
Luonnonkukkia voi kasvattaa myös puutarhassa – näin saat helppohoitoisen ja edullisen kukkaloiston pihaan
Luonnonkukat viihtyvät puutarhassa, kun niiden olot tehdään kotoisiksi. Näillä vinkeillä onnistut kasvattamaan luonnonmukaisen kukkaloiston pihaasi.
Luonnonkukat ovat kestäviä ja helppohoitoisia puutarhassakin. Ne ovat tottuneet selviämään ankaristakin talvista ja pitämään puolensa lisääntymällä ilman puutarhurin apua.
Lue myös: Tee upea kimppu luonnonkukista! 5 vinkkiä, joiden avulla kukkaloisto kestää
Jos mökkipihan ympäristössä tai kaupunkitontin laitamilla kasvaa päivänkakkaroita, harakankelloja tai puna-ailakkeja, ne leviävät sieltä puutarhaankin, jos lisääntymiselle annetaan mahdollisuus.
Luonnonkukat tarvitsevat myös oikean kasvupaikan
Tärkeintä, että kasveille löytyy vastaavat olot puutarhasta. Ketokasveille kasvupaikan tulee olla kuiva ja aurinkoinen, lehtokasveille rehevä ja puolivarjoisa ja metsäkasveille melko varjoisa kasvupaikka.
Lue myös: Testaa, kuinka hyvin tunnet luonnonkukat
Luonnonkasvien siemenistä lisääntymistä voi pihalla edistää. Anna kuihtuneiden kukkien muodostaa siemenet ennen kuin ajat nurmikon tai niität heinikon.
Jätä kukkavarret kuivahtamaan paikoilleen, kunnes siemenet ovat varisseet maahan. Haravoi ravinteikas jäte kompostiin etenkin lajeilla, jotka viihtyvät ravinneköyhässä maassa.
Nämä seitsemän luonnonkukkaa kukkivat alkukesästä
Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare) muodostaa suotuisilla kasvupaikoilla runsaskukkaisia kasvustoja. Aurinkoiset kedot, pellot ja tienpientareet kukkivat läpi kesän. Isopäivänkakkara on luonnonvaraista lajia suurikukkaisempi ja korkeampi puutarhakasvi.
Harakankello (Campanula patula) viihtyy aurinkoisilla tienpientareilla. Kaksivuotinen: ensimmäisenä kasvukautena muodostuu lehtiruusuke ja toisena vuonna taimi kukkii. Harakankello kukkii aikaisemmin kuin pyöreäkelloinen kissankello.
Niittyleinikki (Ranunculus acris) kukkii juhannuksen tienoilta syksyyn. Kukkavarsien korkeus ja kukkien koko vaihtelevat kasvupaikan rehevyyden mukaan. Niittyleinikit viihtyvät kuivista tienpientareista kosteampiin metsänreunoihin ja ojanpientareisiin.
Metsäapilan (Trifolum medium) kukat ovat purppuranpunaiset ja kukkavarret rotevahkot. Laji viihtyy etenkin metsänreunoissa ja hakkuuaukeilla. Vihreät lehdykät ovat pidemmät ja kapeammat kuin yleisemmällä puna-apilalla.
Puna-ailakki (Silene dioica) on levinnyt pihoille ja joutomaille. Alun perin se kasvoi merenrannoilla, josta se levisi sisämaahan viime vuosituhannella. Puna-ailakki viihtyy kosteahkossa maassa ja puutarhassa, jotta kastellaan.
Metsäkurjenpolvi (Geranum sylvaticum) on kotonaan lehtometsissä, kosteilla niityillä ja puutarhamaassa. Kukat voivat olla monen sävyiset, usein sinipunaiset. Kesäkuulta alkaen kukkiva laji on koristekasveina tunnettujen sukulaistensa veroinen.
Vuohenputki (Aegopodium podagraria) ihastuttaa kukkiessaan kesä-elokuussa. Muuten laji tunnetaan puutarhojen sitkeänä rikkaruohona. Kasvustoa saa kuriin kitkemällä ahkerasti ja istuttamalla viljelykasvit tarpeeksi tiheään. ’Variegatum’ -lajike on kirjava.
Kuinka luonnonkasveja lisätään?
- Kerää kypsät siemenet omalla tontilla kasvavista yksilöistä ja levitä ne uusille kasvupaikoille. Siemeniä saa kerätä myös tienpientareilta ja joutomailta, muttei toisen pihalta tai pellolta. Jos et kylvä heti, kuivaa siemenet ja säilytä kuivassa paikassa kylvöön saakka. Osa lajeista vaatii kylmäkäsittelyn, jonka ne saavat luonnostaan talvella.
- Hanki luonnonkasvien siemenet kotimaisia siemeniä myyvistä kaupoista, jolloin siemenet on valmiiksi kuivattu ja puhdistettu. Siemenen mukana saat myös lajikohtaiset kylvöohjeet. Luonnonkasvien siemeniä myyvät mm. Maatiainen ry (www.maatiainen.fi), AhonAlku (www.ahonalku.fi) ja Suomen Niittysiemen (wwwniittysiemen.fi). Käytä paikalliskantoja, jos mahdollista.
- Siirrä kasveja juurineen omalta tontilta tai vieraalta maalta vain maanomistajan luvalla. Jätä rauhoitetut ja alueella harvinaiset lajit koskematta. Taimet kannattaa merkitä maastoon jo kukkiessaan, sillä myöhemmin niitä saattaa olla vaikea löytää.
- Osta luonnonkasvien taimet kotimaisia luonnonlajeja viljeleviltä taimistoilta, kuten Terolan taimitarha (www.terola.fi), Tommolan tila (www.tommolantila.com) ja Särkän perennataimisto (www.sarkanperennataimisto.fi). Taimet ovat ruukkuihinsa juurtuneita, joten ne lähtevät joutuisasti kasvuun.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Luonnonkukkia voi kasvattaa myös puutarhassa – näin saat helppohoitoisen ja edullisen kukkaloiston pihaan