Puutarha

Näin keräät kukkien siemenet talteen – katso helpot vinkit siementen keräämiseen ja lisää puutarhaan kukkaloistoa

Kun kukinta on ohi, alkaa vuoden jännittävin vaihe. On aika kiinnittää katseet siemenkotiin ja ottaa niissä kypsyvät kukkien siemenet talteen.

Kun keräät kukkien siemenet talteen, voit seuraavana vuonna kylvää omien kukkiesi jälkeläisiä.

Lue myös: Pitääkö perennapenkin kuolleet versot leikata pois? Lue vastaus

Siementen kerääminen
Jätä osa kesäkukkien kuihtuneista kukista nyppimättä, jos haluat siemensatoa. Kukkiin kehittyvät siemenet ovat kypsiä, kun ne alkavat kuivua, kovettua ja muuttaa väriään rusehtavaksi. © Teija Tuisku

Näin onnistut keräämään kukkien siemenet talteen

  1. Kerää siemenet vasta, kun ne ovat kunnolla tuleentuneet eli kypsyneet.
  2. Keväällä kukkivien kasvien sie­menet alkavat kypsyä jo kesäkuussa, kesällä ja loppukesällä kukkivien lop­pukesällä ja syksyllä.
  3. Kerää siemenet talouspaperin päälle kuivumaan ja anna kuivua vii­kon ajan. Pakkaa siemenet kirjekuo­reen, paperipussiin tai kahvinsuoda­tinpussiin. Kirjaa ylös siemenpussiin laji ja keräysvuosi.
  4. Säilytä kuivassa paikassa huo­neenlämmössä.
  5. Kylvä kasvit luonnollisen rytmin mukaisesti.
  6. Merkitse myös kylvökset taimi­lapuin, jotta pysyt perillä, mitä olet kylvänyt.

Ota kukkien siemenet talteen ensin kesän kukkaloistoa varten

Monista kesäkukista ja yksivuo­tisista kylvökukista saa helposti siemenet talteen.

Unikon siemeniä havittelevan kannattaa olla valppaana tarkkail­lessaan siementen kypsymistä. Kun siemenkodan väritys vaihtuu vihreästä ruskeaan, alkavat sie­menetkin olla valmiita. Jos viivyt­telet liikaa, kasvi pudottaa sieme­net nopeasti ympäristöön.

Kehäkukka, ruiskaunokki ja kääpiösamettikukka kannattaa muistaa, jos haluaa kasvattaa it­se syötäviä kukkia. Kehäkukka ja samettikukat myös toimivat keit­tiötarhassa pienten tuholaisten karkottajina.

Köynnöksistä ruusupavun, köynnöskrassin ja keijunmekon siemenet ovat helposti kerättäviä ja kasvatettavia.

Kokeile näitä:

Unikoiden siementen kerääminen
Unikkojen siemenet ovat pikkuruisia ja niin kevyitä, että ne lentävät helposti tuulen mukana. Poimi siemenkota kokonaisena ja aseta se kuivumaan astiaan alassuin. Kuivat siemenet ropisevat aikanaan astian pohjalle, josta ne on helppo säilöä siemenpussiin. Siemenkodat ovat koristeellisia myös kukkamaljakoissa. © Teija Tuisku

Saat monivuotisen ilon, kun keräät kukkien siemenet talteen

Kerää siemeniä perennoista tal­teen ja kasvata omia taimia. Osa lajeista kaipaa itääkseen kylmäkä­sittelyn, osan voi kylvää keväällä esikasvatukseen.

Syyskylvö sopii useimmille pe­rennoille, jolloin siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn tal­ven aikana.

Pionin siemenkodassa voi pul­listella tummia, ruskeita tai mus­tia siemeniä. Litteistä punaisista siemenistä sen sijaan ei kasva uutta tainta. Kylvä pionin sieme­net syyskesällä taimiruukkuun, peitä kevyesti mullalla ja upota talven ajaksi ruukku maahan.

Kun kevät koittaa, siirrä ruuk­ku suojaisalle paikalle varjoon ja tarkkaile kesän mittaan kosteutta, itämistä ja pienen verson kasvua. Istuta pieni taimi suojaisalle pai­kalle. Siementaimesta voi kehit­tyä minkälainen pioni vain.

Tarhurin kärsivällisyyttä koetel­laan pionin kasvatuksessa, sillä kukintaa voi joutua odottamaan kolme neljä vuotta.

Kokeile näitä:

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Siementen kerääminen voi johtaa vuosien projektiin

Puiden kasvatus onnistuu itse kerätyillä siemenillä, mutta puuha ei sovi malttamattomalle. Itäminen voi viedä puolesta vuodesta pariin vuoteen ja päälle tulee vielä puun kasvaminen.

Luonnon jäljittely helpottaa itämistä, esimerkiksi lehtikasassa tammenterhot ja hevoskastanjat itävät helposti, joskus jopa helpommin kuin multapurkkiin sujautettuna.

Suurin ilo tulee kokeilemisesta ja uuden oppimisesta.

Kokeile näitä:

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 12/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin keräät kukkien siemenet talteen – katso helpot vinkit siementen keräämiseen ja lisää puutarhaan kukkaloistoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.