Mangoldi kasvaa helposti: Edes taimikasvatusta ei tarvita – näin kasvatat ravintorikkaan kasvin

Kotipuutarhurin suuria iloja on tuoreiden vihannesten noutaminen omalta kasvimaalta. Mangoldi on vielä monelle uusi tuttavuus, jonka kasvatusta kannattaa kokeilla.

Mangoldi (Beta vulgaris var. vulgaris) on erinomainen kasvi, jota ei vielä tunneta kovin hyvin. Mangoldi on vanha pinaattikasvi, sokerijuurikkaan ja punajuuren sukulainen.

Lue myös: Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!

Mangoldi  eli lehtijuurikas kasvattaa valkoiset leveät ruodit ja paksumaltoiset kauniin vihreät lehdet. Uudempi tulokas on punainen mangoldi, jonka lehtiruusuke muodostuu punaisista ruodista ja punertavista lehdistä.

Mangoldin maku on pehmeämpi kuin pinaatin. Lehdet voi valmistaa pinaatin tapaan. Värikkäästä kasvista syödään lehtiruoti ja lehdet.

Mangoldin kasvatus

Mangoldi kylvetään touko–kesäkuun vaihteessa suoraan avomaalle ilman taimikasvatusta, sillä taimikasvatus on usein tarpeetonta. Suomen kesän kasvukausi riittää jopa kahteen kylvöön ja satoa voi korjata aina kylmien tuloon saakka.

Jos kylvöksestä tulee tiheä, taimet harvennetaan 10–20 sentin välein, ja harvennustaimet voi käyttää ruoanvalmistukseen.

Lannoita mangoldeja kohtuudella kesän ajan.

Mangoldi on helppo viljeltävä, taudit melkein unohtavat paksut varret. Pieni kukintariski kuitenkin on olemassa ja silloin kukintavarret leikataan heti pois. Syksyllä ensimmäiset lyhyet pakkasyötkään eivät pilaa mangoldin lehtiruotia, mutta toistuvat kylmät jo vahingoittavat kasvia.

Mangoldi kasvaa kookkaaksi ja mehukkaaksi lehtijuurikkaaksi, jossa on kuin kaksi kasvia yhdessä; soikeat pitkänomaiset, poimulliset vaaleanvihreät lehdet ja paksut lehtiruodit.

Lue myös: Tomaatin kasvatus viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

mangoldi

Mangoldi kasvattaa valkoisen, keltaisen tai punaisen leveän lehtiruodin ja paksumaltoisen vihreän lehden. Kasvin koko maanpäällisen osan voi käyttää ruoaksi. © Seppo Saarentola

Mangoldin käyttö

Mangoldista käytetään ravinnoksi koko maanpäällinen ravintorikas osa, joka sisältää muun muassa runsaasti A-vitamiinia eli 4 800 mikrogrammaa, rautaa 3,3 mg, kaliumia 550 mg ja magnesiumia 65 mg/100 g. Energiasisältö 25 kcal/100 g.

Mangoldin pehmeä ja upea maku takaa ruoanlaittajalle korvaamattomia makuelämyksiä jo sellaisenaan salaateissa tai kypsennettynä keitoissa, pataruoissa ja ennen kaikkea kääryleissä. Mangoldin taipuisia lehtiä ei tarvitse ryöpätä vaan ne huuhdotaan ja täyte laitetaan lehdelle ja kääritään kääryleeksi, jotka kypsennetään miedossa lämmössä. Valmiiden kääryleiden väri on tumman vihreä muistuttaen viininlehtikääryleiden väriä.

Vaaleat tai punaiset lehtiruodit tarjotaan höyrytettynä lisäkkeenä parsan tapaan. Mangoldi säilyttää kiitettävän hyvin värinsä kypsänäkin ja se säilyy freesinä pakastettaessa kuten lehtikaalikin.

Kokeile mangoldia esimerkiksi risotossa, kääryleissä, vokissa, keitossa tai paistoksessa.

Keskustelu

Laitoin toukokuun lopussa mangoldin siemeniä muutaman ryhmissä suoraan penkkiin n 20 cm:n välein. On syöty salaatissa ja olen ryöpännyt varsia ja aina sieltä sitä tuppaa! Tänäänkin oli eväsleipien välissä söpöjä pieniä lehtiä. Kaunis kasvi, eikä etanatkaan siihen ensimmäisenä mene. Kasvattakaa ensi kesänä!

Istutin mangoldia myös toukokuussa suoraan avomaalle (tosin Saarenmaalla) ja satoa on tullut koko kesän. Tosin lehdissä on ”kaalimato” joka yrittää nakertaa lehtiin reikiä. Torjuntana olen kumihanskat kädessä nyppinyt matoja pois. Tietäisikö joku parempaa keinoa?
Mangoldista ja fetajuustosta olen tehnyt monta ihanaa piirakkaa. Keittoihin lisään lähes aina muutaman ison lehden silputtuna ja varret paloiteltuna. Pakastinkin pursuuaa valmiiksi ryöpättyjä lehtiä ja varsia. Kasvatan mangoldia ehdottomasti myös ensi kesänä.
Kasvatin myös Paksoita, satoa tuli runsaasti, mutta istutin siemenet liian varhain ja kasvit alkoivat kukkia. Niihin iski myös jokin ötökkä, joka söi lehtiin pieniä reikiä. Ensi vuonna olen viisaampi, ja istutan siemenet vasta Juhannuksen tienoilla, kun päivä alkaa taas pidentyä. Liian pitkä päivävalo kuulemma aiheutti kukinnan. Näin sitä oppii:-)

Ostin kokeeksi Mangoldin siemeniä, nyt minulla on pitkä rivi violettia versiota. Olen huono syömään kasviksia, mutta opettelen koko ajan. Mangoldissa on vahva punajuuren maku, siitä en osaa pitää. Olen vienyt työkavereille ja erityisesti Mangoldiin on rakastunut työkaverin luppakorva kani. Lehtikaali on ollut minulle iloinen yllätys, nyt vieläkin iloisempi, kun luin sen ravintoarvoista. Yllättävän tiukassa on aikuisellakin ihmisellä tuo kasvisten syönti.

Tämä oikeastaan ei ole kommentti, vaan kysymys. Miten pohjoisessa mangoldi kasvaa ja mistä saa siemeniä. Tietääkö kukaan.

Siemeniä saa jo melkein minkä tahansa marketinkin siemenvalikoimista, sekä nettikaupoista. Itse tilasin niitä Isoäidin Kasvit Oy:ltä.

Minulla kasvaa jo mangoldia ikkunalaudalla laatikossa. 🙂

Kysymys, mitä nimimerkki tarkoitti kommentillaan ” paljonko on yksi + kaksi” Kysyn vaan?

Mangoldi on helppo kasvamaan, keväällä ostin pussin siemeniä ja nyt sato on syötävissä. Haluaisin mangoldikääryleiden ohjeen, olisiko jollakin kokkaajilla kokemusta?

Hei,

Meillä toimivaksi kääryleohjeeksi on havaittu (kokeilujen kautta) seuraava. Huom. määrät ovat ohjeellisia, riippuu tietysti siitä kuinka paljon kerralla valmistaa. Kääryleiden teko on aina pikku näpertelyä, joten kannattaa tehdä isompi satsi kerralla. Kääryleitä voi mainiosti pakastaa. Tässä ohjeessa hyödynnetään myös mangoldinvarret täytteessä. Tärkein ainesosa lienee PEKONI (sori kasvissyöjät), joka sopii mangoldin kanssa aivan loistavasti.

Isoja mangoldinlehtiä ryöpätään 1-2 min, pelkkä kastaminen kiehuvaan veteen voi riittää myös.

Täyte:
2 dl couscousia (turvotetaan kylmässä vedessä)
1 paprika pieneksi kuutioituna
1-2 sipulia (kuullotetaan pannulla)
(1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
mangoldien varret (kevyesti ryöpättynä ja pilkottuna)
1-2 prk tomaattipyreetä
loraus ketsuppia (lähinnä makeuden takia)
suolaa
mustapippuria rouhittuna
runsaasti persiljaa, kuivattua tai tuoretta
paprikajauhetta
loraus öljyä, pysyy helpommin kasassa kääryleitä kootessa

1-2 pakettia pekoni (pitkiä suikaleita)

Aseta mangoldinlehti leikkuulaudalle lehden sisäpinta päällepäin. Oikein paksua lehtiruotia voi tarvittaessa ohentaa
veitsellä. Laita lehdelle ensiksi pekonisiivu, sitten 1 rkl tai enemmän täytettä. Rullaa kääryleeksi. Valuta kääryleiden päälle siirappia. Paista kääryleet leivinpaperilla vuoratulla pellillä tai voidellussa uunivuoassa 200 asteessa n. 50 min.

Olen ihastunut Mangoldiaan jo vuosia sitteen, kun sveitsität Carterine asui kodissamme. Olen kasvattanut sitä j Nuttinut sen lehdistä monella tapaa kääryleistä erilaisiin satatteihin. Mutta mitä tehdä juurelle? Voiko sitä käyttää vai voiko jättää maahan ja saada siitä ensi vuonna uuden kasvuston? Olen tähän saakka ottanut pois ja käyttänyt kuin porkkanaa1 Kertokaa ohjeet ennenkuin pakkaset vievät juuretkin. Kiitos Ripukka

Kommentoi juttua: Mangoldi kasvaa helposti: Edes taimikasvatusta ei tarvita – näin kasvatat ravintorikkaan kasvin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X