkalehdet, joita ei lasketa varsinaisiksi kasvulehdiksi. Sirkkalehdet ovat usein pienempiä ja eri muotoisia kuin kasvin varsinaiset kasvulehdet.
Kasvi latvotaan leikkaamalla kasvin varsi poikki noin 1 cm lehtiparin yläpuolelta. Leikkaaminen voidaan tehdä tavallisilla saksilla, puutarhasaksilla tai kynsin napsaisemalla, jos se käy helposti.
Jokaisessa lehtihangassa on uinuvia silmuja, joista kasvi voi kasvattaa uudet sivuversot.
Jos kasviin jättää vähemmän kuin kaksi lehtiparia, sen kasvu saattaa tyrehtyä. Jos kasviin jättää enemmän kuin kolme lehtiparia, versot kasvavat usein vain ylimpiin lehtihankoihin.
Kasvin voi latvoa useamman kerran ja sivuversojakin voi latvoa, jos kasvista haluaa vielä tuuheamman. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei latvo liian myöhään, koska latvominen myöhäistää aina kukintaa.
Katso videolta, miten latvominen onnistuu
Lue myös Anna.fi:n juttu: Hienoarominen laventeli on monikäyttöinen yrtti – näin laventelin kasvatus onnistuu kotona
Milloin latvominen tehdään?
Mitä myöhemmin kasvin latvoo, sitä kauemmin kestää, että kasvi kasvaa ja muodostaa kukkia.
Kun kasvin latvoo viimeistään toukokuussa, se ehtii pääsääntöisesti kasvattaa sivuversoja ja kukkia saman kesän aikana. Heinäkuussa latvottu kasvi ei aina ehdi kukkia samana kesänä.
Kasvin voi latvoa, vaikka siihen olisi jo muodostunut kukan nuppu. Uuden nupun muodostumista joutuu yleensä odottamaan muutaman viikon ajan.

Mitkä kasvit kannattaa latvoa?
Lähes kaikki kukkivat kasvit, kuten petuniat, miljoonakellot, orvokit, tsinniat, tuoksuherneet ja daaliat hyötyvät latvomisesta.
Juurakkona kasvavat daaliat ovat siitä erilaisia, etteivät ne muodosta sirkkalehtiä lainkaan. Daaliat kannattaa latvoa pian kasvuunlähdön jälkeen, jo kahden lehtiparin yläpuolelta. Jos ensimmäiset lehdet ovat kovin pieniä, latvo vasta kolmannen lehtiparin yläpuolelta.
Yrttejä kannattaa latvoa voimakkaasti, koska muuten niihin kehittyy kukkia, ja maku heikkenee. Esimerkiksi basilikaa ja rosmariinia kannattaa käydä napsimassa säännöllisesti ruoanlaittoon.
Myös jotkin huonekasvit voidaan latvoa. Esimerkiksi fiikus saattaa herkästi venyä pituutta, ellei sitä latvo. Pitkäksi venyneeseen fiikukseen saa muotoa jo leikkaamalla pelkästään latvan kärjen pois. Silloin se kasvattaa 2–3 uutta versoa leikkauskohdan alapuolelle.

Mitä kasveja ei kannata latvoa?
Latvomisesta eivät hyödy kasvit, jotka kasvavat luontaisesti pensasmaisesti tai joiden halutaan kasvavan köynnöksenä tai runkokasveina.
Jos taimena ostettu kasvi näyttää tuuhealta, sitä ei kannata latvoa. Mutta jos osa taimen versoista lähtee kasvamaan runsaasti pituutta, versoja voi napsia lyhyemmiksi.
Esimerkiksi näitä kasveja ei kannata latvoa:
- Runkochili: Ensimmäisiä kukkia voi napsia pois, eli nupustaa, haaroittumisen lisäämiseksi. Muutoin kasvia ei kannata latvoa.
- Runkotomaatti: Kuten runkochilin, runkotomaatinkin toivotaan yleensä kasvavan pituutta. Ensimmäisiä kukkia voi napsia pois käsin haaroittumisen lisäämiseksi.
- Samettiruusu: Samettiruusutaimi kasvaa usein luontaisesti monihaaraiseksi, jolloin sitä ei ole syytä latvoa. Ensimmäiset kukat voi nyppiä pois haaroittumisen lisäämiseksi.
Juttuun on lisätty video 26.5.2023 klo 10:56.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Latvominen moninkertaistaa kukinnan ja tuuheuttaa kasvua – mutta mistä kohtaa varsi kuuluu katkaista? Jokaisen viherpeukalon kannattaa opetella tämä lyömätön kikka