Puutarha

Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

Lavakaulus tai viljelylaatikko on mainio paikka kasvattaa kasvikset ja kukat. Lue vinkit, ja perusta oma laatikkoviljelmä!

Lavakaulus pidentää kasvukautta, sillä kohotettu kasvualusta sulaa aikaisemmin kuin tasamaa. Satoa saa pitkälle syksyyn, kun viljelylaatikko on helppo suojata syyshalloilta kasvuharsolla.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Korkea viljelylaatikko säästää selkää: viljelmää voi hoitaa pystyasennossa tai kevyesti kumartuen. Noin puoli metriä korkeaan viljelylaatikkoon mahtuu paljon multaa, ja paksu multakerros pidättää vettä ja ravinteita.

Perusta lavakaulus tai viljelylaatikko valoisalle paikalle

Erityisen paljon lämpöä vaativia vihanneksia, kuten tomaattia ja kurkkua, varten paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Valitse vaikkapa rakennuksen seinusta, johon aurinko pääsee paistamaan lähes koko päivän.

Poista alueelta nurmikko tai peittele nurmi paksulla kerroksella sanomalehteä. Levitä alueelle soraa tai muuta katetta siten, että sitä riittää laatikoiden ympärille. Silloin nurmikko ei kasva laatikoihin saakka.

Jos perustat laatikkoviljelmän patiolle tai pihakiveykselle, osta lavakauluksille myytävä standardikokoinen alusta tai vuoraa laatikko muovilla, ettei multa valu laatikon raoista kiveykselle. Sisäpuolelle kiinnitetty muovi hidastaa puun lahoamista.

lavakaulus

Käytä rikkaruohotonta multaa ja biohiiltä

Täytä laatikko rikkaruohottomalla, valmiiksi peruslannoitetulla ja -kalkitulla puutarhamullalla.

Tarvittavan multamäärän tilavuuden saat laskettua laatikon pituus x leveys x korkeus. 

Jos käytettävissä on palanutta kompostia, lisää sitä mullan joukkoon elvyttämään maan pieneliötoimintaa.

Myös biohiilestä on hyötyä: lannoitevedessä ladattu biohiili pidättää itseensä vettä ja ravinteita ja luovuttaa niitä hitaasti kasvien käyttöön.

Lue myös: Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Lavakaulus toimii kuten kasvimaa

Viljelylaatikossa tai lavakauluksessa voi kasvattaa mitä tahansa vihanneksia ja kasviksia samaan tapaan kuin kasvimaalla. Kukkienkin kasvatus onnistuu.

Salaatit ja yrtit voi viljellä yhden laatikon korkuisessa viljelmässä, mutta juurekset tarvitsevat kahden laatikon korkuisen tilan.

Varo kylvämästä ja istuttamasta kasveja liian tiheästi. Kasvit tarvitsevat ympärilleen ilmaa, jotta ne pysyvät terveinä.

Riippuen kasvilajista rivivälien tulee olla 15–30 senttiä. Jos tila loppuu kesken, kannattaa hankkia lisää laatikoita.

Viljelylaatikko muuttuu kasvihuoneeksi

Viljelylaatikoiden päälle myydään erilaisia muovisia ja lasisia kansia. Kannet voi askarrella itsekin. Ne tekevät viljelylaatikosta kasvihuoneen sillä erotuksella, että ilmatila on hyvin pieni.

Lasi- tai muovikansi jouduttaa kasvua, joten lavaan voi kylvää ja istuttaa jo varhain. Avomaalle siirrettävät taimet karaistaan pitämällä kansia auki päivisin.

Kannella varustettu lavakaulus tarvitsee aurinkoisina päivinä tuuletusta, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Viljelylaatikon vuodenajat

Lue myös Anna.fi: Sopisivatko sinulle hempeät dianat vai haaveiletko upeista amppeleista? Listasimme kauneimmat kesäkukat pihalle ja parvekkeelle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

Sinun täytyy kommentoidaksesi.