Mausteunikonsiemenet voivat itää puutarhassa! Johanna kylvi siemenet maahan ja sai pian ihailla upeaa väriloistoa

Mausteunikonsiemenet ovat ruoanlaiton lisäksi käyttökelpoisia myös puutarhassa. Asiantuntija kehottaa suosimaan mahdollisimman tuoreita siemeniä.

Kaupan mausteunikonsiemenet innostavat sosiaalisen median puutarharyhmissä. Esimerkiksi sämpylöissä ja salaateissa käytettävistä maustesiemenistä voi kasvaa multaan kylvettyinä monenkirjavia ja näyttäviä kukkia.

Johanna Arho-Forsblom päätti Facebook-julkaisun innoittamana sirotella maustesiemeneniä maahan ja seurata, lähtevätkö ne itämään. Kokemusta löytyi jo popcornin jyvien, inkiväärin ja hedelmien siementen kasvattamisesta.  

”Aluksi kylvin leipomisesta purkin pohjalle jääneet siemenet. Sitten innostuin ja ostin useamman valmistajan siemeniä ja kylvin lisää.”

Mausteunikonsiemenet kasvattivat Johannalla monivärisiä ja kerrottujakin kukkasia.

Johannan mausteunikonsiemenistä kasvoi monivärisiä ja kerrottujakin kukkia. Kuva: Johanna Arho-Forsblom

Arho-Forsblom kylvi siemenet sirottelemalla ne muokatulle kasvualustalle suoraan maustepurkista. Siemeniä hän ei peittänyt, vaan ainoastaan taputteli niiden päältä kevyesti. Siemenet itivät Arho-Forsblomin mukaan niin hyvin, että kehikossa kasvaneita kukan alkuja täytyi jopa harventaa.

Harventamatta jääneistäkin kasvien aluista kasvoi 15-20 senttiä korkeita pikku-unikkoja. Kohtaan, johon Arho-Forsblom kylvi siemeniä harvemmin, kohosi upeasti kukkivia kasveja.

”Kukinta ajoittui loppukesän puolelle. Sain ihmetellä erikoisiakin värejä. Ensin tuli haaleaa lilaa, mutta sitten oli punaista, pinkkiä ja violettia. Osa oli hapsureunaisia ja kerrottujakin. Kaikki tuntuivat itävän.”

Lopputulos oli niin ihastuttava, että Arho-Forsblom päätyi ostamaan mausteunikonsiemeniä leipomisen sijaan pelkästään kasvatustarkoitukseen. Useassa eri kaupassa ostoskoriin päätyi eri valmistajien siemeniä.

Lue myös: Syreenisokeri maistuu kesältä – ripauta aromikasta kukkasokeria juomiin ja leivonnaisiin

Mausteunikonsiemenet kukkivat näin kauniiti Johannan kukkapenkissä.

Siemenet itivät niin hyvin, että kukan alkuja täytyi harventaa. Kuva: Johanna Arho-Forsblom

Mausteunikonsiemenet voivat olla vanhempia kuin puutarhaan tarkoitetut siemenet

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori arvelee, että yhdet keskeisimmistä eroista mauste- ja puutarhaunikonsiementen välillä liittyvät itämiseen. Mitä tuoreempia mausteunikonsiemenet ovat, sitä todennäköisemmin ne lähtevät itämään.

”Mausteunikonsiemenet tuskin säilyvät itämiskelpoisina montaa vuotta. Kannattaa suosia tuoreita siemeniä, jos haluaa, että niistä lähtee kasvamaan kukkia.”

Jos haluaa varmasti tietää, minkälaisia unikkoja siemenistä kasvaa, on paras turvautua puutarhaunikonsiemeniin. Maustepurkin siemenistä voi kasvaa monivärisiä ja kerrottuja kukkia, kuten Johanna Arho-Forsblomin tapauksessa. Tiettyä lajiketta suosiessa myös itävyys on taattu: mausteunikonsiemenet eivät välttämättä lähde itämään lainkaan.

Taulavuoren mukaan kukkien jalostajien tavoitteena on luoda mahdollisimman näyttävä ja kestävä kukka. Mikäli siemeniä viljellään teollisesti, halutaan, että kasvi kasvaa nopeasti, jotta siemenet voidaan puida teollisesti. Tällaisen kukan ei ole tarkoitus olla pitkäikäinen.

Taulavuori ei näe ongelmaa mausteunikonsiementen kylvämisessä.

”Mikäli haluaa kokeilla, voi saada aikaan hienonkin pellon. Pienet siemenet tulee kylvää pintaan ja sirotella päälle kevyesti hiekkaa tai turvetta.”

Lue myös Anna.fi: Näin tulppaanit säilyvät kauniina pidempään – 7 vinkkiä

Yksivuotiset unikot ovat nopeakasvuisia ja helppoja kukkia, joita voi poimia puutarhasta myös kimppuihin.

Yksivuotiset unikot ovat nopeakasvuisia ja helppoja kukkia, joita voi poimia puutarhasta myös kimppuihin. Kuva: iStockphoto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mausteunikonsiemenet voivat itää puutarhassa! Johanna kylvi siemenet maahan ja sai pian ihailla upeaa väriloistoa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X