
Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato
Lavakaulus tai viljelylaatikko on mainio paikka kasvattaa kasvikset ja kukat. Lue vinkit, ja perusta oma laatikkoviljelmä!
Lavakaulus pidentää kasvukautta, sillä kohotettu kasvualusta sulaa aikaisemmin kuin tasamaa. Satoa saa pitkälle syksyyn, kun viljelylaatikko on helppo suojata syyshalloilta kasvuharsolla.
Korkea viljelylaatikko säästää selkää: viljelmää voi hoitaa pystyasennossa tai kevyesti kumartuen. Noin puoli metriä korkeaan viljelylaatikkoon mahtuu paljon multaa, ja paksu multakerros pidättää vettä ja ravinteita.
Perusta lavakaulus tai viljelylaatikko valoisalle paikalle
Erityisen paljon lämpöä vaativia vihanneksia, kuten tomaattia ja kurkkua, varten paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Valitse vaikkapa rakennuksen seinusta, johon aurinko pääsee paistamaan lähes koko päivän.
Poista alueelta nurmikko tai peittele nurmi paksulla kerroksella sanomalehteä. Levitä alueelle soraa tai muuta katetta siten, että sitä riittää laatikoiden ympärille. Silloin nurmikko ei kasva laatikoihin saakka.
Jos perustat laatikkoviljelmän patiolle tai pihakiveykselle, osta lavakauluksille myytävä standardikokoinen alusta tai vuoraa laatikko muovilla, ettei multa valu laatikon raoista kiveykselle. Sisäpuolelle kiinnitetty muovi hidastaa puun lahoamista.
Käytä rikkaruohotonta multaa ja biohiiltä
Täytä laatikko rikkaruohottomalla, valmiiksi peruslannoitetulla ja -kalkitulla puutarhamullalla.
Tarvittavan multamäärän tilavuuden saat laskettua laatikon pituus x leveys x korkeus.
Jos käytettävissä on palanutta kompostia, lisää sitä mullan joukkoon elvyttämään maan pieneliötoimintaa.
Myös biohiilestä on hyötyä: lannoitevedessä ladattu biohiili pidättää itseensä vettä ja ravinteita ja luovuttaa niitä hitaasti kasvien käyttöön.
Lavakaulus toimii kuten kasvimaa
Viljelylaatikossa tai lavakauluksessa voi kasvattaa mitä tahansa vihanneksia ja kasviksia samaan tapaan kuin kasvimaalla. Kukkienkin kasvatus onnistuu.
Salaatit ja yrtit voi viljellä yhden laatikon korkuisessa viljelmässä, mutta juurekset tarvitsevat kahden laatikon korkuisen tilan.
Varo kylvämästä ja istuttamasta kasveja liian tiheästi. Kasvit tarvitsevat ympärilleen ilmaa, jotta ne pysyvät terveinä.
Riippuen kasvilajista rivivälien tulee olla 15–30 senttiä. Jos tila loppuu kesken, kannattaa hankkia lisää laatikoita.
Viljelylaatikko muuttuu kasvihuoneeksi
Viljelylaatikoiden päälle myydään erilaisia muovisia ja lasisia kansia. Kannet voi askarrella itsekin. Ne tekevät viljelylaatikosta kasvihuoneen sillä erotuksella, että ilmatila on hyvin pieni.
Lasi- tai muovikansi jouduttaa kasvua, joten lavaan voi kylvää ja istuttaa jo varhain. Avomaalle siirrettävät taimet karaistaan pitämällä kansia auki päivisin.
Kannella varustettu lavakaulus tarvitsee aurinkoisina päivinä tuuletusta, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.
Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia
Viljelylaatikon vuodenajat
- Keväällä odota, kunnes kasvualusta on sulanut. Maan lämpötilan tulee olla 5–10 astetta ennen kylvöä tai istutusta. Varaa aikaisille viljelmille kasvuharsoa hallojen torjuntaan. Harson voi pitää päällä myös koleina päivinä.
- Kesällä kastele ja lannoita mullan ravinteikkuuden ja viljelykasvien tarpeen mukaan. Kohotetussa kasvualustassa multa kuivuu hieman nopeammin kuin kasvimaalla. Kitke rikkaruohot, jos niitä on. Käytä ruohokatetta, joka pidättää kosteutta ja luovuttaa maahan typpeä.
- Syksyllä satoa korjataan, ja satoa syntyy riippuen kasvista jopa talven tuloon saakka. Levitä syyspakkasilla kasviharsoa, niin kasvit eivät palellu ennen aikojaan. Sadonkorjuun jälkeen muokkaa maa vain kevyesti, ja sekoita pintamultaan kasvien naatit ja puista pudonneita lehtiä.
- Talvella satoa saattaa saada kaaleista, ruohosipulista ja maa-artisokasta, jos maan pinta peitetään katteella, kuten oljilla tai lehdillä, eikä maa jäädy aikaisin. Katteen alla maan pieneliötoiminta jatkuu, vaikkei satoa enää korjattaisikaan.
Lue myös Anna.fi: Sopisivatko sinulle hempeät dianat vai haaveiletko upeista amppeleista? Listasimme kauneimmat kesäkukat pihalle ja parvekkeelle
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato