Puutarha

Kevät tulee ja sormet syyhyävät, mutta voiko ja kannattaako jo istuttaa? Katso, milloin on taimien oikea istutusaika

Kevät tulee – joko voi istuttaa? Selvitimme, milloin istuttamisen voi aloittaa.

Etelä-Suomessa talvi jäi poikkeuksellisen leudoksi, ja päivälämpötilat saattavat olla jo reilusti plussan puolella. Moni miettiikin, milloin on oikea istutusaika. Voiko ja kannattaako jo istuttaa taimia puutarhaan tai kasvihuoneeseen?

Lue myös: Ilmastonmuutos voi tuoda mitä eksoottisimmat lajit sinun takapihallesi – ”Lähestulkoon kaikki kasvit ovat siirtyneet yhden kasvuvyöhykkeen pohjoisemmaksi”

Kevät on kuitenkin oikukas – lue vastaukset seuraaviin kysymyksiin, ennen kuin toimit.

Milloin kasvukausi alkaa?

Kasvukaudeksi sanotaan ajanjaksoa, joka alkaa keväällä ja päättyy syksyllä. Kevätkuukausia ovat maalis-toukokuu, ja kesäksi lasketaan kesä-elokuu.

Terminen kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen. Kasvukausi on siis vielä edessäpäin, kiirettä istuttamaan ei ole.

Onko istutusaika oikea, kun kasvit alkavat versoa puutarhassa?

Kasvukauden vaihetta voi tarkkailla seuraamalla luontoa ja puutarhaa. Ikävä kyllä, kasvien kello saattaa edistää, jos kevätaurinko on hyvin voimakas.  

Ainavihantien kasvien varjostusverkot kannattaa pitää kasvien yllä, kunnes istutuspaikan maa on varmasti sulanut ja kasvit saavat maasta vettä. Jos ulkona ruukuissa talvehtineiden monivuotisten kasvien multa on jäässä, ruukut kannattaa siirtää varjoon sulamaan.

Puiden ja pensaiden taimien istutusaika alkaa, kun maa on sula. Kiirettä ei ole, sillä useimmat taimet myydään astiataimina, joita voi istuttaa läpi kasvukauden keväästä syksyyn.

Perennantaimien istutuskausi on silloin, kun perennat alkavat vihertää myös puutarhassa.

Kotimaisten taimistojen perennat elävät samassa rytmissä kuin kotipuutarhamme. Jos ostat etelämpää tuotuja ja kasvihuoneessa hyötettyjä taimia, varaudu suojaaman varhaiset istutukset pakkasöiksi kasvuharsolla.

oikea istutusaika

Voiko viljelylaatikkoon kylvää tai istuttaa varhaisvihannekset, jos laatikko ei ole enää jäässä?

Jos viljelylaatikoissa kasvaa monivuotisia yrttejä, kevätaurinko saattaa houkutella niiden versot turhan aikaisin kasvuun – vaikka laatikko olisi syvempää jäässä. Suojaa idut havunoksilla, mullalla tai hallaharsolla, jos tulee pakkasia.

Kylvöaika kasvimaalle ja viljelylaatikoihin koittaa, kun mullan lämpötila on lähemmäs +10 astetta eli useimmiten huhtikuun lopulla tai toukokuussa. Maan lämpenemistä voi jouduttaa peittämällä maan muovikalvolla.

Kotona tai puutarhalla kasvatettuja vihannesten ja kukkien taimia voi alkaa karaista pitämällä ne ulkona lämpiminä päivinä. Sopiva istutusaika riippuu loppukevään säistä ja istutuspaikasta.

Erityisen paljon lämpöä vaativien lajien, kuten tomaatin, avomaankurkun ja kesäkurpitsan, taimien istutusaika avomaalle on vasta kesän alussa.

Lue myös: Näillä ohjeilla onnistut taimien kasvatuksessa

Voiko kasvihuonetta lämmittää ja istuttaa taimet sinne?

Viljely kasvihuoneessa voi alkaa jo varhain keväällä, jos kasvihuone on rakenteeltaan hyvin tiivis. Keväällä pakkasyöt ovat vielä tavallisia, joten kasvihuoneen varhaiskasvatukseen kannattaa hankkia kosteisiin tiloihin tarkoitettu lämmitin.

Omiin tarpeisiin viljeleminen, kuten esimerkiksi tomaattien kasvattaminen, voi hyvin alkaa vasta huhti- tai toukokuussa. Silloinkin lämmittimet saattavat olla satunnaisesti tarpeen tai vähintään kasvuston kietominen kasvuharsoon hallaöiksi.

Onko istutusaika aikaisempi lasitetulla parvekkeella?

Lasitettua parveketta tai terassia voi käyttää taimien karaisuun.

Karaistut tetenarsissit kestävät muutamia pakkasasteita, joten niistä kannattaa aloittaa kevätistutukset. Myös monet muut sipulikukat kukkivat viileässä, vaikkeivät ne ankaria pakkasia kestäkään.

Kesäkukkien istutusaika lasitetulle parvekkeelle alkaa huhtikuun lopulla tai toukokuussa. Kukantaimet  voi hankkia aikaisemminkin, mutta silloin on varauduttava siirtämään ne sisälle pakkasten uhatessa.

Lue myös: Nämä kukat selviävät jo ulkona – 5 kaunista vaihtoehtoa parvekkeelle ja terassille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevät tulee ja sormet syyhyävät, mutta voiko ja kannattaako jo istuttaa? Katso, milloin on taimien oikea istutusaika

Sinun täytyy kommentoidaksesi.