Maissin kasvatus popcorn-jyvistä

Oho, millaisia kasveja voi kasvattaa popcornin jyvistä! – ”En kuvitellut, että ne kasvavat noin valtavan isoiksi”

Popcorneista on muuhunkin kuin leffaillan eväiksi. Keväällä villinnyt trendi kylvää popcornin jyviä multaan on tuottanut komeita koristekasveja puutarhoihin ja terasseille.

Popcorn-jyvistä on kasvatettu jo aikaisemmin pääsiäisruohoa. Tänä kesänä maissiviljelmät ovat yltäneet aivan uusiin skaaloihin, kun ihmiset ovat innostuneet kasvattamaan popcornin jyvistä näyttäviä isokokoisia koristekasveja.

Kasvit saa aikaiseksi pienellä vaivalla, sillä popcorn-jyvistä kylvetty maissi kasvaa nopeasti, kunhan se saa riittävästi lämpöä ja vettä. Kylvö onnistuu sekä esikasvattamalla jyviä että kylvämällä ne suoraan multaan. Esikasvatus kannattaa tehdä sisällä kevään lopulla, suorakylvö alkukesästä.

Kysyimme kolmelta kasvatushittiä kokeilleelta, miten he onnistuivat ja mitä mieltä he ovat trendistä.

Lue myös: Kasvata pääsiäisruoho popcornista – katso videolta, miten maissinjyvät kasvavat!

Terassikasvi popcorn-jyvistä on helppohoitoinen ja komea.

Marketta kasvatti popcornin jyvistä upeat terassikasvit. Korkeisiin ulkoruukkuihin ja kanankakkaan istutetut taimet ovat viihtyneet aurinkoisella terassilla. Ruukkujen reunoihin on istutettu samettiruusuja. Kuva: Marketta Nordlund

Marketta esikasvatti taimet sisällä pienissä muovirasioissa

Vantaalainen Marketta Nordlund huomasi idean Facebookin puutarharyhmästä maaliskuussa, ja päätti kokeilla. Hän osti kaupasta popcorn-jyviä ja liotti niitä vedessä yön yli. Sitten hän levitti jyvät tiiviiksi peitoksi mullan päälle. Esikasvatus tapahtui sisällä pienissä muovisissa taimiruukuissa.

Jyvistä puski vihreätä jo parin päivän päästä, ja viikossa kasvit olivat 15–20 cm korkeita. Ainoa ongelma oli, että tuolloin ulkona oli vielä lunta. Marketta kylvi uudet jyvät huhtikuussa. Ne hän istutti ulos toukokuussa, kun kasvit olivat noin 20 cm korkeita.

Viidestä taimesta hän istutti pari pienempiin ämpäreihin, pari korkeisiin ulkoruukkuihin ja yhden kasvimaan reunaan. Kasvimaan reunalla taimen kasvu tyrehtyi, mutta korkeissa ruukuissa kasvit ovat venyneet korkeiksi.

”En kuvitellut, että ne kasvavat noin valtavan isoiksi. Olen kastellut niitä päivittäin, samalla kun kastelen tomaattejani. Kellastuneita lehtiä olen nyppinyt ja leikannut”, Marketta sanoo.

Satoa Marketta ei ole saanut, mutta se ei ole ollut tavoitekaan.

”Tämä on ollut kiva kokeilu. Laitan kyllä uudet ensi kesänä.”

Lue myös: Maissin keittäminen ja maustaminen uudella tyylillä – Meri-Tuuli Väntsi paljastaa, miten maisseista tulee supermehukkaita

Popcorn-jyvistä voi kylvää itselleen komean koristekasvi puutarhaan.

Maarit kylvi popcorn-jyvät suoraan ulos ohuen multakerroksen alle ja kasteli kylvöstä säännöllisesti. Kuva: Maarit Perkiö

Maarit kylvi popcorn-jyvät suoraan ulos autonrenkaan sisään

Mäntsäläläinen Maarit Perkiö ei liottanut tai esikasvattanut popcorn-jyviä ollenkaan. Hän kylvi jyvät suoraan ulos toukokuun lopulla. Maarit peitti tiheään kylvetyt jyvät ohuen multakerroksen alle, jotta linnut eivät pääsisi syömään niitä.

Yhteen autonrenkaaseen meni jyviä popcorn-pussista noin yksi kolmasosa. Jyvät nousivat oraalle parissa viikossa, ja kesän aikana kasvi kasvoi isoksi.

”En tehnyt kummempia. Kastelin kesällä, kuten muitakin kesäkukkia, etteivät päässeet kuivumaan”, Maarit kertoo.

Nyt syksy on jo kellastuttanut ja kuivattanut lehtiä. Ensi kesänä Maarit suunnittelee istuttavansa popcorn-jyvien kanssa pitkävartista kesäkukkaa.

”Esimerkiksi ruiskaunokkia tai maloppia. Pitää odottaa, että kukat ovat päässeet kunnolla kasvuun, ennen kuin kylvää popcorn-jyviä, ettei maissi jyrää kukkia, kun on niin voimakaskasvuinen.”

Popcorn-jyvästä kasvatettuun maissiin on ilmestynyt tähkä.

Niina Juppi-Lehtelän pocpcorn-jyvistä kasvatetun maissin varteen on kasvanut tähkän kukka, jonka varteen maissintähkän on määrä tulla. Niina uskoo, että maissi tarvitsee tilaa kasvaakseen, ja kouli siksi esikasvatetut taimensa harvaan. Kuva: Niina Juppi-Lehtelä

Tuleeko satoa? Niina istutti taimet harvaan ja yllättyi

Helsinkiläinen Niina Juppi-Lehtelä kylvi popcorn-jyvät huhtikuun lopulla tiiviisti. Kun maissi oli kasvanut hieman, Niina siirsi kolme itänyttä jyvää isompaan ruukkuun.

Niina siirsi ruukun ulos terassille toukokuussa, kun ilmat olivat lämmenneet ja piti multaa koko ajan tasaisen kosteana. Maissi kasvoi nopeasti korkeaksi, ja harvaan istutettujen taimien varret vahvistuivat kesän aikana paksuiksi.

Heinäkuussa Niina yllättyi, kun yhteen kolmesta varresta oli ilmestynyt tähkän kukka ja elokuussa tähkään on kehittynyt joitain maissinjyviä. Ei ole kuitenkaan varmaa, ehtiikö maissi kypsyä enää tänä vuonna.

”Kukan ilmestyminen oli iloinen yllätys. Onhan sato aina toiveissa, kun jotain kasvatusta ryhtyy kokeilemaan. Tämä kokemus kyllä kannustaa. Ehkä ensi vuonna voisi saada syötävänkin maissin.”

Avainsanat

Keskustelu

Popcornin jyvä? Miksi? Miksei maissinjyvä, josta valmistetaan tuotetta popcorn eli paukkumaissi.
Ei kai kukaan puhu kaurapuuronsiemenpellosta katsellessaan kaurapeltoa.

Niinpä, ja kyllä maissinjyvistä kasvaa maissia eikä kaikenlaisia kasveja. Toisekseen ihmiset niitä istuttaa eikä trendi.

Maissi on heinäkasvi ja sitä viljellään Suomessakin pienessä määrin. Kotimaista maissia on joskus saatavissa torimyyjiltä ja kaupoistakin vihannestiskeiltä.

Optimi viljelytiheydellä kylvetty maissi kasvaa lajikkeistakin riippuen 2- jopa 6 metriseksi. Kesästä riippuen maissi ei Suomessa anna aina kovin runsasta satoa, mutta ehtii kasvaa kuitenkin täyteen mittaansa.

Maissi kannattaa viljellä siemenkaupan ”herkkumaissin” siemenistä.

Popcorn lajikkeet veivät aina ole yhtä herkullisia kuin herkkumaissilajikkeet.

Kotilieden sivuiltakin löytyy runsaasti asiaa myös kotimaisesta ”herkkumaissista”.

Popcorn maissin ljikkeet ovat maultaan lähinnä rehumaissin makuisia. Paukkumaissia viljellään juurikin paukktarkoituksiin, koska paukkumaissia saadaan paukkumaissilajikkeista.

Herkuttelutarkoitukseen tulee viljellä makeita lajikkeita eli sokerimaissilajikkeita. Siemenet kannattaa ostaa siemenkaupasta, niin tietää mitä saa.

Paukkumaissin ja rehumaissin tähkät voi syödä samaan tapaan kuin sokerimaissin tähkät mutta makeita ne ei ole.

Kotimainen sokerimaissikausi alkaa elokuussa ja kestää noin kuukauden.

Myös rehumaissin tähkät voi syödä samaaan tapaan kuin sokerimaissin tähkät, mutta makeus niistä puuttuu.

Makean sokerimaissin kasvatus on ensi kesänä kotipuutarhojen hitti. Ainakin tiedustelujen perusteella näin voisi päätellä.

Paukkumaissin tähkätkin voi syödä, mutta maku lähinnä sama kuin rehumaissillakin. Paukkumaissi ei ole makeaa, niin kuin ei rehumaissikaan.
Kun sokerimaissin siemenet ostaa siemenkaupasta, niin silloin saat varmasti makean sokerimaissin siemeniä ja niiden itävyys on hyvä.

Jutussahan puhuttiin maissin kasvattamisesta koristekasviksi, ei syöntiin. Lieneekö silloin merkitystä mitä lajia jyvät on, vaikka sitten ”popparinjyviä”.

Kommentoi juttua: Oho, millaisia kasveja voi kasvattaa popcornin jyvistä! – ”En kuvitellut, että ne kasvavat noin valtavan isoiksi”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X