Maa-artisokka tuottaa vähällä vaivalla runsaan sadon – istuta, kasvata ja nosta mukulat näillä ohjeilla

Maa-artisokka on erityisesti syksyn herkku, mutta sitä voi korjata myös keväällä. Näin kasvatat helppohoitosta maa-artisokkaa omalla pihallasi.

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on vanha viljelykasvi, joka tuotiin Suomeen jo 1600-luvulla. Perunan viljely söi pian sen kasvatusintoa, mutta maa-artisokka on pitänyt pintansa. Maa-artisokan kasvatus onnistuu erinomaisesti kotipuutarhoissa: viljellä voi kasvimaalla, omassa penkissä tai viljelylaatikossa.

Kasvin versot voivat venähtää jopa yli 2-metrisiksi kesän aikana. Suotuisina syksyinä ne kukkivat keltaisenaan syyskesällä. Vaikka kukinta jäisi väliin, satoa voi silti muodostua myöhään syksyllä.

Lue myös: Tiesitkö, että perunan istutuspaikkaa kannattaa vaihdella? Näin onnistuu perunan kasvatus kotipuutarhassa ja parvekkeella

maa-artisokan kasvatus

© Pauliina Salonen

Maa-artisokka on helppo ja monivuotinen viljelykasvi

Maa-artisokka on monivuotinen, ilman erityistä hoitoa melkein missä vain kasvava viljelykasvi. Sen mukulat istutetaan tavallisesti maahan syksyllä, ja ne tuottavat satoa jo vuoden päästä.

Sadonkorjuuaika on myöhäinen syksy, aikaisintaan syyskuu ja monesti vasta loka–marraskuu. Mukulat säilyvät maassa talven yli, joten niitä voi korjata sieltä ruokapöytään pitkin syksyä ja keväälläkin.

Lisäysmukuloita myyvät puutarhamyymälät ja joskus torimyyjät. Lisäysaineistoa syntyy runsaasti myös satoa korjattaessa, joten maa-artisokkaa pihallaan kasvattavalta kaveriltakin saattaa liietä muutama mukula.

Varaa kasville oma paikka

Maa-artisokan kasvusto on niin voimakas, että se valloittaa nopeasti kasvutilaa muilta kasveilta. Siksi oma penkki tai viljelylaatikko on sille paras.

Tosin, satoa korjattaessa pikkumukuloita putoilee helposti ympäristöön, jossa ne monesti taimettuvat putoamispaikoilleen.

Lue myös: Lavakaulus omalle pihalle? Katso vinkit viljelylaatikossa viljelyyn ja kasvata vaivaton sato

maa-artisokan kasvatus

© Paula Ritanen-Närhi

Maa-artisokan kasvatus

  • Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen ja lämmin ja maan kivetön. Aurinko ja lämpö ovat tarpeen sadon muodostumiseksi – kivisestä maasta mukulat on hankala nostaa.
  • Istuta mukulat varhain keväällä tai myöhään syksyllä noin 10 sentin syvyyteen ja 30–50 sentin päähän toisistaan. Jos kasvatat useamman rivin, jätä rivien väliin 80–100 senttiä tilaa.
  • Paranna maata kompostimullalla, jos sitä on käytettävissä. Sopiva maan pH on 6–7,5, eli maa tulee kalkita. Peruslannoitus ja vuosittainen kevätlannoitus yleislannoitteella ovat tarpeen.
  • Mukulat kasvavat kokoa vasta loppukesällä ja syksyllä. Nosta siis varhain keväällä ennen versojen kasvun alkua tai vasta myöhään syksyllä.
  • Kaikenkokoiset mukulat voi nostaa ja syödä, mutta helpoimmin pestäviä ovat perunankokoiset ”haarautumattomat” mukulat. Toisaalta, isoista mukuloista saa suuremman sadon.
  • Istuta sadonkorjuun jälkeen osa mukuloista takaisin maahan seuraavaa vuotta varten. Yleensä maa-artisokan pieniä mukuloita jää huomaamatta maahan, joten kasvu jatkuu samassa paikassa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maa-artisokka tuottaa vähällä vaivalla runsaan sadon – istuta, kasvata ja nosta mukulat näillä ohjeilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X