Puutarha

Helppo lomakastelija kukille: Tarvitset vain vettä ja narua

Etenkin ruukkukasvit kuivahtavat kesähelteillä nopeasti, joten niiden kastelusta on hyvä huolehtia silloinkin, kun on itse matkoilla. Lomakastelija kukille valmistuu onneksi helposti.

Matkalle lähtiessä kodin ja puutarhan kukkaset jäävät monesti oman onnensa nojaan ja kuihtuvat, joten lomakastelija kukille tulee tarpeeseen.

Kesähelteillä ruukkukasvit tarvitsevat jatkuvaa, jopa päivittäistä kastelua. Ruukussa oleva multa kuivuu hetkessä etenkin lämpimällä parvekkeella tai paahteisella terassilla.

Itse tehty kastelujärjestelmä varmistaa, että huonekasvin tai kukan kastelu lomalla onnistuu hyvin ilman, että kenenkään tarvitsee käydä kastelemassa kukkia.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori suosittelee narukikkaa, jonka avulla kukat saavat vettä kuin itsestään.

Lue myös: Kukkien kastelu kesällä: näin kastelet kesäkukkia oikein

Katso videolta, miten itse tehty kastelujärjestelmä toimii:

Lue myös Anna.fi: Listasimme kesäkukkien kuolijat ja selviytyjät – tietty trendikukka on puutarhurin mukaan ”liian hyvä ollakseen totta”

Tee lomakastelija kukille näillä ohjeilla

Itse tehty kastelujärjestelmä on mahdollista koota helposti luonnonkuidusta tehdystä narusta tai kangassuikaleesta. Tarvitset lisäksi vain astian, jossa on vettä.

Kastelijan teho perustuu kapillaari-ilmiöön, jossa vesi suuntaa kuivempaa kohti.

Huomaa, että kikka toimii vain, jos kastat narun etukäteen ja asetat vesiastian ruukkua korkeammalle paikalle. Kastelujärjestelmän toimivuus kannattaa testata ennen lomalle lähtöä.

Narukikka toimii sekä ulkona että sisällä yhtä hyvin, mutta suoraa auringonvaloa ruukkuun ja vesiastiaan kannattaa välttää.

Kastelujärjestelmää voi kokeilla myös muiden kuin ruukkuistutusten kasteluun.

Lomakastelija kukille.
Lakanasta leikatusta suikaleesta saa kieritettyä narun, joka johdattaa kasteluveden kukkaruukkuun. Samasta vesiastiasta voi laittaa naruja useampaan kukkaruukkuun. © Anni Reenpää

Tarvikkeet itse tehtyyn kastelujärjestelmään yhteen ruukun:

Tee lomakastelija kukille näin:

  1. Siirrä ruukkuistutus pois suorasta auringonvalosta. Suojaa sisätiloissa lattia tai ruukun alla oleva pöytä muovilla siltä varalta, että kastelujärjestelmästä tippuu vettä ruukun ulkopuolelle.
  2. Leikkaa puuvillakankaasta pitkä suikale tai käytä paksua juuttinarua. Jos käytät kangasta, rullaa se kierteelle niin, että siitä tulee narumainen. Siten kosteus pysyy paremmin, eikä kangas pääse kuivahtamaan.
  3. Aseta iso vesiastia ruukun viereen. Aseta se ruukkua korkeammalle paikalle, esimerkiksi kirjapinon tai jakkaran päälle. Huolehdi, että vesiastian pohja on samalla tasolla tai korkeammalla kuin ruukun yläreuna.
  4. Kostuta naru kokonaan vedellä. Laita narun toinen pää vesiastiaan niin, että se ylettyy astian pohjaan asti. Pistä narun toinen pää ruukkuun multaan noin 15 cm syvyyteen. Voit pistää narun multaan grillitikun avulla. Varmista, että naru on tukevasti kiinni mullassa.
  5. Kun multa on kuivaa, vesi kulkee hiljalleen narua pitkin multaan. Kastelujärjestelmä toimii niin pitkään kuin astiassa riittää vettä. Mitä isompi vesiastia, sen varmemmin kasteluvesi riittää pitkäksi aikaa. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti vesi kuluu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo lomakastelija kukille: Tarvitset vain vettä ja narua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.