Puutarha

Oravabaari omalla pihalla! Marika rakensi kurreille hauskan ruokintapisteen kierrätysmateriaaleista

Marika keksi pihan oravabaarin, kun hän halusi jotain erilaista talviruokintapaikalle. Torikärry täynnä pähkinöitä houkuttelee useita pörröhäntiä paikalle.

Pohjois-Pohjanmaalla Veneheiton pienessä kylässä sijaitsee Metsälinnan tila. Sen emäntä Marika Juka-Lämsä, 48, haluaa luoda taikaa ja satumaisia hetkiä arjen keskelle.

Marikan pihalta löytyvän oravabaarin rakentaminen on esimerkki juuri tällaisesta.

”Kun tuollaista lähtee tekemään luovalla otteella, se muistuttaa meditatiivista olemista”, Marika sanoo.

Marikan mukaan siinä on ihan oma viehätyksensä, kun tekee jotain pidemmän aikaa. On pakko olla kärsivällinen, kun tekeminen on hidasta. Pitää esimerkiksi odottaa, että askartelutarvikkeiden liima tai maali kuivuu.

”Itsekin kasvaa, kun lopputulosta on odotettava. Sitten se valmiina palkitsee, että ’vau, minkä hienon jutun olen tehnyt tällä kertaa!’.”

Marika seisoo ulkona pihallaan.
Marikan pihalta löytyy jos jonkinlaista koristetta. Oravabaari kuvassa vasemmalla. © Marika Juka-Lämsä

Koko perhe tekee yhdessä

Marika on koulutettu terveysmetsäopas, sisustusrakennusalan artesaani ja tapahtumatuottaja. Myös taiteen ammattikorkeakouluopintoja on kertynyt. Omaan perheeseen kuuluu puoliso ja kolme lasta.

”Miehen kanssa olemme tehneet paljon erilaisia käsitöitä, pienempiä ja isompia juttuja, kuten lavasteita. Pyrimme tekemään lähes kaiken kierrätysmateriaaleista.”

Koko perheen kanssa he ovat rakentaneet metsäpolun tontin ympäri. Pituutta polulla on reilut 800 metriä. Talvella osa polusta jäätyy, jolloin siinä voi  luistella. Polku sisältää useita nuotiopaikkoja, joissa samalla rauhoitutaan luonnossa arjen keskellä.

Lue myös: Talvinen puutarha ei ole tylsä! Ei ainakaan, jos noudatat näitä neuvoja – samalla estät talven aiheuttamat tuhot pihassasi

Oravabaari syntyi jo olemassa olevista tarvikkeista

Idea oravabaarista pulpahti esiin Marikan mukaan mielikuvituksesta, ajatuksena kokeilla jotain erilaista talviruokintapaikalle. Kun Marika alkoi hahmotella oravabaaria, hänen mieleensä tuli ensimmäiseksi vanhanaikainen tori ja torikärry täynnä pähkinöitä.

Oravabaarin perustaksi löytyi 2,5 metrinen katkaistu mänty. Siihen Marika asetteli kaksi kansilevyä, jotka hän sahasi vanhasta pöydästä rungon muotoon sopivaksi. Kannet Marika tuki poikkipuilla, ja kansien päälle hän asetteli sammalta.

Sammalen päälle Marika sijoitti kerrostaloja. Niiden materiaalit löytyivät vanhoista levynpalasista.

Torikärryn mallin piirtämiseen ja tekemiseen lippunauhoineen kului vähän enemmän aikaa. Ja tietysti piti tehdä vielä talvipähkinöistä kertova kyltti.

Kärryn viereen viritettiin köysi ilmateitse lähipuihin, jota pitkin orava-asiakkaat saapuvat baariin.

Marikan puoliso oli saanut eräästä työpaikastaan läksiäislahjaksi pikkuriikkisen ostoskärryn. Talven tullessa Marika keksi täyttää kärryn pähkinöillä ja asettaa sen tarjolle. Baari viimeisteltiin jouluvaloilla.

”Koska oravat eivät yleensä hätkähdä, kun laittaa uusia juttuja, niin baariinkin voi laitella melkein mitä vaan.”

Oravia pyörii ruokintapaikalla 3-4 kappaletta monta kertaa päivässä, ja niitä voi seurailla keittiön ikkunasta ja kuvailla kodin portailta. Silloin kun oravat saapuvat paikalle, pikkulinnut tekevät tilaa.

”Toisinaan oravat ottavat päiväunet männynkylkeä vasten nojaten. Siinä riittääkin ihmettelemistä, miten hyvä tasapaino niillä onkaan”, Marika kuvailee.

Seuraavaksi rakenteilla on oravabaarin taakse talven ihmemaa, johon tehdään isompaa rekvisiittaa – kierrätysmateriaaleista tietenkin.

Orava asioimassa oravabaarissa
Oravabaari on saanut lumipeitteen. Onneksi tarjoilu pelaa lumesta huolimatta. © Marika Juka-Lämsä

Lue myös Anna.fi:stä: Nyt on pirteä kasvihuone! Riinan puutarhaunelma on kuin minikerrostalo

Baari onnistuu jokaiselta

Tarkkojen oravabaarin ohjeiden sijaan Marika kehottaa ideoimaan rohkeasti.

”Jokainen voi tehdä omannäköisen baarin. Sitä joutuu silloin itse miettimään ja käyttämään mielikuvitusta. Voi vaikkapa aloittaa piirustuksilla, joiden mukaan sitten toteuttaa baarin ajan kanssa. Mallin piirtämisessä voi soveltaa netistä ideoita.”

Marika on sitä mieltä, että kaikki osaavat tehdä. Osaaminen on kiinni vain uskaltamisesta, viitsimisestä ja ajan järjestämisestä.

”Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina”, Marika summaa.

Talitiainen oravabaarissa.
Oravabaari syksyisessä asussaan. Myös linnut ovat kiinnostuneita tarjoiluista. © Marika Juka-Lämsä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oravabaari omalla pihalla! Marika rakensi kurreille hauskan ruokintapisteen kierrätysmateriaaleista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.