Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset

Japanista lähtöisin oleva kompostointimenetelmä kasvattaa suosiotaan Suomessa. Ei ihme, sillä bokashi-kompostointi onnistuu vaikka kerrostalossa, multaa saa nopeasti ja se on ravinnerikasta.

Bokashi on japania ja se tarkoittaa käynyttä orgaanista ainetta. Suomennettu sanayhdistelmä kuvaa kompostointimenetelmää hyvin.

Bokashissa biojäte pilkotaan noin litran vetoiseen astiaan, josta se tyhjennetään päivän päätteeksi reiälliseen bokashiämpäriin tai itse tehtyyn ilmatiiviiseen ämpäriin. Bokashi-menetelmän jippo piilee bokashirouheessa, jota lisätään jätteen päälle. Rouheessa on eläviä mikrobeja, jotka hajottavat ruoan niin, että ravintoaineet säilyvät.

Bokashia varten tarvitset pieneksi pilkottua biojätettä, bokashirouhetta ja bokahiämpärin.

Uusi juttu bokashi ei ole. Japanilainen mikrobiologian professori Teruo Higan kehitti bokashin jo 1980-luvulla.

Bokashi kasvattaa suosiotaan Suomessa

Menetelmän suosio on kasvussa. Bokashi Suomi -Facebook-ryhmässä on jo melkein neljä tuhatta jäsentä. Ryhmässä jaetaan tietoa ja kannustusta bokashista kiinnostuneiden kesken.

Ryhmän toinen perustaja Linda Wirtanen innostui bokashista nähtyään Facebookissa muutama vuosi sitten postauksen, jossa kerrottiin uudenlaisesta mullanvalmistusmenetelmästä. Suomenkielistä tietoa aiheesta ei silloin vielä löytynyt ja oma innostus kasvoi Wirtasen perehtyessä bokashiin.

”Bokashi on ekologista, ei heitätä omia jätteitä roskiin vaan tehdään niistä multaa. Bokashi on myös helppoa, kun talvellakaan ei tarvitse viedä biojätteitä ulos, kun komposti on valmiiksi keittiössä”, Wirtanen kehuu.

Moni voi miettiä miltä keittön nurkassa majaileva bokashi-komposti haisee.

”Bokashi ei ole hajuton, mutta se ei haise pahalle. Tuoksu on makean happama. Joskus hieman etikkaan vivahtava ja se saattaa muistuttaa simaa, jos joukossa on paljon appelsiinin kuoria”, Wirtanen kertoo.

Bokashi kompostoi keittiöjätteen nopeasti mullaksi

Parhaassa tapauksessa bokashi muuttaa biojätteen mullaksi kuukaudessa. Kun bokashiämpäri on täynnä, sen annetaan hapattua ämpärissä kaksi viikkoa, jonka jälkeen ämpärin sisältö sekoitetaan multaan. Toiset kaksi viikkoa ja bokashimulta on valmista.

Tavalliseen kompostointimenetelmään verrattuna bokashissa ei tapahdu palamista, joten ravinteet säilyvät paremmin. Bokashin hiilijalanjälki on myös pienempi.

Bokashi-kompostointi tuottaa ravinteikasta multaa ja kasvit kiittävät.

Wirtanen kehuu kasviensa voivan paremmin bokashin ansiosta.

”Sadot ovat isompia ja kasvit suurempia sekä kestävämpiä”

Kiinnostuitko? Wirtanen neuvoo, kuinka aloitat bokashin vaihe vaiheelta.

Lue myös nämä jutut:

Älä tee näitä virheitä bokashi-kompostoinnissa – asiantuntija paljastaa yleisimmät syyt epäonnistumiseen
Näillä ohjeilla pidät kompostin kunnossa
Ekologinen puutarha on helppo perustaa – lue vinkit!
Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?
Kompostin perustaminen kannattaa

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X