Lisää puutarhaan kukkaloistoa – kerää siemenet kun kukinta on ohi

Kun kukinta on ohi, alkaa vuoden jännittävin vaihe. On aika kiinnittää katseet siemenkotiin. Keräämällä kasvien siemenet talteen, voi seuraavana vuonna kylvää omien kasvien jälkeläisiä.

Kesän kukkaloistoon

Monista kesäkukista ja yksivuotisista kylvökukista saa helposti siemenet talteen. Sopivia lajikkeita ovat kehäkukka, keijunmekko, köynnöskrassi, pensaskrassi, ruiskaunokki, ruusupapu, samettikukka ja unikko.

Unikon siemenet

Unikoiden siemenkodat ovat koristeellisia myös kukkamaljakoissa.

Unikon siemeniä havittelevan kannattaa olla valppaana tarkkaillessaan siementen kypsymistä. Kun siemenkodan väritys vaihtuu vihreästä ruskeaan, alkavat siemenetkin olla valmiita. Jos viivyttelet liikaa, kasvi pudottaa siemenet nopeasti ympäristöön.

Kehäkukka, ruiskaunokki ja kääpiösamettikukka kannattaa muistaa, jos haluaa kasvattaa itse syötäviä kukkia. Kehäkukka ja samettikukat myös toimivat keittiötarhassa pienten tuholaisten karkottajina.

Köynnöksistä ruusupavun, köynnöskrassin ja keijunmekon siemenet ovat helposti kerättäviä ja kasvatettavia.

Helmililja

Helmililjan lakastuvat kukinnot kuivuvat kauniisti. Kuivan kukinnon uumenista paljastuvat mustat pienet siemenet.

Monivuotiseksi iloksi

Sopivia lajikkeita useammalle vuodelle ovat akileija, isotähtiputki, lehtosinilatva, nauhukset, pioni ja punahattu.

Kallionauhus

Kallionauhus kukkii syyskesällä oranssein kukin. Tuleentuneet siemenet varisevat helposti ja uusia taimia putkahtelee keväällä emotaimen ympäriltä.

Kerää siemeniä perennoista talteen ja kasvata omia taimia. Osa lajeista kaipaa itääkseen kylmäkäsittelyn, osan voi kylvää keväällä esikasvatukseen.

Syyskylvö sopii useimmille perennoille, jolloin siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana.

Pionin siemenkodassa voi pullistella tummia, ruskeita tai mustia siemeniä. Litteistä punaisista siemenistä sen sijaan ei kasva uutta tainta. Kylvä pionin siemenet syyskesällä taimiruukkuun, peitä kevyesti mullalla ja upota talven ajaksi ruukku maahan.

Sinipallo-ohdake

Sinipallo-ohdake kukkii pallomaisin kukinnoin, jotka ovat kauniita myös kuivakukkina. Siemenet kylväytyvät myös itsekseen.

Kun kevät koittaa, siirrä ruukku suojaisalle paikalle varjoon ja tarkkaile kesän mittaan kosteutta, itämistä ja pienen verson kasvua. Istuta pieni taimi suojaisalle paikalle. Siementaimesta voi kehittyä minkälainen pioni vain.

Tarhurin kärsivällisyyttä koetellaan pionin kasvatuksessa, sillä kukintaa voi joutua odottamaan kolme neljä vuotta.

Karstaohdake

Karstaohdake on kaksivuotinen kasvi. Siemenet kylväytyvät tuleentumisen jälkeen, jolloin niistä kasvaa esikon lehtiruusuketta muistuttava lehtimätäs ensimmäisenä vuotena. Toisena vuotena kasvi kukkii.

Vuosien projektiksi

Jos kaipaat kasvatusprojektia vielä vuosiksi eteenpäin, sopivia lajikkeita tähän ovat hevoskastanja, jalopähkinä, mongolianvaahtera, mänty ja tammi.

Puiden kasvatus onnistuu itse kerätyillä siemenillä, mutta puuha ei sovi malttamattomalle. Itäminen voi viedä puolesta vuodesta pariin vuoteen ja päälle tulee vielä puun kasvaminen.

Luonnon jäljittely helpottaa itämistä, esimerkiksi lehtikasassa tammenterhot ja hevoskastanjat itävät helposti, joskus jopa helpommin kuin multapurkkiin sujautettuna.

Suurin ilo tulee kokeilemisesta ja uuden oppimisesta.

Näin onnistut siementen keräämisessä:

  1. Kerää siemenet vasta, kun ne ovat kunnolla tuleentuneet eli kypsyneet.
  2. Keväällä kukkivien kasvien siemenet alkavat kypsyä jo kesäkuussa, kesällä ja loppukesällä kukkivien loppukesällä ja syksyllä.
  3. Kerää siemenet talouspaperin päälle kuivumaan ja anna kuivua viikon ajan. Pakkaa siemenet kirjekuoreen, paperipussiin tai kahvinsuodatinpussiin. Kirjaa ylös siemenpussiin laji ja keräysvuosi.
  4. Säilytä kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
  5. Kylvä kasvit luonnollisen rytmin mukaisesti.
  6. Merkitse myös kylvökset taimilapuin, jotta pysyt perillä, mitä olet kylvänyt.
Kirjopikarililja

Kirjopikarililjan litteät siemenet voi ravistella kuivina suoraan kukkapenkkiin tai kerätä talteen ystävän iloksi.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 12/2017 -lehdessä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lisää puutarhaan kukkaloistoa – kerää siemenet kun kukinta on ohi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X