Kompostiin saa laittaa ruoantähteet ja suodatinpussit, jotka eivät sisällä muovia.

Mitä kaikkea kompostiin saa laittaa ja mitä ei? Katso kattava listaus

Kokosimme aloittelevan kompostoijan avuksi listan kompostoitavista ja ei-kompostoitavista aineista.

Kun komposti on perustettu ja on aika alkaa kompostoida, voi tulla tenkkapoo. Mitä kaikkea voi kompostoida? Saako kompostiin laittaa kaikkea, mitä biojätteeseenkin?

”Biojätteen lajittelussa on kunnallisia eroja, koska niitä käsitellään eri tavoin eri alueilla, mutta kompostoinnissa pätevät samat ohjeet joka alueella”, HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen kertoo.

Lue myös: Kompostin teko: Katso helppoa 4 vaihetta

Kompostiin menevää jätettä ei tarvitse pakata

Isot kappaleet, kuten kaalin kannat tai leivät, kannattaa pilkkoa ennen kuin ne laittaa kompostiin, jotta ne lahoavat paremmin. Esimerkiksi kaalin kannan voi pilkkoa kahteen tai useampaan osaan.

”Mitä pienemmiksi palat pilkkoo, sitä nopeammin ne maatuvat. Se on makuasiakin. Onko kiire, haluaako, että maatuu mahdollisimman nopeasti tai jos ei kummempaa hoppua, ei tarvitse silputa niin pieneksi. Kun kokemusta kertyy, huomaa, mikä hajoaa missäkin ajassa omassa kompostorissa”, Mattero-Meronen kertoo.

Laita jäte sellaisenaan keräysastiaan tai laita astian pohjalle pala sanomalehteä, käytetty talouspaperi tai silputtua munakennoa ennen kuin laitat sinne jätettä. Kaada täyttynyt astia kompostiin.

Mattero-Meroselta kysytään usein, kuinka kauan kompostoitumisessa kestää. Vastausta on vaikea antaa, sillä se riippuu olosuhteista: mitä ja miten kompostoidaan, kuinka paljon ja kuinka lämmintä on, sillä lämpö edistää kompostoitumisprosessia.

Komposti on valmis, kun se on maatunut tasalaatuiseksi mullan näköiseksi massaksi, josta ei erota lähtöaineita karkeimpia seosaineita lukuun ottamatta.

”Luut eivät välttämättä ehdi kompostoitua, ja valmiissa mullassa saattaa olla luun palasia, mutta ne eivät ole kompostille vaaraksi. Suositellaan, että levitettävä komposti seulotaan, ja isommat maatumattomat kappaleet voidaan pistää takaisin kompostoriin.”

Jätteet kompostissa

Jos haluaa, että jätteet maatuvat nopeammin, ne kannattaa pilkkoa pieniksi. Kananmunankuoret on hyvä murskata, jotta ne maatuvat paremmin.

Kompostiin voi laittaa

 • ruoantähteet
 • eläinten, kuten kalan ja broilerin, nahat ja pienet luut
 • kahvin- ja teenporot, ei-muovia-sisältävät suodatinpussit ja teepussit
 • kananmunankuoret pieneksi silputtuna
 • pahviset ja paperiset pakkaukset, kuten jauhopussit ja muropaketit, joissa ei ole pinnoitetta (parempi osoite kartonki- ja paperipakkauksille on kartonginkeräys, josta ne menevät kierrätettäväksi uudeksi kartongiksi)
 • pehmopaperit, kuten talous- ja wc-paperit ja servietit
 • kotieläinten, kuten jyrsijöiden ja lintujen, häkkien purut
 • puutarhan kasvijätteet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, puutarhajätteelle voi perustaa myös oman kompostin

Lue myös: Komposti tekee puutarhajätteestä hyödyllistä ainesta – näin teet itse kompostin ja kierrätät ravinteet puutarhassa

Lue myös: Iskikö omenoihin muumiotauti? Älä tee yleisiä virheitä, jos haluat taudista eroon

Älä laita näitä kompostiin

 • leivinpaperi
 • nestekartonkipakkaukset ja muut kartonginkeräykseen lajiteltavat pakkaukset, joissa on pinnoite
 • pyramidimalliset teepussit ja muut muovia sisältävät tee- ja suodatinpussit
 • siivousjäte
 • siteet ja vaipat, vaikka ne olisivat biohajoavia
 • tuhka tai kalkki (komposti tulee liian emäksiseksi ja pieneliöiden toiminta estyy, puun poltosta syntyvän tuhkan voi hyödyntää sellaisenaan puutarhaan lannoittamiseen)
 • tupakantumpit
 • vaaralliset jätteet, kuten lääkkeet, kemikaalit ja painekyllästetty puu
 • haitallisten vieraskasvilajien, kuten jättiputkien, kurtturuusun tai jättipalsamin, siemenet ja muut osat

Lisätietoa kompostoinnista löydät HSY:n kompostointioppaasta.

Avainsanat

Keskustelu

Olen harrastanut kompostointia vuosikymmeniä. Sen jälkeen, kun kukkamaata peratessani sain kompostista maalle kulkeutuneen multaisen munankuoren ikävästi kynteni alle, en ole munankuoria kompostiini halunnut. Sama on kaikkien luitten kohdalla. Ne menevät kyllä sekajätteisiin ja sitä kautta energiaksi.
Pihalla töröttää kolme muovipömpeliä, mitkä ovat vuoroon täytettävänä tai levossa. Joka kolmas vuosi ainakin saa vanhimman tyhjentää kasvien voimanlähteeksi. Lisäksi on pari avokompostia puutarhajätteille. Joka vuosi saa jostakin näistä kompostimultaa. Pieni lämpökompostori pitänee vielä hankkia ruokajätteille pakkasaikoja varten.

Roskamäärä on vähentynyt niin, että käytössä on pienin keruuastia ja tyhjennysvälit ovat harventuneet. Kierrätykseen päätyy ainakin 90% kelpaavista materiaaleista.

Kommentoi juttua: Mitä kaikkea kompostiin saa laittaa ja mitä ei? Katso kattava listaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X