Laventelin käyttö ruoanlaitossa on vähemmän tiedettyä kuin sen tuoksulliset ominaisuudet.

Laventelin aromi tuo takuuvarmaa kukkaisuutta – kokeile kukkia juomassa!

Laventelin käyttö ruoassa on vähemmän tuttua kuin kukan tuoksu. Sopivasti käytettynä se antaa pirteän kukkaisan maun juomaan ja vaikkapa french toastiin.

Laventelin käyttö tuoksuna pussissa tai eteerisenä öljynä tiedetään hyvin. Välimeren alueella kasvava tähkälaventeli ihastuttaa tuoksulla ja kauneudella.

Kasvin tieteellinen nimi Lavandula angustifolia juontuu ­kylpemistä tarkoittavasta latinan sanasta lavare. Aikoinaan roomalaiset kylpivätkin laventelivedessä. Laventeli sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä.

Lue myös: Laventeli hurmaa tuoksullaan – näin saat tähkälaventelin kukoistamaan vuodesta toiseen

Kerää ja kuivaa laventelia tuoksupusseihin, maustekaappiin tai muuten vain kuivakukaksi.

Kerää ja kuivaa laventelia tuoksupusseihin, maustekaappiin tai muuten vain kuivakukaksi.

Kun laventelin versoja koskettaa, ympäristöön leviää voimakas tuoksu. Tuoksuvat kukat keräävät ahkerasti pölyttäjiä, mikä ilahduttaa keittiötarhassakin.

Laventelin käyttö on tuttua koristekasvina, kosmetiikasta ja tuoksupussien yrttinä, ja sillä on rentouttava vaikutus. Nippu laventelinkukkia tai tuoksupussi tyynyn alla siivittää rauhallisiin uniin.

Lue myös: Minne suihkautat hajuvettä? Parfymööri Max Perttula paljastaa parhaan paikan

Laventeli houkuttaa perhosia ja kimalaisia ja on oivallinen perhospuutarhan ja aurinkoisen yrttitarhan kasvi.

Laventeli houkuttaa perhosia ja kimalaisia ja on oivallinen perhospuutarhan ja aurinkoisen yrttitarhan kasvi.

Kerää puutarhasta tuoksuvaan kimppuun laventelia, mäkimeiramia ja ruusuja. Romanttiseen tunnelmaan sopivat myös muut pastelliset kukat, kuvassa kissan- ja vuohenkelloa.

Kerää puutarhasta tuoksuvaan kimppuun laventelia, mäkimeiramia ja ruusuja. Romanttiseen tunnelmaan sopivat myös muut pastelliset kukat, kuvassa kissan- ja vuohenkelloa.

Ruoanlaiton ja leivonnan mausteena laventelin käyttö on vähemmän tuttu. Maku on voimakas, ja runsaasti annosteltuna jopa saippuainen, mutta pieni määrä piristää ruoassa. Käytä ruoanlaitossa ja syötävänä kukkana vain syötäväksi yrtiksi kasvatettua laventelia. Koristekäyttöön kasvatetun laventelin kasvatuksessa on saatettu käyttää torjunta-aineita, joita ei suositella ­syötäville kasveille.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Laventelin aromi tuo takuuvarmaa kukkaisuutta – kokeile kukkia juomassa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X