viljelylaatikko

Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

Lavakaulus tai viljelylaatikko on mainio paikka kasvattaa kasvikset ja kukat. Lue vinkit, ja perusta oma laatikkoviljelmä!

Lavakaulus pidentää kasvukautta, sillä kohotettu kasvualusta sulaa aikaisemmin kuin tasamaa. Satoa saa pitkälle syksyyn, kun viljelylaatikko on helppo suojata syyshalloilta kasvuharsolla.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Korkea viljelylaatikko säästää selkää: viljelmää voi hoitaa pystyasennossa tai kevyesti kumartuen. Noin puoli metriä korkeaan viljelylaatikkoon mahtuu paljon multaa, ja paksu multakerros pidättää vettä ja ravinteita.

Perusta lavakaulus tai viljelylaatikko valoisalle paikalle

Erityisen paljon lämpöä vaativia vihanneksia, kuten tomaattia ja kurkkua, varten paikan tulee olla lämmin ja suojaisa. Valitse vaikkapa rakennuksen seinusta, johon aurinko pääsee paistamaan lähes koko päivän.

Poista alueelta nurmikko tai peittele nurmi paksulla kerroksella sanomalehteä. Levitä alueelle soraa tai muuta katetta siten, että sitä riittää laatikoiden ympärille. Silloin nurmikko ei kasva laatikoihin saakka.

Jos perustat laatikkoviljelmän patiolle tai pihakiveykselle, osta lavakauluksille myytävä standardikokoinen alusta tai vuoraa laatikko muovilla, ettei multa valu laatikon raoista kiveykselle. Sisäpuolelle kiinnitetty muovi hidastaa puun lahoamista.

lavakaulus

Käytä rikkaruohotonta multaa ja biohiiltä

Täytä laatikko rikkaruohottomalla, valmiiksi peruslannoitetulla ja -kalkitulla puutarhamullalla.

Tarvittavan multamäärän tilavuuden saat laskettua laatikon pituus x leveys x korkeus. 

Jos käytettävissä on palanutta kompostia, lisää sitä mullan joukkoon elvyttämään maan pieneliötoimintaa.

Myös biohiilestä on hyötyä: lannoitevedessä ladattu biohiili pidättää itseensä vettä ja ravinteita ja luovuttaa niitä hitaasti kasvien käyttöön.

Lue myös: Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Lavakaulus toimii kuten kasvimaa

 Viljelylaatikossa tai lavakauluksessa voi kasvattaa mitä tahansa vihanneksia ja kasviksia samaan tapaan kuin kasvimaalla. Kukkienkin kasvatus onnistuu.

Salaatit ja yrtit voi viljellä yhden laatikon korkuisessa viljelmässä, mutta juurekset tarvitsevat kahden laatikon korkuisen tilan.

Varo kylvämästä ja istuttamasta kasveja liian tiheästi. Kasvit tarvitsevat ympärilleen ilmaa, jotta ne pysyvät terveinä.

Riippuen kasvilajista rivivälien tulee olla 15–30 senttiä. Jos tila loppuu kesken, kannattaa hankkia lisää laatikoita.

Kasvatus lavakauluksessa ja viljelylaatikossa

 1. Siemenet kylvetään ja peitellään mullalla ja kylvös tiivistetään päältä. Taimet istutetaan ja merkitään nimilapuilla.
 2. Kastele kylvökset varoen, jotta siemenet eivät kasaannu pehmeässä mullassa. Jos kesä on helteinen, laatikkoviljelmää saa kastella lähes päivittäin.
 3. Pikkutaimet saattavat kaivata kevyttä varjostusta, lavan päälle voi keskipäiväksi laitella esimerkiksi havuja. Kylmiksi öiksi kannattaa laittaa peite varhain keväällä.
 4. Jos puutarhassasi syntyy ruohokatetta, levitä sitä laatikkoviljelmän katteeksi alku- ja keskikesällä. Ruohosilppu vähentää kastelutarvetta ja on hyvä lannoite.
 5. Laatikkoviljelmä on hyvin helppohoitoinen. Kitkettävää ei juuri synny, eivätkä etanat ja lehtokotilot löydä tietään laatikkoon, elleivät sitten maahan ulottuvat versot houkuttele niitä.
 6. Lannoita viljelmää sen mukaan, onko multa uutta vai käytettyä ja kuinka ravinteikasta kasvualustaa viljelykasvit tarvitsevat. Ensimmäisenä kesänä viljelyyn riittää monilla kasveilla peruskalkitun ja -lannoitetun mullan ravinteet. Myöhemmin tarvitaan lisäravinteita kompostimullasta tai lannoitteista.
 7. Korjaa sato ajoissa. Tee uusintakylvöksiä korjatun sadon tilalle.

Viljelylaatikko muuttuu kasvihuoneeksi

Viljelylaatikoiden päälle myydään erilaisia muovisia ja lasisia kansia. Kannet voi askarrella itsekin. Ne tekevät viljelylaatikosta kasvihuoneen sillä erotuksella, että ilmatila on hyvin pieni.

Lasi- tai muovikansi jouduttaa kasvua, joten lavaan voi kylvää ja istuttaa jo varhain. Avomaalle siirrettävät taimet karaistaan pitämällä kansia auki päivisin.

Kannella varustettu lavakaulus tarvitsee aurinkoisina päivinä tuuletusta, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.

Viljelylaatikon vuodenajat

 • Keväällä odota, kunnes kasvualusta on sulanut. Maan lämpötilan tulee olla 5–10 astetta ennen kylvöä tai istutusta. Varaa aikaisille viljelmille kasvuharsoa hallojen torjuntaan. Harson voi pitää päällä myös koleina päivinä.
 • Kesällä kastele ja lannoita mullan ravinteikkuuden ja viljelykasvien tarpeen mukaan. Kohotetussa kasvualustassa multa kuivuu hieman nopeammin kuin kasvimaalla. Kitke rikkaruohot, jos niitä on. Käytä ruohokatetta, joka pidättää kosteutta ja luovuttaa maahan typpeä.
 • Syksyllä satoa korjataan, ja satoa syntyy riippuen kasvista jopa talven tuloon saakka. Levitä syyspakkasilla kasviharsoa, niin kasvit eivät palellu ennen aikojaan. Sadonkorjuun jälkeen muokkaa maa vain kevyesti, ja sekoita pintamultaan kasvien naatit ja puista pudonneita lehtiä.
 • Talvella satoa saattaa saada kaaleista, ruohosipulista ja maa-artisokasta, jos maan pinta peitetään katteella, kuten oljilla tai lehdillä, eikä maa jäädy aikaisin. Katteen alla maan pieneliötoiminta jatkuu, vaikkei satoa enää korjattaisikaan.

Viljelylaatikko, lavakaulus ja lavatarha ovat synonyymeja – tai melkein

Joutilaita lavakauluksia voi kysellä varastoilta, mutta niitä myydään puutarhamyymälöissäkin.

Lavakaulusten mitat ovat (millimetreissä): 250 × 800, 600 × 800, 800 × 1200 ja 1000 × 1200. Reunuksen korkeus on 20 cm.

Viljelylaatikon – jossa saattaa olla myös pohja – voi valmistaa lämpökäsitellystä puusta tai lehtikuusesta. Itse rakennetun laatikon ikää pidentää suojaaminen myrkyttömällä puuöljyllä.

Yhden kasvukauden kestävän viljelylaatikon voi rakentaa kertakäyttölavojen puusta ja vuorata sanomalehtipaperilla. Jos latikko tulee parvekkeelle, tarvitaan vedenpitävä vuoraus muovilla.

Viljelylaatikkoon tai lavakaulukseen voi lisätä muovi- tai lasikannen. Tee viljelylaatikosta silloin tavallista korkeampi, jotta sen multatilan voi jättää vajaaksi. Silloin kasvit eivät kasva heti lasiin kiinni. Laita kehyksen ja ikkunan väliin kiila, jotta ilma kiertää.

Kylmälavaksi sanotaan lavaa, jossa on pelkää multaa. Lämminlavassa kasvualustan alle sijoitetaan hevosen- tai karjanlantaa sekä olki- ja heinäpehkua, jotka ”palaessaan” tuottavat lämpöä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X