Lavatarhaan sopii pieni hyötypuutarha

Puiset kasvilavat ovat oivallinen paikka pienelle hyötypuutarhalle. Kaunis ja kätevä lavatarha on helppo nikkaroida itsekin.

1. Viljelylaatikosta tulee lavaviljelmä, kun siihen lisätään lasikansi. Lasikate jouduttaa kasvua, joten lavaan voi kylvää ja istuttaa jo varhain.

2. Tee lavan rakenteet laudasta, jätä lavan etureuna takareunaa hieman matalammaksi, jolloin lavaikkunasta tulee viisto. Lava kannattaa valmistaa saatavilla olevan ikkunan mittojen mukaan.

3. Kylmälavaksi sanotaan lavaa, jossa ei pohjalla lantapatteria vaan pelkää multaa. Lämminlavassa kasvualustan alle sijoitetaan hevosen- tai karjanlantaa sekä olki- ja heinäpehkua, jotka ”palaessaan” tuottavat lämpöä.

4. Kasvualustaksi sopii valmiiksi lannoitettu ja kalkittu puutarhamulta. Siemenet kylvetään ja peitellään mullalla ja kylvös tiivistetään päältä. Taimet istutetaan ja merkitään nimilapuilla. Multa kastellaan vesisuihkulla.

5. Taimet kaipaavat tuuletusta. Kehyksen ja ikkunan väliin laitetaan kiila, jolloin ilma kiertää riittävästi. Lavaa tuuletetaan päivittäin, ja avomaalle siirrettävät taimet karaistaan pitämällä ikkunoita auki pidempään.

6. Pikkutaimet saattavat kaivata myös kevyttä varjostusta, lavan päälle voi keskipäiväksi laitella havuja tai sivellä ikkunat kalkkivellillä. Kylmiksi öiksi kannattaa laittaa peite varhain keväällä.

Lue myös:
Näin perustat lasten laatikkopuutarhan

Näin syntyy yrttitarha

Näin saat satoisan kasvimaan

Perunan kasvatus ämpärissä

Kuva: Suvi Laine

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lavatarhaan sopii pieni hyötypuutarha

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X