Tunnetko jo marja-aronian? Se on todellinen terveyspommi – näin kasvatat aronian omalla pihallasi

Heikosti tunnettu ja helppohoitoinen marja-aronia taipuu esimerkiksi herkullisiksi smoothieiksi, mehuiksi ja hilloiksi.

Kotipihoilla ja yleisillä paikoilla kasvava marja-aronia (Aronia Prunifolia-ryhmä) sopii sekä koriste- että hyötykäyttöön. Aroniapensas on suurikokoinen ja pystykasvuinen, minkä ansiosta sitä voi käyttää aitana, aidanteena, suojapensaana tai pensasryhmissä.

Marja-aronia kukkii touko–kesäkuussa valkoisin tuoksuvin kukkasin. Syksyllä pensaan kiiltävän tummanvihreät lehdet muuttuvat hehkumaan näyttävissä punaisen ja oranssin sävyissä.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat Suomen luonnossa kasvavat marjat? Tee 10 kysymyksen testi

Marja-aronia on satoisa pensaskasvi

Marja-aronia on erittäin satoisa ja saattaa täysikasvuisena tuottaa täydessä auringossa kasvaessaan lähes 10 kiloa marjoja pensasta kohden.

Pensaan marjat sisältävät runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiineja, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa ja mangaania.

Aronian istutus ja hoito on helppoa

Paras kasvupaikka pensaalle on aurinkoinen tai puolivarjoisa. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsainta ja syyvärit voimakkaimmat. Kasvualustan tulee olla kuiva tai tuore ja läpäistä vettä.

Aluksi harvaversoinen marja-aronia tuuheutuu nopeasti. Pensas kasvaa 2–3 m korkeaksi ja saman verran leveäksi. Istutusväli on noin metrin ja aidanteissa 50 cm.

Marja-aronia kannattaa sijoittaa kauemmas pihan oleskelualueilta, sillä tummien marjojen mehu voi tahrata esimerkiksi vaatteet ja kalusteet.

Aronia kestää hyvin leikkausta, mutta sitä ei ole välttämätöntä leikata. Vanhaa pensasta voi nuorentaa leikkaamalla vanhimpia ja huonokuntoisimpia versoja pois. Pensaan voi uusia alasleikkauksella, jolloin vanhaa kasvua jätetään noin 20 cm.

Pensas kasvaa luontaisesti yläosasta tuuheammaksi. Vapaasti kasvavassa aidassa yläosa alkaa jossain vaiheessa varjostaa alaoksia. Tätä voi ehkäistä leikkaamalla ja muotoilemalla pensasta.

marja-aronia

Marja-aroniapensaan syysväritys on hehkuvan punaoranssi. Kuva: Kristiina Kurronen

Marjat sopivat mehuun, hilloon ja smoothieen

Marja-aronian marjat ovat ulkonäöltään mustia ja kiiltäviä. Maultaan ne ovat makean happamia, eivätkä ne sovellu syötäviksi sellaisinaan sisältämiensä parkkiaineiden vuoksi. Niistä voi kuitenkin valmistaa erilaisia marjaisia herkkuja.

Marja-aroniasta syntyy esimerkiksi herkullista mehua, smoothieta tai hilloa. Marjat kannattaa yhdistää jonkin happaman, esimerkiksi omenien tai punaviinimarjojen, kanssa.

Mikäli marjoista mielii saada karvaan maun katoamaan, kannattaa ne pakastaa.

Marja-aronian marjoista syntyy maukasta hilloa. Kuva: iStockphoto

Marja-aronian marjoista syntyy maukasta hilloa. Kuva: iStockphoto

Lähteet: mustila.fiplantagen.fi, kekkila.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tunnetko jo marja-aronian? Se on todellinen terveyspommi – näin kasvatat aronian omalla pihallasi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X